Êzîdîlerin sesi SMJÊ’de yeni dönem

Kadın Haberleri —

Sîwana Meclîsên Jinên Êzîdî (SMJÊ) kongresi

Sîwana Meclîsên Jinên Êzîdî (SMJÊ) kongresi

  • Almanya’nın 11 kentinde meclis örgütlenmesi olan Sîwana Meclîsên Jinên Êzîdî (SMJÊ), geçtiğimiz Pazar günü 5. Kongresini gerçekleştirdi. Bielefeld’de “Jin, jiyan, azadî ve 74. Ferman’ın intikamını alalım” sloganıyla düzenlenen kongre Şehit Laleş Avesta’ya adandı.

ARAT ARARAT/BİELEFELD

Demokratik Alevi Kadınlar Birliği Avrupa, Dergaha Elevîyan OWL, UTAMARA, Mezopotamya İnançlar, Êzîden Weltweit e.V, Êzîdî Akademisyenler, Kurdistana Barış ve Umut İnisiyatifi, Şehit Aileleri Kurumu, Avrupa Kadın Hareketi (TJK-E), NAV-YEK, Almanya Birlikte Mücadele Feminist kadınlar ve Demokratik Autonomi Organizasyonu, Bielefeld Demokratik Kürt Toplum Merkezi temsilcileri ve çok sayıda Kurdistanlının katıldığı kongrede şehit düşenler için qewl okundu.

Her yerde örgütlenelim

Kurdistan’ın dört parçasından katılımcılar önemli mesajlar verdi. Şengal Özerk Yönetimi Eşbaşkanı Rîham Hasen, Êzîdîlerin kültürel ve fiziki saldırılarla karşı karşıya olduğunu belirterek, “Bizi fermanlarla yok edemezler. Önderliğimizin felsefesi sayesinde bir aradayız. Şengal’deki kurumlarımıza Avrupa’daki örgütlülük manevi güç veriyor” dedi.

HDP eski Batman milletvekili Feleknas Uca, DAİŞ saldırılarını hatırlatarak bugün halen binlerce Êzîdî kadının akıbetinin belli olmadığının altını çizdi: “Êzîdîler fermanlarla katlederken bir yandan da Avrupa’ya sürgün edildiler. Nerde olursak olalım kadınlar olarak şehir şehir, cadde cadde, ev ev örgütlenmeliyiz.”

 

 

Diplomasi sonuç veriyor

SMJÊ’nin 2 yıl boyunca yürüttüğü diplomasi çalışmaları sonucunda 13 devletin 74. Fermanın resmi olarak kabul ettiği belirtildi.

Kayıplarımızı bulacağız

Kongrede alınan bazı kararlar şöyle:

-DAİŞ’in elinde esir tutulan kayıp kadın ve çocukların kurtulması için çalışmalar yürütülmesi

-Rêber Apo üzerindeki tecridin kırılması için çalışmalar yürütülmesi

-Avrupa’da kurulan Kuzey Kurdistan Êzîdî köy meclislerinde kadın temsiliyetinin güçlendirilmesi

Öte yandan hedef olarak belirlenen 15 maddelik planlamasının ardından, 30 kişilik yeni yönetim göreve başladı.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.