Eşbaşkanlar 9 gündür gözaltında

  • MEBYA-DER’e yönelik siyasi soykırım operasyonunda gözaltına alınanlardan Zeki Dağ, Hanım Altındağ ve ismi öğrenilemeyen bir kişi tutuklandı, Mevlüde Gündüz adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Eşbaşkanların da aralarında bulunduğu 5 kişi, 9 gündür; 13 kişi ise 5 gündür Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü’nde tutuluyor. 

 

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, “örgüt üyeliği” iddiasıyla Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma Dayanışma Birlik ve Kültür Derneği’ne (MEBYA-DER) yönelik yürüttüğü soruşturma kapsamında 27 Şubat ve 3 Mart’ta düzenlenen iki ayrı operasyonda 28 kişi gözaltına alındı. İlk operasyonda 13 kişi gözaltına alındı. Dört günlük gözaltı kalan dernek yöneticileri Meryem Soylu (79) ve Hatun Aslan (71), HDP Bağlar ilçe yöneticisi Fetullah Işık, Emniyet işlemlerinin ardından 2 Mart’ta adliye sevk edildi. Aslan ve Soylu, “örgüt üyesi olmak” gerekçesiyle tutuklandı, Işık ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Gözaltı süresi uzatıldı

 MEBYA-DER Eşbaşkanları Şeyhmus Karadağ ve Yüksel Almas, derneğin üye ve yöneticileri Zeki Dağ ve Ayşe Çelikbilek, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Amed İl Yöneticisi Hacice Güneş, DBP Bağlar İlçe Yöneticisi Tahir Gül, HDP Kayapınar İlçe Eşbaşkanı Hanım Altındağ, HDP Sur İlçe Örgütü eski Yöneticisi Murat Üzgün, HDP Amed İl eski Yöneticisi Hafiz Işık, Kanun Hükmünde Kararname ile kapatılan MEYA-DER Yöneticisi Muzaffer Ulaş ve Emine Aksoy’un bulunduğu 10 kişinin gözaltı süresi is dört gün süreyle uzatıldı. 

İkinci gözaltı

Soruşturma kapsamında 3 Mart’ta düzenlenen ikinci operasyonda ise Halime Topuz, Aziz Ölçen, Aysel Pehlivan, Mehmet Nur Savaş, Mustafa Karahan, Sait Börta, Ayşe Tutmaz, Mevlüde Gündüz, Hülya Varan, Mehmet Yıldız, Fehim Azak, Yıldız Damla, Mustafa Uyguner, Hidayet Aslan’ın da aralarında bulunduğu 15 kişi gözaltına alındı.

İlk operasyonda gözaltına alınan DBP Amed İl Yöneticisi Hacice Güneş, kapatılan MEYA-DER Yöneticisi Muzaffer Ulaş ve DBP Bağlar İlçe Yöneticisi Tahir Gül, 4 Mart’ta sevk edildikleri 3. Sulh Ceza Havkimliği’nde ifadeleri alındı. Güneş ve Ulaş tutuklanırken, Gül’ü ise adli kontrol şartı ile serbest bırakıldı.

Gözaltına alınanlardan dernek yöneticisi Zeki Dağ, HDP Kayapınar İlçe Eşbaşkanı Hanım Altındağ, MEBYA-DER üyesi Mevlüde Gündüz ile Hafız Işık, adliyeye sevk edildi. “Örgüt üyesi olma” iddiasıyla mahkemeye çıkarılan Dağ, Işık ve Altındağ tutuklanırken; Gündüz ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

 Gözaltında tutuluyorlar

Gözaltına alınan derneğin eşbaşkanları Şeyhmus Karadağ ve Yüksel Almas ile Murat Üzgün, Emine Aksoy ve Ayşe Çelikbilek 9 gündür; Halime Topuz, Aziz Ölçen, Aysel Pehlivan, Mehmet Nur Savaş, Mustafa Karahan, Sait Börta, Ayşe Tutmaz, Hülya Varan, Mehmet Yıldız, Fehim Azak, Yıldız Damla, Mustafa Uyguner ve Hidayet Aslan da 5 gündür Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü’nde tutuluyor. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.