Gazeteciler eylemde kararlı

Sputnik Türkiye çalışanı gazeteciler

Sputnik Türkiye çalışanı gazeteciler

  • İstanbul'da 17 gündür grevde olan Sputnik Türkiye çalışanı gazeteciler, haklarına alana ve arkadaşları işe iade edilene kadar eylemlerini sürdüreceklerini söyledi.

Gazeteciler, Türkiye Gazeteciler Sendikası’nın (TGS), örgütlü olduğu Rossiya Segodnya Uluslararası Haber Ajansı (Sputnik) Türkiye Bürosu ile Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde anlaşmaya varılmaması üzerine 17 Ağustos’ta İstanbul Şişli’de bulunan Süzer Plaza önünde eylem başlattı. Sputnik’in yanıtı, 24 gazeteciyi işten çıkarmak oldu.  

Haklarını talep eden gazeteciler, aynı zamanda işten çıkarılan gazetecilerin de işe geri alınması talebiyle eylemlerini sürdürüyor. Ekonomik krizin her sektörde etkisini göstermeye başladığını dile getiren grevdeki gazetecilerden Harun Erözbağ, “makul” taleplerini işverene ilettiklerini söyledi. Taleplerini ilettikten sonra işverenle uzun bir müzakere süreci yaşadıklarını ifade eden Erözbağ, taleplerinin kabul edilmemesi nedeniyle greve çıktıklarını hatırlattı. İşverenin greve karşılık 17 Ağustos’ta 24 gazeteciyi işten çıkardığını anımsatan Erözbağ, “Şu anda Süzer Plaza’da çalışıyoruz ve buraya da iki ay önce taşındık. İşveren tarafına aslında hep şu talebimizi ilettik: Keşke bu taşınma masrafına hiç girilmeseydi, keşke eski yerimizde kalsaydık, keşke Türkiye'nin en önemli plazalarından bir tanesine bu kiralama ücretleri ödenmeseydi de biz çalışanların ücretlerimize en azından iyileştirme konusunda adımlar atılsaydı. Maalesef işveren tarafı tercihini plazalardan yana kullandı” dedi.

Suç değil, anayasal hak

Aldıkları ücretlerin kiraya, yemek masraflarına yetmediğini ifade eden Erözbağ, şöyle devam etti: “Ben işveren tarafının ekonomik küçülme bahanesine sığınmaması gerektiğini düşünüyorum. Kamuoyu da Sputnik çalışanları da buna inanmıyor, burada sendika karşıtı bir tavır var. Sendika ile oturup konuşulması, anayasal haklarımızın kabul edilmesi gerekiyor. Biz burada suç işlemiyoruz, anayasal haklarımızı kullanmak istiyoruz.”

Hakkımız olanı istiyoruz

Grevdeki bir diğer gazeteci Erkin Öncan, dayanışma gösteren meslektaşlarına teşekkür ederek, bunun kendilerine güç verdiğini dile getirdi. Öncan, işverenin anayasal hakları olan sendikayı yok saydığını ve kendilerini işten çıkardığını belirterek, “Biz burada ekstra bir talepten bahsetmiyoruz. Hakkımız olanı istiyoruz. Meselenin daha fazla zorlaştırılmasına gerek yok. Bir an önce toplu iş sözleşmesi, pazarlık masasına dönmeleri ve kaldığımız yerden devam etmeleri gerekiyor” şeklinde konuştu. İSTANBUL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.