Gazetesi için ceza yetmedi

İsmail Çoban

İsmail Çoban

  • Koğuşunda “Özgürlükçü Demokrasi” gazetesi bulundurmaktan iki yıl hapis cezası verilen gazeteci İsmail Çoban, bu nedenle cezası ertelemeye tabi tutulan davadan yeniden yargılanacak.

Tarsus 3 No’lu T Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan Azadiya Welat gazetesi eski Sorumlu Yazı işleri Müdürü İsmail Çoban, cezaevinde "yasak gazete" bulundurmaktan verilen hapis cezasının kesinleşmesiyle daha önce cezası ertelenen davadan yeniden yargılanacak. 

Daha önce cezaevine girişi serbest olan ve alınan bir kararla cezaevine girişi yasaklanan Özgürlükçü Demokrasi gazetesini ve bu gazeteye ait kupürleri cezaevine sokmaktan yargılanan kapatılan Azadiya Welat gazetesi Sorumlu Yazıişleri eski Müdürü İsmail Çoban’a iki yıl hapis cezası verildi. Çoban, Mart'ta Tarsus 8. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yapılan yargılamadaki savunmasında “Bu gazeteler daha önce abone olduğum ve cezaevine gelen gazetelerdi. Daha sonra bu gazeteler yasaklanmış fakat ben bunu bilmiyordum. Ben bu gazeteleri Tarsus 3 No’lu CİK'te bulunurken almıştım. Halen de bu cezaevinde bulunmaktayım. Ben Özgürlükçü Demokrasi gazetesinde daha önce çalışmıştım. 2018'de bu gazete yasaklanmışsa içeri nasıl girdiğinin araştırılması gerekir. Ben bu gazeteleri içeri sokmadım” demişti. Mahkeme, Çoban’a “infaz kurumuna veya tutukevine yasak eşya sokmaktan” iki yıl hapis cezası verdi. Çoban’a verilen hapis cezası kararı kesinleşti.

Kararın kesinleşmesi üzerine Çoban’a “Örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla bir yıl 8 ay 25 gün hapis cezası veren ve bu cezanın hükmünün açıklanmasını geri bırakan Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi’ne ihbarda bulunuldu. Çoban’ın 4 Eylül-1 Ekim 2014 tarihleri arasını kapsayan Azadiya Welat gazetesinde “Örgüt propagandası” suçlamasıyla yargılandığı ve bundan bir yıl 8 ay 25 gün hapis cezası verildiğini hatırlatan mahkeme, bu kararın hükmünün geri bırakıldığını belirtti. Mahkeme, Çoban’a “infaz kurumuna veya tutukevine yasak eşya sokmaktan” iki yıl hapis cezası verilmesi nedeniyle cezasının ertelendiği davadan yeniden yargılanması gerektiği ihbarında bulundu. İhbarı kabul ederek dosyayı inceleyen Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi, Çoban’ın aldığı son ceza nedeniyle "Örgüt propagandası" davasından verdiği “hükmün açıklanmasının geri bırakılması” kararını kaldırarak, Çoban’ın yeniden yargılanmasına karar verdi. 

Mahkeme, Çoban’ın yeniden yargılanmasının ilk duruşması için 29 Kasım’a gün verdi.  AMED

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.