Londra'da gazetemiz ile dayanışma

Toplum/Yaşam Haberleri —

Özgür Politika/Londra Dayanışma Etkinliği

Özgür Politika/Londra Dayanışma Etkinliği

  • Londra’da gazetemiz Yeni Özgür Politika ile düzenlenen dayanışma gecesinde buluşan yüzlerce kişi “Özgür Basın dilimiz, kimliğimizdir” mesajını verdi. 

Özgür Basın Geleneği’nin Avrupa’daki önemli bir halkası olan gazetemiz Yeni Özgür Politika ile dayanışma gecesi düzenlendi. Londra Prenses Düğün Salonu’nda yapılan geceye yüzlerce kişi katıldı. Etkinliğe Kürt siyasetçi Osman Baydemir, Kürt Halk Meclisi, Alevi örgütü temsilcileri, sol ve sosyalist örgütler, GİK-DER, Day-Mer, Dersim-Der, Partizan ve yöresel dernekler gibi çok sayıda demokratik kitle örgütü temsilcileri katıldı. Geceye 60’ı aşkın esnaf ve işveren ise sponsorluk yaparak destek verdi.

Özgür Basın şehitlerinin fotoğraflarının yer aldığı pankart sahnede yerini alırken, Heyva-Sor a Kürdistan, Kürt Gençlik İnisiyatifi ile birçok kurum da salonda stant açtı. Özgür Basın Şehitleri anısına saygı duruşu ile başlayan etkinlikte özgür basın geleneğini anlatan sinevizyon gösterimi yapıldı.  

 

‘Özgür Basın inkar edilen bir halkın dili, sesi ve hakikatidir’

Etkinlikte açılış konuşmasını yapan gazeteci Diren Dicle Erden, özgür basının “Gerçekler karanlıklar ardında kalmayacak” ve “Gerçekte ısrar” şiarı ile yola çıktığını söyledi. Ardından bir konuşma yapan Britanya Kürt Halk Meclisi Eşbaşkanı Elif Sarıcan, özgürlük gerillalarını ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ı selamlayarak, Yeni Özgür Politika’nın hakikatteki ısrarının devamını diledi.

‘Sözümüz var kalemleri yerde kalmayacak’

Gazetemiz adına bir konuşma yapan İdari Sorumlumuz Mahmut Seven ise, Yeni Özgür Politika’nın 25 yıldan bu yana sürgündeki Kürtlerin ve demokrasi güçlerinin sesi olduğunu söyledi. Seven, özgür basının halkların özgürlük mücadelesinin yanında, hakikatin ve gerçeklerin karanlıkta kalmaması için gücünü, insanlıktan, haktan ve değerler ile şehitlerinden aldığını kaydetti. Seven, konuşmasının son bölümünde özgür basın geleneğinde yer alarak şehit düşen gazetecilerin isimlerini tek tek okuyarak,  “Onlara sözümüz var, kalemleriniz yerde kalmayacak. Peşinde gittiğiniz hakikat ve gerçekler karanlıkta kalmayacak. Şehitlerimiz onurumuzdur” dedi. Seven, özgür basın şehitlerinin adlarını okurken geceye katılan yüzlerce kişi “Şehid namırın” sloganını haykırdı. 

Özgür basına sahip çıkalım

Daha sonra söz alan Kürt siyasetçi Osman Baydemir de, Kürt Ulusal Birliği’nde medyanın önemine dikkat çekti. Baydemir, “Özgür basına sahip çıkmak kültürümüze, dilimize, sanatımıza sahip çıkmaktır. Özgür basın geleneği büyük bedeller ve emekler verdi. Avrupa’da da sürgün bir halkın dili, kimliği ve kültürünün gelişmesinde öncülük etmiştir. Kürt halkının ulusal birlik istemine medyamız da cevap vermelidir. Bundan sonra Kürt medyası Kürdistan halkının birliği için ortak bir dil geliştirmelidir. Kürt düşmanı iktidarların bizi bölmeye çalışan oyunlarını biz birlik yoluyla bozabiliriz” diye konuştu. 

‘Tecritte ısrar savaşta ısrardır’

Tecrit politikalarına da değinen Baydemir, tecritte ısrarın savaş da ısrar olduğunu söyledi.  Baydemir, “Tecritte ısrar çökertme planında ısrardır.

Çökertme planında ısrar edenler çökmeye mahkumdur. Şuna inanın zindanlar boşalacak Sayın Öcalan halkıyla kucaklaşacak” diye kaydetti. 

Halaylarla sona erdi

Yeni Özgür Politika gecesine katılan sanatçı ve gruplar ise söyledikleri şarkılar ile büyük bir coşku oluştururken, kitle halaya durdu. Gecede ilk olarak Reqa’da şehit düşen gazeteci Mehmet Aksoy anısına kurulan Firaz Dağ Çocuk Korosu sahne aldı. Koronun söylediği “Berxwedan jiyane” şarkısına kitle hep bir ağızdan eşlik etti. Gece de sahne alan Memozan, Zeynel Ali ve Koma Sersi ise söyledikleri şarkılar ile kitleyi coştururken, yüzlerce kişi halaya durdu. Son olarak ise sanatçı Ozan Emekçi sahne alarak, sistem karşıtı ve devrimci türkülerini seslendirdi. 

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.