Firdevs’e işkence

Kadın Haberleri —

Firdevs Babat

Firdevs Babat

  • Firdevs Babat’ın otopsi raporu çıktı. Raporda baş, boyun ve gözde morluk, vücudun çeşitli bölgelerinde ise kesiklere rastlandı. Firdevs Babat’ın kesin ölümünün ateşli silah olduğu kaydedildi.

Şirnex’in (Şırnak) Qileban (Uludere) ilçesinde Ahmed Babat tarafından korucu silahıyla katledildikten sonra cansız bedeni Hezil Çayı’da bulunan Firdevs Babat’ın vücudundaki işkence izleri otopsi raporuna yansıdı. 

Firdevs’in bedeninde kesikler tespit edildi

Mezopotamya Ajansı’nın (MA) ulaştığı otopsi raporda, cenazenin baş ve boyun bölgesinde yapılan incelemede sağ göz etrafında şişlik ve morluk olduğu kaydedildi. Yine raporun devamında Babat’ın vücudunda 15’e yakın kesik olduğu belirtildi. Babat’ın bacak ve genital bölgesinde yapılan incelemede sol kasık bölgesinde 15 cm açık yara, sağ oyluk üst kısmında 1 cm derin yara ve kesiklerin olduğu tespit edildi.

Ölüm neden ateşli silah

Raporda, Babat’ın vücuduna 6 adet ateşli silah mermi çekirdeğinin isabet etmiş olduğu belirtilirken, kesin ölüm sebebinin ateşli silah mermi çekirdeği yaralanmasına bağlı olduğu kaydedildi. Yine Babat’ın vücunun çeşitli yerlerinde işkence izlerine rastlandı.  

Firdevs Babat'ın otopsi raporunun bir kısmında şu ifadeler yer aldı: "Yapılan dış muayenede sırt üstü yatak pozisyonunda kadranına göre saat 5,5-6 hizasında vajen civarına inen 0,5 cm çaplı ekimozun eşlik ettiği taze yırtık olduğu görüldü. Anal kanalda dilatasyon (kronik fiili 2) olduğu görüldü. Radyolojik incelemede: sağ femurda parçalı kırık olduğu görüldü. Sağ femur ve dizde metalikler olduğu, batın sağ tarafta metalik imajlar olduğu, kafa içerisinde metalik imajlar olduğu görüldü. Her iki kolda psikopatik kesi izleri olduğu. Ense sağda 1.5x1 cm'lik ASMC yarası olduğu. 3-2 noda tarif edilen yaranın 3 cm inferomedialinde 2.5x1 cm'lik ASMC yarası olduğu, 3 nolu yaranın 1 cm altında 2 adet minimal laserasyon olduğu, 4-Sol skapula iç tarafta 1.5x1 cm'lik ASMÇ çıkış yarası olduğu, 5-4 noda tarif edilen yaranın 0,3 cm çaplı ASMC yarası olduğu, 6-Bel orta hatta T10 hizasında 1,5x1 cm ASMC çıkış yarası olduğu, Bel orta hatta L3 hizasında 2x1 cm'lik altında 4x1 cm'lik sürtünme izi bulunan ASMC giriş yarası olduğu, Sağ skapula alt dış tarafta 0.5 cm çaplı ASMC yarası olduğu,Sağ iliak kanat 3 cm üzerinde 1,5x1,5 cm'lik giriş yarası olduğu, Sağ gluteal sperioda 0,5 cm çaplı ASMC yarası olduğu, Sağ uyluk üst 1/3 arka dış yüzde 0,5 ve 1 cm çaplı 2 adet ASMC yarası olduğu,Sağ uyluk 1/3 iç yüzde 1 cm çaplı ASMC giriş yarası olduğu. Sağ uyluk orta 1/3 iç yüzde 9x6,5 cm'lik ASMC giriş yarası olduğu ve içerisinde Sol SÍAS lateralinde 1 cm çaplı ASMC giriş yarası olduğu. Sel koltuk altında 0,5 cm çaplı ASMC giriş yarası olduğu, Sternum solda 4. IKA seviyesinde 3x2 cm'lik ASMC çıkış yarası olduğu görüldü. Haricen tarif edilen lezyonlar haricinde delici kesici alet yaralanması ve teleme rastlanılmadı."

Ne olmuştu?

Şirnex’in (Şırnak) Qileban (Uludere) ilçesinde 18 Ağustos’ta kaybolan 17 yaşındaki Firdevs Babat’ın cenazesi, bir gün sonra ilçenin 15 kilometre ötesinde Hezil Çayı'nda çıplak olarak bulundu. "Arkadaşımın doğum günü kutlamasına gidiyorum" diyerek evden çıktığı belirtilen ve bir daha haber alınamayan Babat'ın katledildikten sonra Hezil Çayı’na atıldığı ortaya çıktı. Başlatılan soruşturma kapsamında Ahmet Babat gözaltına alınıp tutuklandı. Emniyette susma hakkını kullanan fail, savcılık sorgusunda ise Firdevs Babat’ı katlettiğini itiraf etti. Cinayetin Ahmet Babat’ın korucu olan ağabeyi Ramazan Babat'ın silahıyla işlendiği belirtildi. Bu gelişmenin ardından Ramazan Babat'ın işlediği başka suçlar ortaya çıktı. Daha sonra da Ramazan Babat, bir çocuğa tecavüz suçundan tutuklandı. 

ZEYNEP DURGUT / MA-ŞIRNEX

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.