Fransa, Lafarge'ın DAİŞ'e desteğinden haberdarmış

Dünya Haberleri —

Lafarge

Lafarge

  • DAİŞ’e mali destek sunduğu ortaya çıkan ve hakkında 2017 yılında dava açılan dünyanın en büyük Fransız çimento firması Lafarge'ın bu desteğinden Fransa devletinin haberdar olduğu ortaya çıktı.

 

Dünyanın en büyük Fransız çimento firması Lafarge’ın Suriye’de faaliyetlerini yürütebilmek için DAİŞ ile yaptığı anlaşmanın Fransa devletinin bilgisi dahilinde gerçekleştiği ortaya çıktı.

Paris Temyiz Mahkemesi, Lafarge'a yöneltilen “terör örgütünü finanse etme” iddiasını teyit ederek  “DAİŞ’in insanlığa karşı işlediği suçlara ortak olma” suçuyla Lafarge’ın yargılanmasının önünü açtı.

Lafarge ile DAİŞ arasındaki ilişki Fransa’da gündeme gelmiş, firmanın davalık olması ardından 18 Kasım 2018'de AM 02 kod isimli istihbarat mensubu, mahkemede ifade vermişti. İstihbarat elemanı mahkemeye gizli izli servislerinin Lafarge fabrikasından nasıl yararlandıklarını, 2012-2014 yıllarında Lafarge tarafından Suriye'deki cihatçı çete örgütlerine nasıl çimento gönderildiğini itiraf etmişti.

Lafarge hakkında, 2013-2014 yıllarında Suriye'deki faaliyetlerini sürdürebilmek için aralarında DAİŞ’in de bulunduğu selefist çete gruplarına “13 milyon euro tutarında haraç ödediği, petrol ve malzeme sattığı” suçlamasıyla Haziran 2017’de dava açılmıştı. Soruşturma kapsamında, Lafarge'ın 2'si üst düzey toplamda 8 yöneticisi terörizmi finanse etmek, başkalarının hayatlarını tehlikeye atmak ve insanlığa karşı işlenen ortak suçlarda işbirliği yapmakla suçlanmıştı.

DAİŞ tarafından kaçırılan ve köle pazarlarında satılan bir grup kadın da 2018 yılında Fransız çimento fabrikası Lafarge’ı “DAİŞ’e parasal destek sunduğu için” dava etmişti. Kadınların avukatları, DAİŞ mali destek sunma iddiası sebebiyle Lafarge hakkında yürütülen soruşturmanın sivil kanadı olmak istediklerini belirtmişlerdi.

PARİS

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.