Êzîdî kadın Ankara’da kurtarıldı

Kadın Haberleri —

.

.

  • ‘Üç gün içerisinde planlama tamamlanır. Rojda’nın Türkiye’den çıkarılması için Ankara’daki bazı isimler ile temas kurulur. Ankara’daki güvenli kişiler, Suriyeli DAİŞ’linin irtibatcıları ile temas kurar. Rojda bir gece yarısı Ankara’nın yalıtılmış mahallerinden birinde alıcılara teslim edilir.’

Türkiye’nin başkenti Ankara’nın göbeğinde 2014 yılında kaçırılan Êzîdî kadın, 8 bin dolar karşılığında özgürlüğüne kavuştu.

Güvenlik nedeniyle ismi Rojda Müstehar olarak değiştirilen Êzîdî kadının durumuna ilişkin Kısadalga haber sitesine yazan gazeteci Hale Gönültaş, Rojda’nın kaçırıldığı günden, Türkiye’ye getirildiği güne kadar yaşadıklarını kısaca aktardı. Gönültaş’ın haberini ‘Ezidi’ yerine Kürtçe okunuşla ‘Êzîdî’, ‘IŞİD’ yerine de yayın politikamız gereği ‘DAİŞ’ olarak kullanarak olduğu gibi yayınlıyoruz.

.
Hale Gönültaş

Ankara’da Êzîdî bir kadın daha kurtarıldı

"Êzîdî Rojda (23) Ankara’nın Kazan ilçesine bağlı Saray Mahallesi’nde yaklaşık üç yıldır tutulduğu bir DAİŞ’liye ait evden Kanada’da bulunan akrabalarının örgüt militanına sekiz bin dolar ödemesiyle kurtarıldı. Rojda, geçtiğimiz günlerde Ankara’nın yalıtılmış mahallerinden birinde, ailesinin belirlediği kişiler tarafından teslim alındı. Rojda’nın sağlığı yolculuk yapmasını zorlaştıracağı gerekçesiyle güvenli bir yerde geçici bir tedavi uygulandı. Rojda ile Türkiye’den ayrılmadan 15 dakikalık bir görüşme gerçekleştirdik. Êzîdî kadın, geçtiğimiz günlerde DAİŞ’ten kurtarılan kız kardeşinin de yaşadığı bir Avrupa ülkesine ulaştırıldı ve tedavi altına alındı.

Rojda Kazan İlçesi’nin Saray Mahallesi’nde tutulur

Rojda ile gerçekleştirebildiğim kısa görüşmede hem psikolojik hem de sağlık nedenleriyle yeniden travmatize olmaması için soru sorma konusunda ısrarcı olmadım. Tercüman aracılığıyla konuşabildiğim Rojda’nın anlatımı ile DAİŞ’in Şengal Katliamı sonrası esir alınmasının ardından, Irak-Suriye ve Ankara’ya uzanan hikayesi kısaca şöyle:

Araçtan kendini atar, yaralanır 

Rojda, DAİŞ’in 2014 Irak’ta Şengal Katliamı sırasında köyleri basıldığında annesi ve üç kız kardeşi ile birlikte bir pikaba bindirilir. İlk üç hafta annesi ve kardeşleriyle bir arada tutulur. Daha sonra Rojda ve kardeşleri annelerinden ayrılır, o günden sonra da onlardan da haber alamaz. İki seneye yakın süre boyunca Musul ardından Suriye’nin Rakka kentinde çok sayıda DAİŞ’li tarafından alınır, satılır. Tüm bu süreçte tecavüzün yanı sıra DAİŞ’li kadınlar tarafından da fiziksel şiddete uğrar. Rojda, Rakka’da kendisini en son satın alan DAİŞ’li tarafından araçla Rakka’ya üç buçuk saat uzaklıktaki Mayadin ilçesine götürülürken yaşamına son vermek ister. Hızla giden pikabın kapısını açarak kendini boşluğa bırakır. Arkadan gelen binek araç fren yapmasına karşın aracın altında kalır ve Rojda’nın iki bacağında da ezik ve kırık oluşur. Tedavi için DAİŞ’li kadınların yönettiği Mayadin’de bir eve getirilir. Rojda bu evde uzun bir süre kalır.

Kadınlar evini Türkiyeli ve Cezayirli iki kadın yönetir

Rojda’nın aktardığına göre evi Türkiye ve Cezayirli iki kadın idare etmektedir. Kadınlar Rojda’yı İslam’ın temel ilkelerini yerine getirmesi için zorlarken fiziksel şiddet de uygular. Rojda o günlerdeki psikolojik durumunu “Boşluk. Bir hissim yoktu” kelimeleri ile tanımlıyor.

DAİŞ’li kadınların idare ettiği evde bodrumda tutulur

Rojda süresini hatırlayamadığı kadar uzun bir süre evin bodrum katında soğuk, küflü, lağım sızıntısı olan, zifiri karanlık, fare ve türevi hayvanların da bulunduğu bir alanda tutulur. Rojda’nın tutulduğu mekânda Êzîdî üç kadın daha vardır. “Kafirler” olarak hitap edilen Êzîdî kadınlara günde bir kez “yarım” ekmek ve sadece su verilir.

Êzîdî kadınlar Deyrazor’a götürülür

Rojda ve diğer Êzîdî kadınlar bir gün bodrumdan çıkarılır. Hem fiziksel hem de psikolojik olarak bitkin haldedirler. Eve gelen DAİŞ’li erkeklerin talimatı ile Êzîdî kadınların bedenlerinde açılan yaralar tedavi edilir. Kısa bir süre sonra dört Êzîdî kadın ve birden fazla Êzîdî çocuk DAİŞ’li erkekler tarafından iki farklı araçla Deyrazor’a götürülür. Kadınlar farklı farklı evlere yerleştirilir. Birkaç hafta sonra Rojda’yı Mısırlı bir DAİŞ’li satın alır. DAİŞ’li Rojda’yı götürdüğü evde altı çocuğu ve üç eşi ile yaşamaktadır. Bir süre sonra Mısırlı DAİŞ’linin ölüm haberi gelir. Rojda, bu kez Suriye’nin Deyrazor kentinde dul kadınların yaşadığı eve götürülür. Bir süre sonra da Suriye vatandaşı bir DAİŞ’li tarafından satın alınır. DAİŞ’e yönelik hava ve kara saldırılarının artmasıyla Suriyeli DAİŞ militanı, ailesiyle birlikte Türkiye sınırına doğru yola çıkar. Bir süre İdlip’te kalırlar. Rojda, İdlip’te son olarak Türkiyeli bir DAİŞ’liye 200 dolar karşılığında satılır. Rojda da ödemeye tanıklık eder.

Türkiyeli DAİŞ’linin karısı Rojda ve kendisine kesici aletle zarar verir

Fakat DAİŞ’linin Türkiyeli karısı bir gün evde yalnız oldukları sırada önce Rojda ardından da kendi canına kast eder. Kadın Rojda’ya kesici aletle saldırır, ardından da kendine zarar verir. Rojda ve kadın İdlip’te sağlıkçılar tarafından tedavi edilir. Rojda tedavi merkezindeyken Türkiyeli DAİŞ’li, genç kadını Suriyeli bir DAİŞ’liye satar. Rojda, tedavi merkezinden çıktıktan sonra da Suriyeli DAİŞ’linin evine götürülür. Burada ev, temizlik ve diğer ağır işlerde çalıştırılır. DAİŞ’li eşi ve çocukları ile kaçak yollarla Türkiye sınırını geçmeye karar verdiğinde Rojda’yı da yanlarına alır.

Gaziantep İl Göç İdaresi’nden kimlik alınır

Sınırı kaçak yolla geçerler. Bir süre Gaziantep’in bir ilçesinde kalırlar. Suriyeli DAİŞ’linin Gaziantep İl Göç İdaresi’ne eş ve üç çocuğu için yaptığı geçici koruma başvurusu kabul edilir, kimlikleri çıkar. Rojda’nın da fotoğrafı çekilir ve Gaziantep’te para karşılığı sahte bir “geçici koruma belgesi” hazırlattırılır. Kimlikler tamamlandıktan sonra Rojda’yla birlikte özel bir araçla Ankara’ya gelir ve Suriyelinin Kazan ilçesi Saray Mahallesi’nde yaşayan akrabalarının yanına yerleşirler.

Rojda bakıma muhtaç haldedir

Rojda, kesilmeyen beden ağrıları, yoğun kanama ve kesilmeyen istifraları nedeniyle bakıma muhtaç duruma gelmiştir. Suriyeli DAİŞ’li Rojda’yı ailesine satmaya karar verir, sosyal medya uygulaması üzerinden Kanada’ya iltica eden uzak akrabalarına ulaşır. Görüntülü arayarak yakınlarına Rojda’yı gösterir, konuşturur ve eğer isterlerse sekiz bin dolar karşılığında kendilerine teslim edebileceğini söyler.

Rojda Ankara’da teslim alındı 

Kanada’daki Êzîdîler, Avrupa’daki Êzîdî akrabaları ile onlarında Avrupa’ya ulaştırılmasında, DAİŞ’in elindeki Êzîdî kadın ve çocukların satın alınmalarında etkin rol alan uluslararası insani yardım kuruluşları ile temasa geçer. Üç gün içerisinde planlama tamamlanır. Rojda’nın Türkiye’den çıkarılması için Ankara’daki bazı isimler ile temas kurulur. Ankara’daki güvenli kişiler, Suriyeli DAİŞ’linin irtibatcıları ile temas kurar. Rojda bir gece yarısı Ankara’nın yalıtılmış mahallerinden birinde alıcılara teslim edilir. Rojda’nın sağlık durumunun iyi olmaması nedeniyle bir gün ve bir gece güvenli bir yerde ilaç, serum tedavisi uygulanır. Geçici önlemlerle sağlık durumu güçlendirilir. Rojda birkaç gün önce yine uluslararası insani yardım kuruluşlarının çabası ile DAİŞ’lilerden kurtarılan ve halen rehabilitasyon gören kız kardeşinin bulunduğu ülkeye ulaştırıldı.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.