Eşbaşkanlık sistemini örmede netiz

Kadın Haberleri —

.

.

  • HDP’li kadınların gerçekleştirdiği “Yerel Yönetimler Kadın Konferansı sonuçlandı.  Konferansı değerlendiren delegeler, kadınların kazanımlarından vazgeçmeyecekelerini belirterek, kadın belediyeciliğinin tekçiliği ortadan kaldıran bir sistem olduğunu söyledi.

HDP Demokratik Yerel Yönetimler Kurulu tarafından “Yerel Yönetimler Kadın Konferansı” 25 Eylül’de gerçekleştirildi. 250 delegenin katılımıyla gerçekleştirilen konferansta, eşbaşkanlık sisteminin hedefleri ve eksik kalınan çalışmalara dair tartışmalar yürütüldü.

Kayyumlar öncesi yerellerde gerçekleştirilen çalışmaların da değerlendirildiği konferansta eşit, demokratik, kadın özgürlükçü belediyecilikte bundan sonra izleyenecek yol haritası üzerinde duruldu. Yürütülen tartışmalarda, eşbaşkanlık sisteminde ısrar ve kadın kazanımlarına yönelik saldırılara karşı ortak mücadele kararına vardı.


 
Eşbaşkanlıkta net tutum

Konferansı delegelerinden Silopî Belediyesi Eşbaşkanı Adalet Fidan, kayyumlardan dolayı belediyelerin önlerine koyduğu projeleri gerçekleştiremediğini söyledi. Fidan, “Ancak bizim yöneticilik anlayışımızda projeler binalardan ibaret değil” dedi.

Yaptıları atölye ve bölge hazırlık konferanslarında eşit temsiliyette eksik kalınan noktaların nasıl güçlendirilmesi gerektiğini tartıştıklarını aktaran Fidan, özellikle eşbaşkanlık sistemini örme yönünde net bir tutumun çıktığını söyledi.

Eşbaşkanlık sisteminin sadece iki kişinin belediyeyi yönetmesi olmadığını da dile getiren Fidan, “Eşbaşkanlık sistemi; tamamen tekçiliği ortadan kaldıran, şeffaf, demokratik ve kolektif belediyecilik bir sistemdir. Tüm kesimleri çalışma ve karar mekanizmalarına katan, yerelle beraber yönetim anlamına geliyor” diye konuştu.

Öncülük açığa çıktı

Delegelerden Agirî (Ağrı) İl Genel Meclis üyesi Ayfer Birlikler de eşit temsiliyet ile birlikte kadın öncülüğünün açığa çıktığını dile getirdi. Bundan sonraki süreçlerde kadın mücadelesinin daha geniş alanlara yayılacağını belirten Birlikler, “Bu konferansları da bunun bir adımı olarak değerlendiriyorum. Merkezi sistem baskılarıyla bizi yıldıramayacaktır. Tam tersine mücadele azmimizi arttırmaktır” ifadelerini kullandı.

Özel savaş politikalarıyla kadınlara yönelik her türlü şiddetin tırmandırıldığını dile getiren Birlikler, buna karşı yerelde mücadele içinde olduklarını aktardı. Yaptıkları konferansta da mücadele kararlılığının çıktığını vurgulayan Birlikler, “Kadınlara yönelik her türlü saldırılara karşı mücadele etmeye devam edeceğiz” mesajını verdi.


 
Kadının çözüm mekanizmalarına saldırıldı

HDP Merkezi Örgütleme Komisyonu’ndan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Özlem Gündüz ise, AKP-MHP iktidarının 2016 yılında başta Kürtler ve kadınlar olmak üzere tüm muhalif kesimlere dönük bir saldırı konseptini devreye koyduğunu hatırlatarak, ilk belediyelerin hedef alındığını söyledi. Gündüz, “Belediyelere atanan kayyumlarla birlikte kadının çözüm olarak gördüğü mekanizmalar, kurumlar, adreslerin hepsi hedef alındı, kapatıldı” dedi.
 
Kentin kimliği, kültürü hedef alındı
“Tüm bu saldırılar faşizmin kurumsallaştırılmasının esaslarından biriydi” diyen Gündüz, şöyle devam etti: “Toplumun tüm kesimlerine yöneltilen bu saldırıyla birlikte bir kenti egemen zihniyetle nasıl yönetmek istediklerini de gördük. Faşizmin tüm politikalarını dayatarak kentin kimliğini, kültürünü, değiştirip dönüştürme hedefiyle bu saldırılar gerçekleşti. Ama bunun karşısında özellikle demokratik, yerel, yerinden belediyecilik anlayışından hiçbir zaman vazgeçmedik. Tüm bu saldırılara rağmen 31 Mart seçimlerinde halkın iradesinin gasp edildiği tüm yerleri yeniden aldık. Bu halkın nasıl bir yönetim istediğinin cevabıydı. Kayyumlara rağmen yerinden, demokratik, ekolojik ve kadın özgürlükçü paradigmayı benimseyen anlayışı hayata geçiriyoruz. Bunu hayatta geçirmenin tek aracının belediye binaları da olmadığını gösterdik. O binalara kayyumlar atandı, erkekler gidip o koltuklara oturdu ama biz bu paradigmamızı yaşamsallaştırmaktan geri adım atmadık.”
 
Kazanımlarımızdan vazgeçmeyeceğiz
Birçok seçilmişin hala tutuklu olduğunu aktaran Gündüz, “Saldırıları hiçbir şekilde kabul etmeyeceğiz ve ne olursa olsun tüm imkanlarımız seferber ederek inanç ve umutla demokratik bir toplum mücadelesine devam ettireceğiz” dedi. Konferansta yürütülen tartışmalarda ortak mücadele kararlılığının ortaya çıktığını dile getiren Gündüz şöyle devam etti: “Kadınlarla dayanışarak mahalle mahalle, sokak sokak örgütlenerek, kadın özgürlükçü, demokratik ekolojik bir yaşamı inşa etmeye kararlı ve inançlıyız. Büyük bedellerle elde ettiğimiz kazanımlardan hiçbir şekilde vazgeçmeyeceğiz. Kazanımları daha da büyüterek yolumuza devam edeceğiz.”

MA/ANKARA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.