Fırat Nehri’ni kuruttu!

Fırat Nehri

Fırat Nehri

  • Türk devleti 2,5 yılı aşkın süredir Fırat Nehri’nin suyunu kesiyor. Rojava Barajı (Tişrîn) Müdürü Hemûd El Hemadîn, nehrin kurumaya doğru gittiğini; elektrik üretimi, içme suyu ve sulama için ciddi su sıkıntısı yaşandığını belirtti.

ANHA muhabirlerine konuşan Hemadîn, “Nehrin durumu bir felaket. Göllerdeki su depoları tamamen harcandığı için su seviyeleri dibe ulaştı. Fırat Barajı’nın depolama seviyesi 304 metre. Şimdi 297’nci metreye düştü, yani 6 metre azalmış. Baraj tam kapasite kullanılıyor” dedi.

Rezervuarın yaklaşık yüzde 85’inin kullanıldığı Tişrîn Barajı’nda da durumunun da aynı olduğunu belirten El Hemadîn alınan tedbirlerin de yetersiz kaldığını belirterek şöyle devam etti: “Önce içme suyuna, sonra sulama ve ardından elektriğe dikkat ettik. Sıfır veya ölü seviyeye gelmemesi ve barajın daha önce olduğu gibi tamamen durmaması ve içme suyuna yönelik bir tehdit oluşmaması için Fırat barajının işletilmesinde belli bir seviyenin belirlenmesi gerekiyor. Ama nehrin su seviyesinin sürekli düşmesi nedeniyle bu çizgiyi geçtik ve şu anda sıfır seviyesindeyiz. Yani ölü seviyeye gidiyor, bu da barajın tamamen durdurulması anlamına geliyor.”

 

Rojava Barajı (Tişrîn) Müdürü Hemûd El Hemadîn

 

Bataklık alanlara dönüştü

Barajdaki suyun içme suyu, kanalizasyon, sulama için yeterli olmadığını belirten El Hemadîn, “Şimdi çok az olan göllerin rezervuarlarından harcama yapıyoruz. Tisrîn ve Fırat barajlarının büyük su kütleleri tamamen kurudu. Yani nehir, bölgenin su ve gıda güvenliğini sağlayan, içme suyu, sulama ve elektriğini sağlayan stratejik göllerden bataklıklara dönüştü. 18 saattir hizmet veremeyen Tişrîn Barajı başta olmak üzere büyük Fırat Nehri bataklık alanlarına dönüştü” diye konuştu.

Kış yaklaşıyor, hastalıklar kapıda

Baraj göllerini tamamen tüketmemek, su ve gıda sorunu yaşamamak, insanların içme suyu hakkını ihlal etmemek için sınırlı kullanıldığını kaydeden El Hemadîn, Türk tarafını anlaşmalara uygun davranmaya çağırarak, “Kış yaklaşıyor,  susuzluk nedeniyle büyük felaketlerin yaşanmasının önüne geçmek için bölgenin can damarı olan nehrin eski durumuna dönmesi gerekiyor” diye konuştu. KOBANÊ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.