Fıtık 

Dersim DAĞDEVİREN yazdı —

  • Kilolu insanlarda, hızlı şekilde kilo kaybeden kişilerde ve ağır yük taşıyan insanlarda fıtık oluşumu daha sık meydana gelmektedir. Yetişkinlerde göbek fıtığının tedavisi cerrahidir.

Halk arasında fıtık olarak bilinen hastalığa tıp dilinde herni denilmektedir. Fıtık kas ve dokularda var olan boşluklara iç organların girmesiyle oluşmaktadır.

Kas (inguinal) fıtığı, göbek (umbilikal) fıtığı, mide (epigastrik) fıtığı ve omurga fıtığı (belde, boyunda) en sık görülen fıtık çeşitleri.

Kasık ve karın bölgesindeki fıtıklar şişlik olarak kendisini göstermektedir. Şişlik özellikle hasta öksürdüğünde veya ayağa kalktığında daha da belirginleşmektedir.

Bazen fıtığı elle geri itmek mümkündür. Şişlik ağrısız veya ağrılı olabilir. Ağrı bağırsak parçasının fıtık kısmına tıkanması sonucu gelişir. Bu durum fazla zaman kaybetmeden cerrahi tedavi gerektirmektedir.

Çünkü fıtık kısmına sıkışan bağırsak bölgesine yeterince kan gitmez ve nekroz, yani doku ölümü oluşur.

Kasık bölgesindeki fıtık yeni doğanlar başta olmak üzere her yaşta görülmektedir ve fıtık türlerinin yüzde 75'ini oluşturmaktadır. Bu fıtık türü karın, bel ve kasık ağrısı ile kendini göstermektedir.

Göbek fıtığı doğumdan hemen sonra bağlanarak kapatılan göbek kordonunun olduğu bölgede görülmektedir. Bu bölgedeki kasların zayıf olması fıtığa yol açmaktadır.

Göbek fıtığı da her yaşta oluşabilir, ancak en çok bebeklerde görülmektedir. Bebeklerde görülmesi halinde fıtığın kendiliğinden iyileşmesi mümkündür.

Yetişkinlerde ise prostat büyümesi olan erkeklerde ve doğum yapan kadınlarda göbek fıtığı tehlikesi yüksektir.

Kilolu insanlarda, hızlı şekilde kilo kaybeden kişilerde ve ağır yük taşıyan insanlarda fıtık oluşumu daha sık meydana gelmektedir. Yetişkinlerde göbek fıtığının tedavisi cerrahidir.

Haftaya da fıtık ameliyatını işleyeceğim…

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.