Gerillanın direnişi, gidişatı belirler

KNK Yürütme Konseyi Üyesi Nilüfer Koç

KNK Yürütme Konseyi Üyesi Nilüfer Koç

  • KNK Yürütme Konseyi Üyesi Nilüfer Koç, Türkiye’nin enerji krizinden istifade etmek ve uluslararası konjonktürü kullanmak isteyerek, işgal saldırısında bulunduğunu; muhalefetin de buna dahil olması için yönlendirildiğini söyledi. Koç, Kürtlerin büyük kazanma imkanlarının olduğunu ifade ederek, “Kürt halkının isyan ateşi bunları yakacak” dedi.  

Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK) Yürütme Konseyi Üyesi Nilüfer Koç, MA’dan Selman Güleryüz’e yaptığı açıklamada, Türk devletin son işgal saldırılarında KDP dışından Irak’tan destek görmediğini belirterek, “Irak hükümeti Türkiye’nin kendi sınırlarından çıkması yönünden açıklamalar yapıyor. Irak’taki en güçlü olan Şii lederler de aynı söylemde bulundu; Mukteda es-Sadr, Maliki ve Haydar Ebadi, Türkiye’nin bu son işgal saldırısına karşı birleşti. Bu çok önemli bir gelişme. Yine Güney Kürdistan’da KDP dışında kalan tüm partiler, bu savaşın yol açacağı sonuçlara dikkat çekti, bunun bir işgal saldırısı olduğunu söylüyor” dedi.   

Enerji krizini kullanıyor

 Güney Kürdistan’da başlayarak Irak’ı hedefleyen bir savaş olduğunun kaydeden Koç, Erdoğan’ın Ukrayna dönüşünde ‘Neçirvan Barzani ile sadece Kuzey Irak’ı değil, tüm Irak’ı konuştuk’ dediğini hatırlattı. Sonrasında Irak’ın merkezi hükümetine rağmen Güney Kürdistan’ın petrol ve doğalgazının Türkiye ile birlikte dünya piyasasına sunulduğunu söyleyen Koç, “Çünkü dünya şu anda Ukrayna savaşından dolayı gaz ve petrole ihtiyaç duyuyor. Onun için KDP ve Erdoğan, hem ekonomik krizi hem de enerji krizini bu yolla aşmaya çalıştı. Enerjide yaşanan krizi, fırsattan istifade görüp Irak’ı bypas etmeye çalıştı. Zaten Irak vatandaşlarının çoğu, Irak devletinin işgale karşı pasifliğine tepki gösteriyor. Şimdi Irak’ın siyaseti de yoğun baskı altında olduğu için sürekli açıklamalar yapıyor” diye konuştu.

Musul ve Kerkük hazırlığı

 Koç, gerillanın Güney Kürdistan’ın yanı sıra Irak halklarının geleceği için de mücadele ettiğini söyleyerek, şöyle devam etti: “Nitekim Iraklıların Türkiye’nin işgal politikasına bu kadar refleks göstermesi bununla da alakalı. Burada Kürt-Irak-Arap ittifakı büyük önem arz ediyor. Bu sadece Kürtlere karşı bir savaş değil, Türkiye’nin yayılmacı politikasının bir sonucu olarak gelişiyor. Türkiye, zaten Musul’un etrafında ve Kerkük’te çok ciddi bir işgal altyapısı oluşturdu. Önceden Sünni Türkmenler üzerinde hazırlıklarını yaptı. Telafer-Musul-Kerkük hattında bazı Sünni Arap aşiretleri de hazırladı. Şimdi Zap-Avaşîn-Metîna hattında ilerleme kaydederse Irak coğrafyasının çok büyük bir bölümünü işgal etme imkânına sahip olur.”

Konjonktürden faydalanıyor

 Türkiye’nin Güney Kürdistan’da KDP’yi vekalet savaşının aparatı olarak kullandığını, bu yüzden yılın başından şimdiye kadar Barzanilerin sürekli Ankara- İstanbul hattında gidip geldiğini kaydeden Koç, şöyle konuştu: “Cumhurbaşkanlığı seçiminde, Irak’ı da Ankara’nın denetimine koyacak bir politika geliştirdiler. KDP ve AKP ile Kazımi gibiler ittifak oluşturarak, Irak’ı devirmek istedi. Burada sonuç alamadılar, çünkü bölgede İran ve ABD faktörü var. Sonuç alamayınca Kürdistan’da denemeye başladı. 17 Nisan saldırılarınının, geçen yılki saldırılardan daha farklı yanları var. Ukrayna savaşıyla birlikte dünya konjonktürü değişti. Türkiye, bu konjonktürden faydalanmak istiyor.”

Kürtlerin isyan ateşi

Savaşın çok tehlikeli sonuçlara yol açabileceğini kaydeden Koç, ancak mevcut denklemde Kürtlerin çok büyük kazanma imkanlarının olduğunu ifade ederek, Türkiye halkları açısından da şunları dile getirdi: “Türkiye’de herkesin ses çıkarması gerekiyor. Demokrasinin kalesi ve garantisi olan Kürtler yenildiğinde, Türkiye’nin geleceğini hiç kimse düşünmesin. Muhalefet de Türkiye’yi tuzağa çekiyor. Bu savaşa onay verenlerin, kendilerini ikna ettiğini; uluslararası konjonktürde kendilerine verilen sinyaller olduğunu düşünüyorum. Savaşa ortak olmaları, Türkiye’yi ateşe atmaktır. AKP-MHP rejimleriyle birlikte kendilerini de yakacaklar. Kürt halkının isyan ateşi bunları yakacak.” 

Buna rağmen bir iki hafta içerisinde Kürt tarafından zafer müjdesinin verileceğine inandığını kaydeden Koç, “Nasıl ki Garê zaferiyle dengeler alt üst olduysa, bu operasyon sonucunda da böyle olacak. Yani dengeler Kürtlerin elinde. Zap, Avaşîn, Metîna onların dengelerini belirleyecek. Bölgenin geleceği söz konusu. Kürdistan üzerinden bölge dizayn ediliyor” dedi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.