Eşbel El Xilafe, çocuklara ‘kafa kesme’yi öğretiyor

Dünya Haberleri —

Hol Kampı / Foto:AFP

Hol Kampı / Foto:AFP

  • Hol Kampı’nda düzenlenen güvenlik operasyonunda 11 çete yakalandı. YPJ Sözcüsü Ruksen Mihemed, “Çocuklara özel çadırlarda, öldürme ve kafa kesme yöntemi üzerine eğitimler veriliyor” dedi.
  • DAİŞ, Ağustos ayında 25 kez Özerk Yönetim bölgelerine saldırdı. 7 QSD savaşçısı, 4 İç Güvenlik Güçleri üyesi ve 4 sivil şehit oldu. QSD ise 67 operasyon düzenleyerek 138 çeteyi yakaladı.

Kuzey ve Doğu Suriye İç Güvenlik Güçleri, İç Güvenlik Güçleri-Kadın, Kadın Savunma Birlikleri (YPJ) ve Demokratik Suriye Güçleri (QSD), Uluslararası Koalisyon desteğiyle 5-6 Eylül’de “İnsani ve Güvenlik Operasyonu”nun 4. aşamasını düzenledi. Hol Kampı ve çevresinde yürütülen operasyonda 11 DAİŞ çetesi yakalandı.

YPJ Sözcüsü Ruksen Mihemed, kamptaki binlerce DAİŞ’li ailenin örgütün ideolojiyle hareket ettiğine dikkat çekerek, “Operasyonlarımız sürecek. Bu operasyonlar aynı zamanda DAİŞ’li kadınların ve örgütün, çocukları kendi amaçları doğrultusunda kullanmalarını engellemeyi, radikal bir nesil yaratılmasının önüne geçmeyi amaçlıyor” dedi.

ANHA’ya konuşan Ruksen Mihemed, şu kritik bilgileri paylaştı: “DAİŞ’li kadınlar, ‘Eşbel El Xilafe’ adı altında yeni bir radikal nesil oluşturmaya çalışıyor. Çocuklara özel çadırlarda, öldürme ve kafa kesme yöntemi üzerine eğitimler veriliyor. Çocukların çizdiği kılıçlı çizimler bu gerçeği ortaya koyuyor.”

Kampın ciddi bir tehdit kaynağı olduğunun altını çizen Ruksen Mihemed, “Bunun sebebi uluslararası bir çabanın olmayışıdır. Zihniyet değişimi odaklı eğitim ve güvenlik sadece Demokratik Özerk Yönetim’in omuzlarına bırakılıyor” ifadelerini kullandı.

Özerk Yönetim’in bazı örgüt ve derneklerle birlikte kamp sakinleri arasında farkındalık yaratmaya çalıştığını söyledi ve ekledi: “Amaç, DAİŞ’li ailelerin cihatçı ideolojisini kırmak. Ancak bu ailelerin kamptan çıkarılması için ülkeleri herhangi bir adım atmıyor.”

 

 

Ağustos’ta 25 kez saldırdı

DAİŞ ise kamp dışında Özerk Yönetim bölgelerine yönelik saldırılarına devam ediyor. Ağustos ayında Dêrazor’da saldırılarını yoğunlaştırdı. QSD noktalarını, İç Güvenlik Güçleri'ni ve sivilleri hedef aldı.

*1 Ağustos'ta, Dêrazor’un doğu kırsalındaki Hewaic Ziban kasabasında İç Güvenlik Güçleri'ne ait bir kontrol noktası bombalandı. Can kaybı bildirilmedi.

*2 Ağustos'ta Hecin bölgesindeki Şefia kasabasında bir okul müdürünü katletti.

*3 Ağustos'ta, Derenc kasabasında bir İç Güvenlik Güçleri noktasına ateş açarak bir sivili katletti.

*5 Ağustos'ta, Abriha kasabasında bir İç Güvenlik Güçleri aracını hedef aldı, 3 savaşçı yaralandı.

*6 Ağustos'ta Ziban beldesindeki İç Güvenlik Güçleri Komutanlığı binasına saldırı düzenlendi, bir güvenlik görevlisi yaralandı. Bisra ve Şihel kasabaları arasındaki Etal kontrol noktasına, Cineniye köyünde ise QSD aracına saldırdı. QSD, Behra beldesinde düzenlenen saldırıda iki savaşçının şehit düştüğünü duyurdu.

*8 Ağustos'ta Cerzi beldesinde açılan topçu ateşi sonucu bir QSD savaşçısı şehit düştü.

*10 Ağustos'ta Riz köyündeki bir askeri karakola saldırdı. Müdahale sonucunda çatışma çıktı; can kaybı yaşanmadı.

*11 Ağustos'ta, Mihemida beldesinde Öz Savunma Güçleri savaşçılarının bulunduğu bir araca saldırdı; can kaybı yaşanmadı.

*14 Ağustos'ta, Hesekê’nin güneyindeki Teyma köyüne saldırdı, bir savaşçı şehit düştü.

*15 Ağustos'ta, El-Cirdi kentindeki DAİŞ hücreleri, kendilerine haraç vermeyi reddeden bir kişinin kamyonuna ses bombası yerleştirdi.

*16 Ağustos'ta, Ezman Dibes köyünde El-Bu Salih aşetinin bir büyüğünü ve eşini öldürdü.

*18 Ağustos'ta, Qamişlo kırsalındaki El-Ceberiye beldesi yakınlarındaki bir İç Güvenlik Güçleri kontrol noktasını RBG mermisiyle bombaladı. Ziban beldesindeki bir askeri karakola saldırdı.

*19 Ağustos'ta, Dêrazor’a bağlı Sebha beldesinde İç Güvenlik Güçleri kontrol noktasına saldırdı.

*21 Ağustos'ta, El-Cirdi köyünde düzenlediği saldırıda bir QSD savaşçısı şehit oldu, 24 Ağustos'ta El Cirdi köyündeki bir dükkânda bulunan eski bir QSD komutanını şehit etti.

*25 Ağustos'ta, Hesekê’nin Abtex köyünde vurularak şehit edilen bir İç Güvenlik Güçleri mensubunun cenazesi bulundu.

*26 Ağustos'ta, Ezman Dibês ve Hisan beldelerinde açılan ateş sonucu iki QSD savaşçısı şehit düştü.

*28 Ağustos'ta, Cuma köyündeki bir dükkânı bombaladı; saldırıda maddi hasar meydana geldi.

*29 Ağustos'ta, Ziban beldesindeki bir QSD kontrol noktasına saldırdı; maddi hasar meydana geldi.

*30 Ağustos'ta, Hewaic köyündeki bir askeri kontrol noktasına saldırdı.

*31 Ağustos'ta, Reqa’da QSD noktasına saldırdı. Savaşçılar saldırıya karşılık verdi ve çatışma çıktı; 2 çete öldürüldü, 3 QSD savaşçısı yaralandı.

138 çete yakalandı

Ağustos ayındaki saldırılarda toplam 7 QSD savaşçısı, 4 İç Güvenlik Güçleri üyesi ve 4 sivil şehit olurken, 11 QSD savaşçısı da yaralandı. QSD ve İç Güvenlik Güçleri, DAİŞ hücrelerine yönelik operasyonlar düzenledi. 2025 yılının başından bu yana düzenlenen 67 operasyonlarda; 9 çete öldürüldü, 138 çete yakalandı.  HESEKÊ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2025 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.