Erkek faşizmine karşı direniş çağrı

Kadın Haberleri —

AFP AFGANISTAN KADIN

AFP AFGANISTAN KADIN

  • Barış ve Güvenlik İçin İşgale ve Kadın Kırımına Karşı Mücadele Girişimi, Taliban’ın kadın ve insan hakları ihlali yaptığını belirterek, uluslararası kurumların Taliban rejimine karşı önlem alınması çağrısı yaptı.

ABD’nin başını çektiği uluslararası güçlerin Afganistan’dan çekilmesi ile başlayan Taliban’ın ülkeyi yönetme çabası, kanlı bir şekilde sürüyor. Zulmün ayyuka çıktığı ve kadınların karanlığa mahkum edildiği Afganistan’daki Taliban rejimine en fazla kadınlardan tepki geliyor.

Barış ve Güvenlik İçin İşgale ve Kadın Kırımına Karşı Mücadele Girişimi, Taliban’ın kadın ve insan hakları ihlali yaptığını belirterek, uluslararası kurumların Taliban rejimine karşı önlem alınması çağrısı yaptı.

Bianet’in haberine göre çağrıda Taliban’ın 1996-2001 yılları arasında Afganistan’da şeriat ilan etmesiyle birlikte kadın haklarının çiğnendiği belirtilerek şöyle denildi: “Kadınların ve kız çocuklarının eğitim alması, siyasete katılması, kamusal alanda konuşması engellenmiş; bu kurallara uymayan kadınların ya parmağı kesilmiş ya da recm veya idam edilmişlerdir.”

Rojava hatırlatması
Taliban’a karşı mücadelede kadınların elde ettiği birçok kazanıma yeniden el konulduğu belirtilen çağrıda Rojava Devrimi’ne işaret edildi: “2011 yılında Suriye savaşıyla birlikte kendi öz gücüyle yeni ve ortak bir yaşamı ören Kürt, Arap, Süryani, Asuri, Ermeni, Çerkes, Türkmen, Çeçen ve Keldani halklarının inşa ettiği ve bir kadın devrimi olan Rojava Devrimi, bütün Ortadoğu’da bir model oldu.”

DAİŞ’e karşı mücadelede kadınların Ortadoğu’nun karanlık tarihini parçaladığı belirtilen çağrıda Afganistanlı kadınların karşı karşıya kaldığı kırıma dikkat çekildi.

Çağrıda, “Afganistan’da temsilciliği bulunan ve uluslararası alanda faaliyet yürüten kimi kuruluşların Taliban temsilcilerini muhatap kabul ederek görüşmelerini şaşkınla izlemekteyiz” denildi. 

Talepler
Barış ve Güvenlik İçin İşgale ve Kadın Kırımına Karşı Mücadele Girişimi, yaptığı çağrının sonunda taleplerini şöyle sıraladı:

  • Taliban’ın bir an önce silahsızlandırılması için acilen harekete geçilmelidir.
  • Taliban’ın silahlanmasına yardımda bulunan tüm güç ve devletlere karşı hemen yaptırımlar uygulanmalıdır.
  • Afganistan’daki kadın ve çocuklar başta olmak üzere Taliban karşıtı tüm kesimlerin yaşam hakkı gözetilerek bu kökten dinci rejiminin karşısında acilen her türlü önlem alınmalıdır.
  • Bu önlemler alınırken aynı zamanda Taliban hükümetinin tanınmasına karşı durmaya ve Afganistanlı kadınların gerici erkek faşizmine karşı direniş ve mücadelesine destek vermeye çağırıyoruz.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.