Erkeklerin yeni savunması: Balkondan düştü

Kadın Haberleri —

Neveser Özyalçınlar ve kardeşi Sezay Koçak Özahi

Neveser Özyalçınlar ve kardeşi Sezay Koçak Özahi

  • “Balkona çıkarak, kendisini boşluğa bırakması sonucu hayatını kaybettiği” öne sürülen Sezay Koçak Özahi davasında fail hakkında verilen takipsizlik kararı bozuldu. Sezay’ın ablası Neveser Özyalçın, Adaleti bulmak için cebelleşiyoruz. En başından beri beklentimiz bu sürecin adil yürütülmesiydi” dedi.

ŞEHRİBAN ASLAN / JINNEWS

Bakurê Kurdistan’ın Dîlok (Antep) kentinde 3 Eylül 2020’de Sezay Koçak Özahi (42), boşanma aşamasında olduğu Ali Özahi ile tartıştıktan sonra şüpheli bir şekilde balkondan düşerek yaşamını yitirdi. Görgü tanıklarının ifadeleri Sezay’ın katledildiğine dair şüpheleri güçlendirirken, ailenin “kızımız intihar edecek biri değil, eşi tarafından balkondan atıldı” diye ifade vermesi üzerine Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığı, başlatılan soruşturmayı derinleştirdi.

Olay sırasında evde bulunan Ali Özahi, yakınları Didem Özahi ve Emrah Özahi hakkında “Kasten öldürme” ve “İntihara yönlendirme”, Sakine P. hakkında “Suç delillerini yok etme” suçundan açılan soruşturmada 8 Kasım 2021 tarihinde “kovuşturmaya yer olmadığı” kararı verildi. Takipsizlik kararında da, intihara yönlendiren, teşvik eden kimsenin olmadığı, Sezay Koçak Özahi’nin yaşadığı psikolojik buhran sonucu balkona çıkarak, kendisini boşluğa bırakması sonucu hayatını kaybettiği öne sürüldü. 

Takipsizlik kararı bozuldu

Sezay Koçak Özahi’nin ailesi tarafından karara yapılan itirazı değerlendiren Antep 4. Sulh Ceza Hakimliği, takipsizlik kararını kaldırarak, soruşturmanın genişletilerek yürütülmesini istedi. Mahkeme, şüpheli Sakine P. hakkında verilen takipsizlik kararının usule uygun olduğu gerekçesiyle itirazı reddederken, Sezay’ın evli olduğu Ali Özahi, yakınları Didem Özahi ve Emrah Özahi hakkındaki takipsizlik kararını bozdu. 

Kardeşim intihar etmedi

Verilen kararı umut verici bulan Sezay’ın ablası Neveser Özyalçın, bu karar için büyük bir mücadele verdiklerini belirterek, “Çok fazla direndik. Bu karardan sonra herkesin artık kardeşimin intihar etmediğine inanmasını istiyoruz. Aslında karardan sonra adaletin ayak seslerinin geldiğini anlayabiliyoruz” dedi.

Fail ‘gizli’ dosyadaki DNA raporuna nasıl ulaşıyor?

İki yıldır devam eden soruşturmaya rağmen failin tutuklanmamasına tepki gösteren Neveser, “Tutukluluk kararının verilmemesinin anlamını hala anlamış değiliz. Hukukta masumiyet karinesi varmış onu da bu süreçte sanıktan kaynaklı öğrenmiş olduk. Sanık tutuklanmadı ama hakkında yapılması gereken işlemler dahi yapılmadı. Gözaltında tutulmadı. Sezay’ın telefonları incelenmedi ve telefon sanıkta olmasına rağmen kendilerinde olmadığını söyledi. Sezay’ın ölümünden kısa bir süre sonra telefon şifresini bildikleri için sohbet gruplarından tek tek çıkıp hattı kullanmaya devam ettiler. Yine gizlilik kararı olan bir dosyadan sanık nasıl DNA raporunu alıp paylaşabiliyor? DNA raporunun dosyaya geldiğini nasıl biliyor ve nasıl ele geçirip paylaşıyor?” diye sordu.  

Karar emsal teşkil edebilir

Özyalçın, ayrıca “balkondan düşmelerin” son zamanlarda arttığına dikkat çekerek, bunun erkekler için yeni bir savunma yöntemi olduğunu ifade etti. Geçmişte kadınların “namus” meselesi ya da “intihar” adı altında katledildiğine değinen Neveser, “Eğer bu dosya aydınlatılırsa emsal niteliğinde bir karar olacak. Çünkü buna benzer yaşanan vakalarda artık çok rahat şekilde davranılmayacak” sözlerine yer verdi.

Adaleti bulmak için cebelleşiyoruz

Hakikati ortaya çıkarmak için verdikleri mücadeleden dolayı acılarını yaşayamadıklarını belirten Özyalçın, “Sürekli bir mücadele ile pençeleşiyoruz. Adaleti bulmak için cebelleşiyoruz. En başından beri beklentimiz bu sürecin adil yürütülmesiydi. Bundan sonra da umuyoruz ki süreç daha iyi ve daha adaletli olur.”

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.