Eşbaşkan Bayındır tahliye edildi

Keskin Bayındır

Keskin Bayındır

  • Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eşbaşkanı Keskin Bayındır, partisine yönelik soruşturma kapsamında “Örgüt üyesi olmak” suçlamasıyla yargılandığı davadan tahliye edildi.

Bayındır'ın, 14 eylem ve etkinliğe katıldığı ve hakkında “gizli tanık” ifadesi bulunduğu gerekçesiyle 15 yıla kadar hapis istemiyle yargılanmasına devam edildi. Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada Bayındır ve avukatları Muharrem Şahin, Yunus Muratakan ve Burhan Arta hazır bulundu. Duruşmayı, DBP Eşbaşkanı Saliha Aydeniz, DBP Amed İl Eşbaşkanı Hayrettin Altun, Halkların Demokratik Partisi Amed İl Eşbaşkanları Gülistan Atasoy, Zeyyat Ceylan, HDP milletvekilleri Remziye Tosun, Dersim Dağ, Nusrettin Maçin, Yeşil Sol Parti Eşsözcüsü Çiğdem Kılıçgün Uçar ve çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcisi izledi. 

Suçlamalara karşı savunması sorulan Bayındır, Aralık'ta kendisi ve partisinin 14 il eşbaşkanının gözaltına alındığını hatırlatarak, bu davanın hukuksuz olduğunu söyledi. Hukuka aykırı açılan soruşturmanın Kürt sorununa bakış açısını yansıttığını vurgulayan Bayındır, “Hukuka aykırı olarak başlatılan bu soruşturma, Kürt sorununa bakış açısından kaynaklandığını biliyoruz. Lozan Antlaşması’ndan sonra Cumhuriyet tek dil, tek ırk, inkar ve imha üzerine inşa edildi. Bu süreçte toplumumuz da bu anlaşmayı kabul etmediğini gösterdi. Bu inkar ve imha süreci İstiklal Mahkemeleri’yle, Takriri Sükûn Kanunları ve özel yetkili mahkemelerle sürdürülüyor. Bu inkar ve ima sürecine karşı Kürtler 100 yıldır mücadelelerini sürdürüyor. Farklı yol ve yöntemlerle bu süreç devam ettiriliyor, dayatılıyor. Bu inkar ve imha, anti demokratik sürece karşı Kürt siyaseti çaresiz kalmamış, buna karşı mücadele vermiştir. Türkiye Cumhuriyeti Kürt sorununu çözme cesareti göstermemiştir. Bu mesele 100 yıldır devam ediyor. Biz bunu her ne kadar Kürt sorunu olarak adlandırsak da bu aslında Cumhuriyetin kuruluş sorunudur” diye konuştu. 

Açıklamalar hukuka uygun

Kürt siyasetinin, Kürt sorununun çözümü için verdiği mücadelenin şeffaf, demokratik ve hukuka uygun olduğunu dile getiren Bayındır, şunları söyledi: “Bizim mücadelemize yapılan saldırılar hukuka aykırıdır. Bana yöneltilen iddialar ciddiyetten uzaktır. 14 basın açıklaması suç olarak isnat ediliyor. Bu 14 basın açıklamasına DBP Eşbaşkanı olarak katıldım. Bu açıklamaların tamamı hukuka uygundur. Bunların hiçbiri suç değildir. Dosyadaki gizli tanık beyanı nedeniyle hakkımda soruşturma açıldı ve o soruşturmada hakkımda takipsizlik kararı verildi. Gizli tanığın ifadeleri ‘Sarı Çizmeli Mehmet Ağa’ hikayesi gibidir. İfadelerinde ne yer ne zaman ne de başka bir şey vardır. Benim hakkımda bir arşiv oluşturuldu, gizli tanık da o oluşturulan arşiv doğrultusunda ifade vermiştir, iddiaları soyuttur. Bana göre emniyetin fezlekesinden ibarettir.”

Savcı tutuklu kalmasını istedi

Bayındır’ın savunmasının ardından mütalaasını sunan iddia makamı, Bayındır’ın tutukluluk halinin devamına karar verilmesini istedi. İddia makamının tutukluluğun devamı yönünde verdiği mütalaaya karşı beyanda bulunan Bayındır’ın avukatı Muharrem Şahin, müvekkiline yönelik soruşturmanın 2019’da başlatıldığını hatırlatarak, müvekkilinin katıldığı eylemler eğer suç teşkil ediyorsa eylem sonrası neden bir soruşturma başlatılmadığını, bu kadar süre beklenildiğini sordu. Müvekkilinin Öcalan’ın avukat ve ailesiyle görüştürülmesine yönelik yapılan açıklamaya katılmakla suçlandığını, bunu suç olmadığını belirten Şahin, “Müvekkilim, tutuklu ve hükümlülerin yasal haklarının kullanılmasına karşı ‘Kanunları uygulayın, haklarını sağlayın’ diyor. Bunun neresi suç? Tam tersi hukukun uygulanmasını istiyor” diye kaydetti. 

Burası Kurdistan'dır

Müvekkilinin “Kurdistan” ifadesiyle de suçlandığını hatırlatan Şahin, “İster kabul edin, ister etmeyin, ister coğrafi anlamda, ister devlet anlamında anlayın buranın ismi Kurdistan’dır. Bu tarihsel olarak böyleydi. Bu hukuki olarak ceza gerektirecek bir durum değildir” diyerek, müvekkilinin derhal serbest bırakılmasını istedi. 

Mahkeme, tutuklamaya ilişkin yapılan savunmalardan sonra verdiği kısa aranın ardından Bayındır’ın tahliyesine karar verdi. AMED

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.