Gaz ve elektrikler kesik

Gaz istasyonu

Gaz istasyonu

  • Türk devleti, yıllardır binlerce insanı sudan mahrum etti. Bu son saldırılarda ise gaz, elektrik, mazot gibi günlük hayatın temel ihtiyaçlarını sağlayan hayati tesisleri yok etmeye çalışıyor. Hizmet dışı kalan Siwêdiyê gaz dolum istasyonu sorumlusu Egîd Ebdulmecîd, gaz ve elektrik krizinin devam ettiğini, ancak sorunu gidermeye çalıştıklarını söyledi.

Türk devleti, Ekim 2019'da Girê Spî ve Serêkaniyê'yi işgal ederek, on binlerce insanın evlerini terk etmesine neden oldu. Türk devleti ve çeteleri, üç yıldır Serêkaniyê kırsalındaki Elok Su İstasyonu'ndan Hesekê şehri ve kırsalına giden suyu defalarca keserek yaklaşık bir milyon insanı içme suyundan mahrum etti. Sorunun çözülmesi için Rusya ve ABD'nin girişimlerinden sonuç alınmadı. Su kesintileri haftalarca sürdüğü için nsanlar kuyu kazmaya başladı, acak kuraklık olumsuz etkiledi. Su tankerleri ise kolera salgınıyla güvensizliğini koruyor. Türk devleti, şimdiye kadar 27 kez suyu kesti. Türkiye, Fırat suyunun Suriye ve Irak'a akışını önemli ölçüde azalttığı için tarımı da etkiliyor.

Elektrik ve gaz

Türk devleti, 19 kasım gecesi Dêrik'in Teqil Beqil köyündeki elektrik santralini hedef aldı. Kısmen yıkıldı. Bu saldırı, Dêrik kırsalındaki 65 köyü elektrikten mahrum etti. Cizîrê Bölgesi Enerji ve Ulaştırma Ofisi Eşbaşkanı'na göre durumu daha da kötüleştiren, Heseke bölgesinin gazının yüzde 50'sini sağlayan Siwêdiyê köyündeki gaz istasyonunu hedef almasıydı. Saldırı sonucunda bu istasyon hizmet dışı kaldı, Cizîrê Bölgesi’nde elektrik kesintileri yaşandı. 

Qamişlo-Amûdê yolu üzerindeki Herem Şêxo köyünde Ulaşım Vakfı'na yönelik Türk bombardımanı, hatlara zarar verdi.

Türk savaş uçakları, 23 Kasım'da Dêrik'in Ewdê köyü yakınlarında bir petrol pompasını vurdu. Bir gün sonra Cevadiye kasabasının güneyindeki Dicle petrol sahasıda vuruldu. 

Siwêdiyê'deki tesisin müdürü Egîd Ebdulmecîd, buradan Kuzey-Doğu Suriye geneline gaz (RBC), Cizîrê Bölgesi’ne de elektrik verdiklerini hatırlattı. Siwêdiyê ile diğer istasyonların Cizîrê Bölgesi’ne 130 megavat elektrik sağladığını fakat işgalci Türk devletinin burayı ve birçok istasyonu bombalamasının ardından şu anda 40 megavat elektrik ulaştığı bilgisini veren Ebdulmecîd, tekrar hizmete girinceye kadar bu sorunun devam edeceğini söyledi. Ebdulmecîd, “Fabrika eski, gerekli parçaları yapan şirketler de durdu. Bu yüzden başka şirketlerden parça istedik fakat ancak iki yıl sonra o parçaların temin edilebileceklerini söylediler. Sonuç olarak, çok fazla hasar var ve bu istasyonların çalıştırabilmek, bölgeye gaz sağlamak için büyük imkanlar gerekli.” HESEKÊ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.