Federe Kürdistan Meclisi kararına sahip çıkmıyor

  • Federe Kürdistan Meclisi, Türk ordusunun çıkarılması için 18 yıl önce aldığı karara sahip çıkmıyor.

 

Federe Kürdistan Meclisi, 12 Mayıs 2003 tarihli 37 sayılı kararıyla, Türk ordusuna ait askeri unsurların Güney Kürdistan topraklarından çıkarılması kararlaştırıldı. KDP’nin hükmettiği Meclis, alınan kararı 18 yıldır uygulamadı. Benzer bir karar, 2017’de Bağdat hükümeti tarafından da alındı. Kararın aksine, şimdiye kadar Türk ordusu bölgede 41 askeri üs kurdu. Irak ve Federe topraklarına doğru bazı yerlerde 40 kilometre derinliğe kadar inen Türk ordusunun saldırılarında, bugüne kadar 103 sivil yaşamını yitirdi. Son 5 yıl içerisinde ise bölgede 148'den fazla köy boşaltıldı.

Dönemin Irak Başbakanı Haydar Ebadi, 17 Ocak 2017'de dönemin Türk mevkidaşı Binali Yıldırım’la, Türkiye'nin Başika'daki güçlerini geri çekmesi konusunda anlaştı. Türk ordusu, çekilmek bir yana bölgedeki asker sayısını her geçen gün artırdı.

BM Güvenlik Konseyi temsilcisine göre; ne Federe Kürdistan ne de Irak hükümeti şu ana kadar Güvenlik Konseyi'ne Türkiye’nin saldırılarına karşı bir şikayette bulundu.

 

Meclis’ten ’barış’a otomatik ret

‘Beyaz Tülbentli Anneler’ olarak bilinen Güney Kürdistan’daki Barış Anneleri’nin görüşmek istediği Federe Kürdistan Meclisi Başkanlığı, ”Barış adı geçen hiçbir grubu kabul etmiyoruz” diyerek reddetti.

Barış Anneleri, 12 Haziran’da Federe Kürdistan Meclisi Başkanlığı’na başvurarak, Kürtler arası çatışma konusunda görüşmek istedi. Meclisi Başkanı Sekreteri vasıtasıyla 14 Haziran’da sözlü yanıt verildi. Yanıtta, ”Biz ‘barış’ adı geçen hiçbir grubu/heyeti kabul etmiyoruz, görüşmüyoruz” denildi.

 

KDP gözaltına aldı, bir haftadır bilgi yok

Özerk Yönetim ve PYD’nin Güney kürdistan temsilcileri, 10 Haziran’da Hewlêr’de gözaltına alınan mensuplarıyla ilgili bilgi verilmediğini söyledi.

Kuzey-Doğu Suriye Özerk Yönetimi ve PYD Güney Kürdistan temsilcilikleri, bira yazılı açıklamayla gözaltındaki mensuplarının akıbetini sordu. Açıklamada, şunlar belirtildi: "Özerk Yönetim Hewlêr Temsilcisi Cîhad Hesen ile PYD’li Mistefa Xelîl ve Mistefa Ezîz, 10 Haziran günü misafirlerini karşılamaya gittikleri Hewlêr’deki havaalanında, havaalanı güvenliği tarafından gözaltına alına Genel Asayiş’e teslim edildi. O günden beri hiçbir iletişim imkanı sağlanmadığı gibi bilgi de verilmedi. Üzerinden bir hafta geçmesine rağmen yaşanan bu durum, kaygılarımızı artırıyor. Diplomatik ve siyasi çalışmalarda bulunan arkadaşlarımıza reva görülen mu uygulamanın izahı olamaz. Mensuplarıma yapılan bu suçlu muamelesini kınıyoruz ve KDP’den serbest bırakmalarını istiyoruz. Güney’deki Meclis ve siyasi partilerin de buna sessiz kalmaması gerekir."  HEWLÊR

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.