FilmAmed: Özgür bir sinema için
Kültür/Sanat Haberleri —

Dilan Toftik
- FilmAmed Belgesel Film Festivali için başvurular 1 Haziran’a kadar devam edecek. Ortadoğu Sinema Akademisi’nden Dilan Toftik, “Özgür bir sinema için başvurularınızı heyecanla bekliyoruz” diyerek sinemacılara çağrıda bulundu.
MEDİNE MAMEDOĞLU/AMED
Bu yıl 9’uncusu düzenlenecek olan FilmAmed Belgesel Film Festivali için başvurular 1 Haziran’a kadar devam ediyor. Ortadoğu Sinema Akademisi’nden Dilan Toftik, “Özgür bir sinema için başvurularınızı heyecanla bekliyoruz” diyerek sinemacılara çağrıda bulundu.
İlk olarak 2011 yılında Kayapınar Belediyesi’ne bağlı Cegerxwîn Kültür Sanat Merkezi’nde “Film Günleri” adıyla başlayan etkinlik, zamanla bir belgesel film festivaline dönüştü. Festival, 2016’daki kayyum darbesi sonrası kültürel etkinliklerin sekteye uğramasına rağmen faaliyetlerini sürdürdü. Bugün, Ortadoğu Sinema Akademisi Derneği öncülüğünde ve yerel kurumların desteğiyle yeniden Kayapınar Belediyesi iş birliğiyle düzenleniyor.
Teması kökler ve direniş
26–30 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek festivalin bu yılki teması, “Kökler… Ateşin Etrafında Gerçek Söylenceler…” olarak belirlendi. Dilan Toftik şu bilgileri paylaştı: “Kökler, geçmişi hatırlatırken geleceğe de ışık tutan bir yapıyı simgeliyor. Ateş ise özgürlüğü ve direnişi anlatan bir sembol. Sinema, işte bu bağlamda, halkların direnişini ve özgürlük mücadelesini anlatan bir araçtır.”
Başvurular sürüyor
FilmAmed Belgesel Film Festivali için başvurular, 1 Haziran tarihine kadar açık. Başvurular, www.filmamed.org ve FilmFreeway platformu üzerinden kabul ediliyor. Dilan Toftik, başvurularla ilgili “FilmAmed, sadece bir festival değil; aynı zamanda toplumsal sorunlara ses veren, belgesel sinemayı destekleyen bir platformdur. Bu yıl daha fazla sesin duyulmasını amaçlıyoruz” diyor.
Belgesel sinemacılara destek
Festival bu yıl sadece gösterimlerle sınırlı kalmayacak. FilmAmed Film Fonu aracılığıyla, belgesel sinemacılara 300 bin TL yapım desteği, 250 bin TL post prodüksiyon desteği ve teknik ekipman desteği sağlanacak. Toftik bu konuda, “Sinema, toplumları dönüştüren ve toplumsal hakikatleri gözler önüne seren güçlü bir araçtır. Bu yüzden projelere destek vermek, sinemacılar için bir fırsat sunmak, bizim için çok önemli” ifadelerini kullanıyor.
Toplumsal temalara ödüller
Kadın hakları, toplumsal cinsiyet eşitliği, ekoloji ve kültür gibi alanlar bu yılın öne çıkan temaları arasında yer alıyor. Bu başlıklarda hazırlanan belgesellere özel ödüller verilecek. Toftik, sinemanın bu alanlardaki etkisine dikkat çekerek, “Bu yıl özellikle kadın hakları, ekoloji ve toplumsal cinsiyet eşitliği gibi temalar üzerinde duracağız. Toplumsal meseleler sinemada ne kadar güçlü yer bulursa, toplumda da o kadar yankı bulur” diyor.
Daha özgür bir sinema için
FilmAmed, son yıllarda sanat üzerindeki baskılara karşı durarak, sansürsüz bir ifade alanı oluşturmayı amaçlıyor.
Toftik, “Son yıllarda sanatçılar, eleştirel ve toplumsal içerikli projelerinde birçok zorlukla karşılaşıyor. FilmAmed, sansürsüz bir festival olarak bu engelleri aşan ve özgür bir ifade alanı sunan bir platformdur. Biz, her türlü sansüre karşı duruyor ve özgür düşünceyi savunuyoruz” diye vurguluyor.
Festival, sinemaseverler için yalnızca film izleme değil; ifade etme, tartışma ve hatırlama alanı da sunuyor. Toftik son çağrısını şu sözlerle yapıyor: “FilmAmed, toplumsal hafızanın, unutulmuş hakikatlerin ve direnişlerin sinemada yeniden hayat bulmasıdır. Hep birlikte daha özgür bir sinema için başvurularınızı bekliyoruz.”