Gardiyanlara dokunulmadı

ÖHD Hapishaneler Komisyonu Eşsözcüsü Ayşe Şehriban Demirel

ÖHD Hapishaneler Komisyonu Eşsözcüsü Ayşe Şehriban Demirel

  • Urfa 2 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevi'nde darp edilen tutsakların suç duyurusuna, “Müştekilerin vücutlarında meydana gelen lezyonların benzerlerinin infaz koruma memurlarında da oluştuğu” iddiasıyla takipsizlik kararı verildi.

 

 Urfa 2 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevi'nde 7 Ekim 2021'de koğuş değişikliği dayatmasını kabul etmeyen tutsaklar, koğuşları basılarak işkenceye maruz kaldı. Vücutlarında yaralanma ve kırıklar oluşan tutsakların koğuşları zorla değiştirildi, revire gitme talepleri ise karşılanmayarak darp raporu alma talepleri geciktirildi. 

Ailelerin başvurusu üzerine Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) Urfa Şubesi Hapishaneler Komisyonu, işkenceye maruz kalan 23 tutsakla cezaevinde görüştü. Avukatlar, daha sonra işkence ve hak ihlallerine dair görevliler hakkında Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu. Zorla koğuş değiştirme uygulaması “Adalet Bakanlığından gelen yazı” ile gerekçelendirildu. Tutsakların yasal gerekçeyi öğrenme talebi, “böyle bir zorunluluk olmadığı” iddiasıyla reddedildi. Tutsakların darp edilmesine dair suç duyurusunda ise “Müştekilerin vücutlarında meydana gelen lezyonların benzerlerinin infaz koruma memurlarında da oluştuğu” iddiasıyla takipsizlik kararı verildi. 

Karara Sulh Ceza Hâkimliğine itirazda bulunmaya hazırlanan avukatlardan ÖHD Hapishaneler Komisyonu Eşsözcüsü Ayşe Şehriban Demirel, "Darp, cebir ile birlikte işkence, kötü muamele ve görevi kötüye kullanma suçu da işlenerek, koğuş değişikliği gerçekleştiriliyor” dedi. Tüm bu yaşananlara karşı cezaevi idaresinin tutuklulara ilişkin disiplin soruşturması başlattığını ve aile görüş yasağı dahil farklı cezalar verildiğini ifade eden Demirel, saldırıya dair adli mercilerden aldıkları raporlarla yaptıkları suç duyurusunun ise takipsizlikle sonuçlandığını vurguladı. Bunun, cezaevi müdürleri ve gardiyanlara dönük yeni bir cezasızlık politikası örneği olduğuna vurgu yapan Demirel, şunları ekledi: “Cezaevi idaresi, ‘Ayrımcılık yasasını ihlal etme’, ‘Görevini kötüye kullanma’ gibi birçok suçu işlemiş durumda. Bu cezasızlık politikasından kaynaklı cezaevlerinde keyfi uygulamalar, keyfi düzenlemeler yapılıyor. Mahpuslar disiplin soruşturmasına maruz bırakılıyor. Bunlar, infazların yakılmasına neden oluyor.”   URFA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.