Gazeteciler sessiz kalmaz

Serpil Ünal
- Tahliye edilen gazeteci Serpil Ünal, meslektaşlarına dönük saldırılar karşısında sessiz kalamayacaklarını söyledi.
Gazeteciler Nazım Daştan ve Cihan Bilgin, 19 Aralık 2024'te Kuzey ve Doğu Suriye'de haber takibi sırasında Türkiye'nin Silahlı İnsansız Hava Aracı (SİHA) saldırısında katledildi. Gazetecilerin katledilmesine karşı yapılan eylem ve etkinliklerde çok sayıda kişi gözaltına alındı tutuklandı. Gazeteciler Gülistan Dursun, Hayri Tunç, Enes Sezgin, Osman Akın, Can Papila, Pınar Gayıp ve Serpil Ünal ile siyasetçiler Haci Ugiş ve İmam Şenol, 21 Aralık'ta katıldıkları eylemde gözaltına alındı. 9 isim, “Örgüt propagandası yapmak" ve "Gösteri ve yürüyüşler kanununa muhalefet" iddialarıyla tutuklandı. Gazeteciler hakkında 27 Ocak’ta hazırlanan iddianame, İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. İddianamede, gazetecilerin polise direndikleri ileri sürülerek, Nazım Daştan ile Cihan Bilgin’in fotoğraflarını taşımaları suç sayıldı. Mahkeme, 31 Ocak'ta tensip zaptı hazırlayarak, 9 kişinin tahliyesine karar verdi. Gazetecilerin ilk duruşması 11 Nisan’da görülecek.
Yerde sürükleyerek gözaltı
Meslektaşlarının katledilmesini protesto ettiği için tutuklanan ve sonrasında tahliye edilen isimlerden Mücadele Birliği gazetesi muhabiri Serpil Ünal, "Ters kelepçeyle yerde sürükleyerek gözaltına aldılar" dedi. Türkiye’nin Suriye’de yürüttüğü savaşın toplumda görünür olmasını istemediğine dikkat çeken Serpil Ünal, "Arkadaşlarımız, oradaki gerçekleri bize aktarıyordu. Sonradan haklarında yakalama kararı var gibi şeyler söylendi. Asıl olan arkadaşlarımızın gazeteciliğidir. Suriye’deki gerçekleri onlardan öğreniyorduk. Dolayısıyla onların ölümünün karşısında sessiz kalmamız mümkün değil. Her meslektaşın yapması gerekeni yaptık. Halklara gerçekleri ulaştırma çabasında olan, o savaş ortamında canını ortaya koyup insanlara bilgi ulaştıran arkadaşlarımızı anacağız ve katledilmelerini protesto edeceğiz. İktidar bu sesi duyurmak istemiyor. Oradaki savaş ortamının basına yansımasını istemiyor. Savaşın ve katliamın örtbas edilmesini istiyor" diye konuştu.
Tüm baskılara rağmen mesleki faaliyetlerini sürdüreceklerini vurgulayan Serpil Ünal, dayanışma ve mücadele etmenin önemine vurgu yapdı. Serpil Ünal, şunları söyledi: "Bu baskılar sadece gazetecilere değil, devrimcilere ve kadınlara yönelik de tutuklamalar ve baskılar çok fazla. Diğer yandan işçilerin ve emekçilerin haklarına yönelik gasplar üst düzeyde. Yoksulluk giderek tırmanıyor. Asgari ücret 22 bin 100 TL civarında tutuldu. Grevler yasaklanıyor, işçiler yasağa rağmen hakkını korumaya çalışıyor. Saldırılara karşı korkmamak gerekiyor, dayanışma içerisinde olmak gerekiyor. Mücadeleyi büyütmek için ne yapmak gerekiyorsa devam etmek gerekiyor."