Frankfurt Newroz'undan birkaç not

Forum Haberleri —

Newroz

Newroz

  • Almanya- Frankfurt merkezi Newroz’u son yılların Avrupa’daki en kalabalık kutlaması olmaya aday. 15 yıldır düzenli tüm Newroz kutlamalarına katılanlar en kalabalık Newroz olduğunu iddia etti. Biz onların aktarıcısıyız…

MUHAMMED KAYA

Frankfurt polisinin basına verdiği bilgiye göre 35 bin kişi katılmış. Aynı Frankfurt polisi iki yıl önceki kutlamaya 15 bin kişinin katıldığını açıklamış, sonrasında Newroz kutlaması izni başvurusuna giden tertip komitesi üyelerine alanın çevresine 10 binin üzerinde şahsi aracın park ettiğini aktarmış. Polis her yerde polis… Polis 35 bin demişse biz de Kürt’üz, o sayıyı 2 ile çarpar ve bir milim aşağı inmeyiz. Alanda en az 70 bin insan vardı…

Gençlerin Newroz’da onlarca kule girişimi oldu. Ama tüm kule girişimi başarısızlıkla sonuçlandı. Arkadaşlara naçizane önerim: Burası Amed değil, Batman hiç değil; Frankfurt. Amedliler 4 katlı kule yapıyor, Batman’da zaten uçan Kürtler var. Abe qurban, lütfen yapamıyorsanız bizi de umutlandırmayın.

Bu Newroz’da anlaşılan tertip komitesinin belirlediği sloganlar yoktu. Alandaki kitle hep bir ağızdan “Biji Serok Apo” sloganı atıyordu. Zaten moderasyonu yapan arkadaşlar o kitleyi görünce kendilerini tutamadı onlar da “Biji Serok Apo” sloganı attı. Son yılların en görkemli Newrozu olduğu moderasyonu yapan arkadaşın kitlenin verdiği çoşkuyla adeta 2013 Amed Newroz’u misali kitleyle beraber Çerxa Şoreşe’yi okumasından belli oldu. Bir ara marş Rojava’ya geçince kitlenin içinde bazı gençler “bu arkadaş çıkış yapabilir” tespitini yaptı.

Newroz ve yağış ilişkisine değinmezsek olmaz. Müslümanı, Hristiyanı, Alevisi, Êzîdîsi ve diğer Kurdistan’daki tüm inanç mensuplarının çadırları alanda vardı. Bu yağmur niye yağdı? Hadi yağmuru anladık, doluya gerek var mıydı?

2024 final Newroz’una Almanya’nın farklı şehirlerinden yüzlerce otobüs, binin üzerinde özel araç ve trenler ile gelenler oldu. Ayrıca Tertip Komitesi’nden edinilen bilgilere göre her otobüs kalkış yerinden yüzlerce insan da alana taşınamadı. Allah u Teala bizi Newroz’a gitmek için evinden çıkıp otobüs durağına giden ama otobüste yer olmadığı için alana gelemeyenlerin şerrinden korusun!

Newroz kutlamasında önceki yıllardan farklı olarak dört parça Kurdistan’dan toplumun çok değişik kesimlerinden insan katıldı. Kadınlar rengarenk yöresel kıyafetler ve sarı, kırmızı ve yeşil renklerle giyimlerini süsleyerek alanda bir renk cümbüşü oluşturdu. Erkekler ise şal û şapık giyindi. Ama hem kadınlar hem erkekler ve özellikle de çocuklar gerilla elbisesi giymişti. Anladığımız kadarıyla 2024 Frankfurt Newroz kutlaması dört gözle beklenen ulusal birlik ve ulusal kongrenin gerçekleştiği alan oldu. Toplum kendi kongresini yaptı, ulusal savunma gücünü belirledi. Hepimize kutlu olsun!

Kutlamada sanatçıların stran seçimleri bizi kuşaklar arası yolculuğa çıkardı. Seyda Perinçek girişi YDGH ile yapıp bizi 2015’lere götürdü. Çarnewa ise üç adım öteye, 90’lara götürdü. Serhat, Memo ve Süleyman “Zerde”yi söyleyince bir an kendimiz 99 seçiminde HADEP seçim otobüsünün arkasında koşan çocuklar olarak gördük. Neyse ki konuşmacılardan bazıları bizi uyardı, 31 Mart seçiminde oylar DEM Parti’ye!

Newroz alanında BİR-KAR, TSP, PARTİZAN, DKP, Birleşik Özgürlük Güçleri, Young Struggle, MLKP, PENA-GER, Azadi e. V, Dışilişkiler Enformasyon Standı, CİK, Kürt Enstitüsü, TİKP, KODAR, PKAN, Frankfurt Amara Kadın Meclisi, UTAMARA, MLPD İCOR, TCŞ ve TEKO-JİN, KOMAW, Çira TV, MARDEF çadırları vardı. Amedspor taraftar grubu Barricade International bile çadır açmıştı. Heyva Sor çadırı kayıp çocuklardan geçilmiyordu. Yeni Özgür Politika çadırını ise Barış Anaları bastı. Bir süre el konulan çadır Newroz’un olaysız bitmesiyle imtiyaz sahibine verildi. Tertip komitesi önceki yıllardan farklı olarak alanda dinlenme çadırları kurdu. Bazı Xaltilerin orucu bahane edip Newroz boyunca çadırlarda uyumaları dikkatlerden kaçmadı…. Newroz’un en mutluları çocuklardı. Tertip komitesindeki çocuk komisyonu temsilcilerinin ısrarlı baskısı sonrası çocuk etkinlik alanı oluşturuldu. Walla kêf onlarin kêfîydî!

PKK Yürütme Komitesi üyesi Murat Karayılan’ın “Newroz Müjdesi”ni duyurması, HPG Anakarargah Komutalığı’nın “müjde”nin “SİHA’ları etkisizleştirme imkanı” olduğunu açıklaması toplumda büyük bir heyecan yarattı. Newroz alanında bulunanlar bu heyecanı en belirgin şekilde yaşayanlardı. Konuşmacılar müjdeyi selamladı, gençler  “Gerila lê da Tirkiye Ket” ve kadınlar ise “Em mîzgîniya we silav dikin. Jinên Frankfurt” pankartlarını hazırladı. Mannheim’dan gelen bi abenin “Newroz ateşini göklerde yakanlara selam olsun” pankartı ile meydanı turladığını gördük. Alandakiler HPG’nin müjdesini o kadar sahiplenmişti ki bir ara Newroz alanını tepeden çeken basın İHA’sını havai fişeklerle vurmaya çalıştılar. Arkadaşlar yapmayın, siz bilisiz bi İHA, SİHA kaç paradır?

10 Ekim 2023 tarihinde Kürt dostları tarafından küresel çapta başlatılan “Abdullah Öcalan’a özgürlük, Kürt sorununa siyasi çözüm” hamlesinin bu Newroz kutlaması ile ikinci aşamaya geçtiği açıklandı. Kutlama “Newroz Azadi ye, Azadi ya te Azadi ya me ye!” şiarı ile gerçekleşti. Öte yandan alana erken saatlerde gelen Kurdistanlılar ve dostları “Biji Serok Apo”,  “Bê Serok Jiyan Na be”, “Em kîne?  Apoci ne”, “Zap Metina Avaşin Biji Berxwedana Gerila”, “Jin Jiyan Azadi” sloganlarını attı. KON-MED eşbaşkanları mücadeleyi büyütme çağrısı yaptı. Kitle de çağrıyı olumlu yanıtladı. Bu durumda yeni dönemde hamleyi en az (polisin verdiği rakam) 35 bin kişi hamleyi omuzlayacak. Sloganlar atıldı, sözler verildi. Şimdi hamleyi büyütme zamanı. Yoksa öyle slogan atmakla olmaz…

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.