Göçmen katliamı soruşturulmalı

Dünya Haberleri —

.

.

  • Fas-İspanya sınırından AB topraklarına girmeye çalışan en 37 göçmenin Fas polisinin şiddetli saldırısı sonucu hayatını kaybetmesine tepki gösteren STÖ’ler soruşturma talep etti.

Fas’ın kuzeyinde tel örgülere akın ederek İspanya'nın Kuzey Afrika'daki topraklarından Melilla’ya geçmeye çalışan göçmenlerden en az 37’si insanlık dışı yöntemlerle katledildi, çok sayıda göçmen de yaralandı. Faslı yetkililere göre yaklaşık 2 bin kişinin sınırı geçmeye çalıştığı sırada izdiham çıktı ve göçmenler de bu sırada ‘demir çitten itişip kakışarak ve düşerek’ öldü. Ancak sosyal medyada paylaşılan görüntüler bunun tam aksini gösteriyor. Görüntülerde polisin yerde üst üste yatan göçmenlere ellerindeki coplarla vurduğu ve tekmelediği görülüyor. Melilla Belediye Başkanı Eduardo de Castro da Fas’ın göçmenlere “ölçüsüz yanıt” verdiğini söyledi.

Sanchez teşekkür etti!
Fas hükümetine yakın iş birliği nedeniyle teşekkür eden İspanya’nın sosyalist Başbakanı Pedro Sanchez ise yaşananları “insan ticareti yapan mafyaların şiddetli ve organize saldırısı” olarak nitelendirdi. İspanyol hükümetinde yer alan solcu parti Podemos’un Avrupa Parlamenteri Idoia Villanueava ise “sorumluları açıklığa kavuşturmak için bir soruşturma gerekiyor” dedi. 

Sorumlu AB’nin politikası
Birçok Faslı dernek de göçmen ölümlerine dair soruşturma başlatılmasını istiyor. Fas İnsan Hakları Derneği’nin Nador Şubesi Başkanı Muhammed Amin Abida “Bu felaketin temel sorumlusu Avrupa Birliği’nin Fas ile işbirliği yaparak yürüttüğü göçmen politikasıdır” dedi. Derneğin çalışanlarından Omar Naji ise “Bu dramın yaşandığı tüm koşulların ortaya çıkarılması için derinleştirilmiş bir soruşturma açılmasında ısrar ediyoruz” dedi. 
Uluslararası Göç Örgütü ve Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği de göçmenlerin güvenliğinin tüm koşullarda öncelikli olması gerektiğine vurgu yaptı. HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.