Evi 6 yıldır yasaklı

İsmail Üzmez

İsmail Üzmez

  • Sur'un yasaklı alanlarında iki odası ayakta kalan tarihi evi için mücadele veren İsmail Üzmez, "Evime girmem için önce izin almam gerekiyor. Burası benim kimliğim ve şerefimdir" dedi. 

 

 Amed'in tarihi Sur ilçesinde 2015'te ilan edilen sokağa çıkma yasağı sonrası yerle bir edilen mahallelerde evleri ve iş yerleri bulunan ailelerin yaşadığı mağduriyet sürüyor. Yasak sırasında göçe zorlanan ailelerin birçoğu, kentin farklı mahalleleri ya da çevre ilçelerde kiraladıkları evlere yerleşti. Ailelere üç seçenek sunuldu; Ya mülklerine karşılık para ya borçlandırılarak kentin dışındaki TOKİ konutları ya da yeni inşa edilen konutlar teklif edildi. Ailelerin büyük bir bölümü daha önce evleri bulunan yerlerde konut talebinde bulundu. Ancak, teklif edilen konutların metrekaresi için 2 bin TL istendi. Ekonomik sıkıntı çeken ailelerin bazıları, TOKİ evlerine razı oldu. Yerle bir edilen ya da kısmi ayakta kalan mülklerini geri almak için mücadele veren aileler, zamanla farklı zorluklarla karşı karşıya kaldı. Söz konusu ailelerin mülklerinin bulunduğu alanlar ya sermayedarlara peşkeş çekiliyor ya da restorasyon sürecinin uzatılmasıyla pes ettirilmeye çalışılıyor. 

İsmail Üzmez, 6 yılı aşkın bir süre geçmesine rağmen evi halen teslim edilmeyen kişilerden biri. Yasak sırasında farklı bir mahallede kiraladığı evde ailesiyle birlikte yaşamaya başlayan Üzmez, şantiye alanında olması nedeniyle "özel izinle" ziyaret edebildiği evini geri istiyor. Üzmez, 379 metrekare evinden sadece iki odası sağlam kalan evini göstererek, "52 nüfus yaşıyorduk. Tanklarla tüfeklerle buraya girdiler. Bugün hala o enkazlar altından kemikler çıkıyor. Çıktığımızda evimiz yerli yerindeydi. Eşyalarımızı da alamadık. Geri dönüp evimizde yaşarız, diye düşündük ama olmadı. Devlet zoruyla buradan çıkarıldık. Geri döndüğümüzde evlerimizden hiçbir şey kalmamış hepsi yıkılmıştı. Altını üstüne getirmişler. Kendi tarihi taşlarımızı da hep alıp götürmüşler" dedi.

Üzmez, evlerinin ucuza satın alınmak istendiğini ya da TOKİ'nin evleriyle borçlandırılmak istendiklerini söyledi. Bu durumu kabul etmediklerini vurgulayan Üzmez, cezaevine benzettiği TOKİ konutlarına yerleşemeyeceğini ifade etti. TOKİ için imza atan ailelerin pişman olduklarını aktaran Üzmez, "Burası benim tapulu evimdi. Bugün kendi evime girmem için önce izin almam gerekiyor. Burası bugün işgal altında. Yarın girişler serbest olursa ben de çadırımı alıp hayatımı burada sürdüreceğim. Öleceğimizi bilsek baş eğmeyeceğiz. Burası benim kimliğim, namusum ve şerefimdir. 4 trilyon da verseler burayı vermeyeceğim. Mezarımı bile evimin avlusuna yapmayı planlıyordum” şeklinde konuştu.   MA/AMED

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.