Fermanı soykırım olarak tanıyın
Kadın Haberleri —

Êzîdî Fermanı protesto / foto:AFP
- Êzîdî katliamının tanınması için 19 ülkeye mektup gönderen TAJÊ: “74. fermanın üzerinden 11 yıl geçti, ancak hala çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan 2 bin 900 Êzîdî DAİŞ çeteleri tarafından esir tutuluyor.”
Êzîdî Özgür Kadın Hareketi (TAJÊ) Diplomasi Komitesi, 3 Ağustos 2014 fermanının yıldönümünün yaklaşmasıyla birlikte çeşitli etkinlikler yürütüyor. 19 ülkeye 2014 fermanının soykırım olarak tanınması amacıyla mektup gönderdi.
2 bin 900 Êzîdî hala esir
DAİŞ çeteleri tarafından Şengal’de gerçekleştirilen ve büyük yıkımların yaşandığı 2014 fermanının üzerinden 11 geçtiği belirtilen mektupta, “74. fermanın üzerinden 11 yıl geçti ancak fermanın yaraları hala sarılmadı ve fermanın trajedisi hala aşılmadı. Hala çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan 2 bin 900 Êzîdî DAİŞ çeteleri tarafından esir tutuluyor. Yüzlercesinin akıbeti bilinmiyor. Hala açılmayı bekleyen onlarca toplu mezar var ve yeni toplu mezarlar bulunmaya devam ediliyor” denildi.
İnsani sorumluluklarınızı yerine getirin
TAJÊ’nin ferman hakkında kapsamlı dosya hazırladığı bildirilen mektupta, devamla şunları kaydedildi; “11 yıl içinde 14 ülke 3 Ağustos fermanını soykırım olarak tanıdı. Şengal’deki Êzîdî halkının yaşadıklarının soykırım olduğunu kanıtlayan belge ve bilgilerin bulunduğu dosyayı sizlere sunuyoruz. Sizlerden insani görev ve sorumluluklarınızı yerine getirmenizi ve fermanı resmen soykırım olarak tanımanızı talep ediyoruz.”
Soykırıma yanıt örgütlülük
Mektup, şu ifadelerle son buldu; “Êzîdî kadınlar olarak, kadınların ve toplumumuzun katledilmesini önlemek için 2014 fermanından sonra 2015’de Êzîdî Kadın Meclisi adıyla örgütlendik. Êzîdî kadınlara ve Êzîdî toplumuna yönelik soykırıma yanıt olarak örgütümüzü inşa ettik. Kadınların bir güç olması ve kendilerini saldırılardan ve fermanlardan koruyabilmesi için çalışmalarımızı büyüttük. 2016’da düzenlediğimiz bir kongre ile Êzîdî Özgür Kadın Hareketi’ni (TAJÊ) kurduk. Şengal’deki Êzîdî kadınlar olarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz.”
Mektup gönderilen ülkeler
Mektup gönderilen ülkelerin isimleri şöyle: Güney Afrika Başkanlığı, İtalya Devlet Protokolü, Bulgaristan Cumhurbaşkanlığı ve Diplomatik İlişkiler Ofisi, Slovak Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Ofisi, Slovenya Cumhurbaşkanı, Fransa Dışişleri Bakanlığı, Finlandiya Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı, Kıbrıs Cumhurbaşkanı, Hırvatistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı, Malta Dışişleri Bakanlığı, Macaristan Dışişleri ve Ticaret Bakanlığı, Avusturya Cumhurbaşkanı, Yunanistan Cumhurbaşkanı, İspanya Hükümet Başkanı, Çin Dışişleri Bakanlığı, Hindistan Başkanlık Ofisi, Mısır Arap Cumhuriyeti Başkanlığı, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri António Guterres. HABER MERKEZİ















