Esslingen’de Mîhrîcan coşkusu

Kültür/Sanat Haberleri —

Mîhrîcana Govendên Kurdistanê / Foto: Deniz BABİR

Mîhrîcana Govendên Kurdistanê / Foto: Deniz BABİR

  • Bu yıl 400 genç folklorcunun katıldığı Mîhrîcana Govendên Kurdistanê 35’incisi Esslingen kentinde yapıldı. Birincilik ödülünü kazanan Koma Şiyar grubundan Erhan Ay, “Bu grubu bizi hep motive eden ve bu uğurda şehit düşen Şehit Şiyar adına kurduk. Bu başarımızı da ona armağan ediyoruz” dedi.

M. ZAHİT EKİNCİ/ESSLİNGEN

Diasporada yaşayan Kurdistanlıların en uzun soluklu kültürel ve sanatsal şenliği olan Mîhrîcana Govendên Kurdistanê 35’incisi Almanya'nın Esslingen kentinde yapıldı. Birincilik ödülünü Salzgitter kentinden katılan Koma Şiyar grubu kazandı. İkincilik ödülünü Basel kentinden Evîna Welat bi Hevra, üçüncülüğü ise Köln’den Govenda Baran grubu aldı.

 

 

18-19 Mayıs tarihleri arasında düzenlenen Mîhrîcan etkinliğinin startı Cumartesi günü sabah 10’da verildi. Sabahın erken saatlerinden itibaren Esslingen merkez tren istasyonunda bir araya gelen 400’den fazla genç folklorcu ve eğitmenleri davul zurna eşliğinde Kurdistan'ın farklı yörelerine ait halk danslarını ulusal elbiselerle sergilediler. Rengarenk elbiseler ve zengin takılarıyla Esslingen kentini Kurdi renklere büründüren gençlerin coşkusu görülmeye değerdi.

 

 

Esslingen’de Kürt geçidi

Folklor gösteriminin ardından tilili ve zılgıtlarla Esslingen'in tarihi sokaklarından geçen Kürt folklorcularının coşkusu Almanlar tarafından yoğun ilgisiyle karşılandı. Evlerinin pencerelerinden ve dükkanlarının önünden Kürt gençlerinin coşkusuna ortak olan Esslingen sakinleri, kentlerinde gerçekleşen bu tarihi gösteriyi cep telefonlarına kaydettiler. Ata bindirilmiş bir gelinin kortejin en önünde yer aldığı geleneksel yürüyüş, kentin tarihi semtlerinden olan şehir kütüphanesi önünde coşkusundan bir şey kaybetmeden devam etti.

 

 

Bir yarışmanın çok ötesinde

Burada da sergilenen halk danslarının ardından yarışmanın yapılacağı Neckar Forum Kültür Kompleksi’ne geçildi. Tertip Komitesi adına açılış konuşması yapan folklor eğitmeni Mustafa Şahin, Mîhrîcan’ın yarışmadan ziyade Kürt kültürünün dünya kültürleri ile buluşmasında bir köprü rolü oynadığını söyledi. Etkinliğe katılan tüm grupların büyük emek verdiğini söyleyen Şahin, yarıştırmaktan ziyade bu kültürü sahiplenmek ve gelecek kuşaklara aktarmanın önemli olduğunu söyledi.

TEV-ÇAND adına konuşan Dirok Diyar da Mîhrîcan’ın Kürt kültürünün yaşatılması için bir bayram olduğunu, gençlerin folklor çalışmaları kadar ana dillerine sahip çıkmasının da sevindirici olduğunu söyledi.

 

 

İlk günün kazananları

Mîhrîcan’ın ilk gününde Almanya, İsviçre, Hollanda ve Fransa'dan gelen 17 grup, 11 kişiden oluşan jüri önünde tüm hünerlerini sergiledi. Bu sene farklı bir konseptle yapılan Mîhrîcan etkinlikleri kapsamında 3 kişi müzik, 3 kişi kostüm, 5 kişi ise genel sahne performansını izleyerek puan verdi. Etkinliğin ilk günün sonucunda Govenda Esteriya (Limburg), Govenda Romani (Köln), Koma Şiyar Jin (Salzgitter) ve Govenda Baran (Köln) Pazar günü yapılacak olan yarışmaya katılmayı hak kazanan gruplar oldu.

 

 

Ödüller sahiplerini buldu

Pazar günü saat 10’da tekrar başlayan Mîhrîcan’da dereceye giren dört folklor ekibine plaketleri takdim edildi. Gün boyu süren ve 14 ekibin kıyasıya yarıştığı Mîhrîcana Govendên Kurdistanê etkinliği çerçevesinde Amed yöresine ait oyunlar sergileyen Koma Şiyar birinciliğe layık görüldü. Adını Medya Savunma Alanları’nda yaşamını yitiren Bingöllü Mehmet Şiyar Özer (Xelil Jehat) adlı HPG gerillasından alan grup, Almanya'nın Salzgitter kentinden katılıyordu. Grup, Amed yöresinden Şeva Zavê, Keşeo, Delîlo, Du Nig, Heranî, Govend ve Çepik isimli halk dansları sergiledi ve büyük beğeni topladı.

İsviçre'nin Basel kentinden katılan ve 10 genç kadından oluşan Evîna Welat bi Hevra grubu 2. oldu. Bu grup ise Gimgim yöresinden Yawşirme, Yarê, Xweş Bazin, Giranî, Çepkî, Sivikî ve Zifkiro isimli halk danslarını sergiledi.

Üçüncü olan ve Köln'den yarışmaya katılan Govenda Baran ekibi ise şu halk danslarını sergiledi: Rûbar/Meymokê, Renî, Sêpî, Tilmercan, Mûmê, Qela Başkalan, Mil, Dunig/Dumil ve Sorgul.

Jüri özel ödülü, Celle ekibi Koma Laleş ve Dortmund FEDA bünyesinde folklor çalışmaları yürüten Koma Azadi grupları arasında paylaşılırken, kostüm ödülü ise Köln ekibi Govenda Baran'a takdim edildi. Etkinliğin son ödülü olan araştırma ödüllü ise Almanya'nın Duisburg kentinden yarışmaya katılan Koma Kulîlkê Welat folklor grubuna verildi.

 

 

Kültürel jenoside karşı

Ozan Şemdin, Şengalli sanatçı Rêdûr Zahir, Diyar Mehrovi, Ali Tekbaş ve Ozan Simar söyledikleri stran, payizok ve lawjelerle Mîhrîcan’a katılan gençlere adeta müzik ziyafeti sundular. Ozan Şemdin her ulus gibi Kürt halkının da kültürünü yaşatmak istediğini belirterek, “Bizler de her onurlu halk gibi kendimizi özgürce ifade etmek istiyoruz. Kürt halkına kültürel bir jenosid dayatılıyor. Bu soykırıma karşı başta gençlerimiz olmak özere herkes kültürünü ana dilini sahiplenmeye çağırıyoruz” dedi.

 

 

* * *

Şehit Şiyar’a armağan ediyoruz

Birinci olan Koma Şiyar grubundan Erhan Ay böyle bir ödülle layık görüldükleri için çok mutlu olduklarını belirterek gazetemize şunları söyledi: "Bu grubu Hannover’de kültürel çalışmalar yürütmemiz için bizi hep motive eden ve bu uğurda şehit düşen Şehit Şiyar adına kurduk. Bu başarımızı da ona armağan ediyoruz.”

 

Dilan Koç

 

Almanya’nın Verden kentinde kurulan folklor grubu Koma Hebûn’da folklor oynayan Dilan Koç da yaklaşık iki senedir bu çalışmalarda yer aldığını belirtti. Yedi yaşından beri dernekteki birçok çalışmaya katıldığını söyleyen 22 yaşındaki Koç, burada olmaktan dolayı çok mutlu oldugunu belirtirken herkese “kültürünüze sahip çıkın” çağrısı yaptı.

 

Melek Dersim

 

Melek Dersim de 18 senedir düzenli olarak hem folklor çalışmalarına hem de Mîhrîcan’a katılıyor. Hamburg’da Koma Sipan Amara grubunda hem çocuklara hem de gençlere eğitmenlik yapan Melek Dersim, “Dereceye giremedik ama dereceye giren herkes bizim arkadaşlarımız. Onlar adına sevindik. Önemli olan bir arada bulunmak ve kimliğimizi ve kültürümüz sahiplenmek” dedi.

 

Piya Noel

 

Ben Xançepekliyim

Mîhrîcan’a katılan Piya Noel'in annesi Fransız, babası ise Amedli. 25 yaşındaki Piya, aynı zamanda Paris TEV-ÇAND çalışmalarında yer alan bir sanatçı. İlk kez Mîhrîcan’a katıldığını söyleyen Piya, kendisini Xançepekli olarak tanımlıyor. Aynı zamanda erbane de çaldığını aktaran Piya, daha öncede düzenlenen etkinliklerde yer almış. Paris grubu, Govenda Rojbin grubunda erbane çaldığını aktaran Piya, Dida ikilisi olarak da müzik çalışmaları yaptığını söylüyor.

 

Jiyan Zümrüt

 

Hayali folklor hocası olmak

Jiyan Zümrüt de 10 senedir folklorcu. Amed Çınarlı olduğunu söyleyen Zümrüt, daha önce Koma Azadi şimdi de Koma Şiyar Jin grubunda folklor oynuyor. “En büyük hayalim bir gün folklor öğretmeni olup ögrenci yetiştirmek” diyen Zümrüt, “gençler olarak kültürümüze sahip çıkalım” diyor.

 

Rojin Al

 

Dersimli Rojin Al da yaklaşık 2 aydır Hamburg'da folklor çalışmaları yapan Koma Sipan Amara grubunda çalışmalara başlamış. Yeni olduğu için bu sene sahneye çıkmadığını belirten Rojin, çok çalışarak gelecek sene mutlaka sahneye çıkacağını söylüyor.

 

Weyil

 

Her hafta sonu 500 km yol gidiyor

Weyil adlı 25 yaşındaki folklorcu ise Rojava’nın Hesekê kentinden. Berlin'de yaşayan Weyil, her hafta sonu 250 km yol katederek Hamburg'daki folklor çalışmalarına katılıyor. Sempatik hareketleri ile Koma Sipan Amara grubunda çok sevilen Weyil, “Ailem Bremen'de kalıyor, ben Berlin'de kalıyorum. Ama folklora olan sevdam yüzünden her hafta sonu gidiş geliş 500 km yol katediyorum ve düzenli bir şekilde çalışmalara katılıyorum” diyor.

Geleceğin öğretmenleri yetişiyor

Bu sene yapılan Mîhrîcan’da genç kadınların çokluğu dikkat çekti. Mîhrîcan’ın jürisinde yer alan yılların deneyimli folklor hocası Yılmaz Beyazgül bu seneki Mihrican hakkında şunları söyledi: “Etkinliklerimiz her sene daha nitelikli olarak büyüyor. Çünkü gençler kendi geleceklerine daha fazla sahip çıkıyor. Özelikle genç kızlar kültürlerine daha fazla sahip çıkıyor. Kendilerinden alınan ya da çalınan kültürü geri almak istiyorlar. Kürt kültürü dahada evrenseleşiyor. Geleceğin folklor öğretmenleri yetişiyor. Bu da çok sevindirici bir durum.”

Foto: Deniz BABİR

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.