Garê operasyonun dış siyasi etkileri!

Forum Haberleri —

  • Garê’de, bağımsız kuruluşlarca olay yeri incelemesi yapılması durumunda, Türk devletinin vahşeti uluslararası alanda daha iyi anlaşılmış olacaktır. PKK’ye yığmaya çalıştığı Garê katliamını gerçekleştirmekle nasıl bir zihniyete sahip olduğunu tescilleştirmiş oldu. 

RAUF KARAKOÇAN

Garê operasyonunu Türk devletinin operasyonu olarak adlandıran AKP şefi Erdoğan, başarısızlığı kendi ağzından itiraf etmesi belki de bir ilktir. Başarısızlığının farkına varması da iyi bir gelişmedir. Başarısızlığı hazmetmesi çok zorda olsa Garê’de bunu tatmış oldular. İç siyaseti Garê operasyonu üzerinden şekillendirmek istemeleri ciddi bir hesap hatasıdır. Seçim kazanmayı bile Garê’den alacakları sonuca bağlamaları siyasette zavallı duruma düştüklerinin açık bir göstergesidir. Sonuç menfi olunca dut yemiş bülbüle döndüler. İç siyaseti çalkalandıran gırla giden hakaretler ve analizlerle ortalık iyice bulanık hale geldi. Nereden bakılırsa bakılsın Kürt sorunu bağlamından kopuk yapılan Garê değerlendirmeleri bir çıkmazı ifade etmektedir.

Türk devleti, izlediği saldırgan dış politikasının sonuna gelmiştir. Giderek dış dünyadan izole olması, sürdürmekte olduğu Kürt düşmanlığından kaynaklandığını anlamış olmaları gerekir. Tek dostu olan Katar’da yollarını ayırmaya başladı. Geriye sadece KDP, hatta sadece Barzani ailesi kaldı. Stratejik dost, müttefik ülke dedikleri ilişkilerin tümü diktatör Erdoğan’ın ihtirasları yüzünden kaybedildi. Geriye kalan tek dostu Barzaniler de ufku dar, ailesel çıkarlarından dolayı Erdoğan’ın safında yer almaktadırlar. Barzanilerin de yakın süreçte yaptıkları hatanın farkına varmaları kaçınılmazdır. Ulusal birlik konusunda olumsuz tavır takınmaları, Kürtler arasında birlik karşıtı duruşları KDP’nin siyasi intiharı anlamına gelecektir. Türk devletinin Irak coğrafyasının işgal saldırılarına destek veren KDP, İran ve Irak ilişkilerinde sıkıntı yaşayacağı kaçınılmazdır.

Garê operasyonu Türk siyasetini etkilediği kadar dış etkileri de ortaya çıkmaya başladı. Irak zemininde ciddi bir rahatsızlık belirtisi kendisini göstermeye başladı. Irak devletinin egemenlik haklarına saldırı olarak yorumlanacak türden değerlendirmeler artık yüksek sesle yapılmaktadır. En ciddi tepki de İran tarafından yapılmış olması anlaşılır ve beklenen bir durumdu. Çünkü, Türk devletinin Irak operasyonları genişleyerek devam etmesi birçok açıdan sorgulandığı bir süreç yaşanmaktadır. PKK gerekçesi üzerinden Irak coğrafyasını işgal etmesi, Irak’ı ve dolaysıyla İran’ı kaygılandıran bir duruma getirdi. Garê operasyonu sonrası İran’ın açıktan tavır takınması kayda değer bir gelişmedir. Türk devletinin güvenilmezliğini İdlib’de, Astena ve Surçi süreçlerinde test eden İran, Garê üzerinden kırmızı kart göstermiş olması belli bir birikimin sonucu olarak okumakta fayda vardır.

Türk devletinin hedefinde Şengal olduğu çok iyi bilinmektedir. Ama hedef şaşırtarak Garê’ye bodoslama dalmasının altında yine İran kartı vardır. Çünkü; Şengal’e ilişkin operasyon söylentileri ve hatta ‘bir gece ansızın gelme’ tekerlemesi yapıldığında Haşdi Şabi güçleri Türk devletini karşılamak için Şengal’e güç kaydırmış oldular. Küçük lokma olarak gördüğü Şengal’ı faturası daha ağır olacağını anlamış olmalı ki Garê’ye toslamış oldu. Fakat Şengal’e operasyon seçeneği halen devrededir. Şengal operasyonu çok boyutlu bir denklemi andırmaktadır. Türk devleti pusulayı şaşırıp da Şengal’e saldırırsa bu zıplayan çekirgenin son sıçrayışı olacaktır. 

Türk devletinin Suriye’de izlediği stratejisinin sonuçları yıkım olmuştur. Uluslararası ilişkilerde verdiği taahhütlerin hiç birisini yerine getirmemiştir. Türkiye, güvenilmez bir ortak olduğunu defalarca kanıtlamış oldu. Benzer bir yıkım projesini Garê, Mexmûr ve Şengal üzerinden Irak’ta gerçekleştirme istemi, bölgesel dengeleri değiştirme arzusu kursağında kalacaktır. İran savaşı Yemen’de, Libya’da ve Suriye’de karşılarken sıra kendisine geleceğini bildiğindendir. Türk devletinin Garê ve Şengal’e saldırıları demek, savaşın İran’ın burnu dibine kadar sokulmuş olması demektir. Türk devletinin bunda ısrar etmesi İran’a karşı bir cephe açmasını da beraberinde getirecektir. Garê operasyonu, operasyon sonrası süreçte Türk devletine çetrefilli seçenekler dışında şans bırakmamaktadır.

İranlı yetkilinin dediği gibi ‘Şengal’in Türkiye ile ne alakası var’. Hiçbir alakası olmamasına rağmen dert başkadır. KDP’nin derdi ise bambaşkadır. Şengal’e askeri müdahaleyi hararetle destekleyen tek güç KDP’dir. Israrla 9 Ekim ihanet anlaşmasının uygulanmasını istemektedirler. Kaderini faşist işgalci Türk devletine bağlayan KDP ciddi bir stratejik hata yapmaktadır. Mevcut politikalarıyla ayağına sıkmaktan öteye gitmemektedir. Umarız Garê operasyonun sonuçlarını iyi okurlar. Bir avuç kahraman gerillanın Garê’de sergilediği direniş birçok hesabı altüst etmeye yetti. Gerillanın yeni dönem yapılanması ve hareket tarzındaki taktiksel değişiklik, Türk siyasetini alabora etmekle kalmadı uluslar arasında da etkileyen bir durum yaratmıştır.

Garê’de, bağımsız kuruluşlarca olay yeri incelemesi yapılması durumunda, Türk devletinin vahşeti uluslararası alanda daha iyi anlaşılmış olacaktır. PKK’ye yığmaya çalıştığı Garê katliamını gerçekleştirmekle nasıl bir zihniyete sahip olduğunu tescilleştirmiş oldu. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.