Êzîdî köyüne Filistin Camii

  • İşgalci Türk devleti ‘Ehali Filistin 48’ derneğinin finanse etmesiyle Êzîdîlerin yaşadığı Şadira köyünde Filistin Camii’nin inşasına başladı.

 

Efrîn’i işgal ettiğinden beri bölgenin demografik yapısını sistematik bir şekilde değiştirmek için her türlü kirli yönteme başvuran işgalci Türk devleti, son olarak Efrîn’deki yerli halkın yerlerine Türkmen aileleri yerleştirmek ve Efrîn’deki suyu Ezaz’a aktarmak gibi suçlar işledi. Türk devleti, Êzidîlerin köyüne cami inşaatına başladı, üstelik 'Filistin Camii’ adı verildi.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’nin (SOHR) verilerine göre Suriye’nin değişik yerlerinde kalan 500’den fazla Filistinli aile evlerinden zorla göç ettirilen Efrînlilerin yerlerine yerleştirildi. Êzîdîlerin yaşadığı Bafilûnê köyünde işgal kurumları açıldı ve göç eden Êzîdîlerin geri dönmesine izin verilmiyor. Türk devleti, Ezîdî köylerine cami yapmaya da başladı. Şadira köyünde 'Filistin Camii’, başkabir köye de 'Ebû Bekir El Sediq Camii' yapılıyor. Suriye’ye 1948’de göç eden Filistinliler adına kurulan Ehali Filistin 48 Derneği, caminin inşaatını finanse ediyor.

Demografik değişim hızlandırılıyor

Türk devletinin Şam kırsalındaki kamplarda kalan yaklaşık 500 Filistinli aileyi bölgeye getirdiğini söyleyerek, Efrîn İnsan Hakları Örgütü Sözcüsü Îbrahîm Şêxo, “Bu değişim, insanlık ve hayırsever kişilerin adı aracılığıyla Ezaz ve Efrîn’de kamp kurmayı planlayan aralarında Almanya’nın da olduğu birçok Körfez ve Avrupa ülkesinden gelen fonlarla gerçekleşiyor. 28’den fazla hukuk örgütü bu duruma karşı çıkması sonucu proje iptal oldu. Fakat özellikle Almanya olmak üzere birçok Avrupa devleti bu projeyi gizli bir şekilde yürütüyor” dedi. İşgalci Türk devleti, Türkmen aileleri Türkiye sınır hattına, Şera ilçesinden tutun da Bilbilê ve Raco ilçesine kadar çok hızlı bir şekilde yerleştirmeye çalıştığına dikkat çeken Şêxo, "Türk işgali söz konusu aileleri Suriye’nin farklı bölgelerinden getirerek Efrînli ailelerin evlerine yerleştiriyor” diye konuştu.

Türkmen, Uygur ve Özbek çeteleri

Türk devletinin Cehbet El Nusra ve DAİŞ’li yüzlerce Uygur, Türkmen ve Özbek çetelerini Şêrawa ilçesindeki savaş cephelerine yerleştiğini kaydeden Îbrahîm Şêxo, “Çete üyeleri, yakın zamanda El Hemzat çetelerinden ayrılan ve şu anda Abdullah Helawe liderliğindeki Feyleq El Şam’ın gözetiminde gerçekleştiriliyor” dedi.

Çetelerin önümüzdeki süreçlerde Efrîn’e bağlı Cindirês ilçesinin köylerine de yerleştirileceğine işaret eden Şêxo, çoğunluğunun İdlib’den getirildiğini, amacının Efrîn’i Suriye’den ayırmak ve etrafını uluslararası terör listesinde olan cihatçı gruplarla kuşatmak olduğunu söyledi.

Efrîn’in suyunu Ezaz’a

Türk devletinin bölgenin demografik yapısının değiştirilmesinin bir parçası olarak Efrîn’deki Meydankê Barajı suyunu kestiğini aktaran Şêxo, barajın yüz ölçümünü değiştirerek suyun en büyük kısmını Ezaz’a doğru akıttığını, Kuzey-Doğu Suriye’deki Fırat ve Tişrîn barajlarında yaptığı gibi Efrîn’in payına düşen suyu keserek topladığını dile getirdi.  Şêxo, Efrîn’deki yerli halkın sular kesik olmasına rağmen işgalci Türk devleti ve çetelerine bağlı yerel meclisleri tarafından su faturası ödemeye zorlandığına dikkat çekti.  ŞEHBA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.