Görüşmeler başlarsa tecrit de bitmiş olur

.

.

  • MED TUHAD-FED ve TUHAY-DER eşbaşkanları, Öcalan ile görüşmeler başlarca tecridin bitmiş olacağını, böylece çözüme doğru yol alınacağını söyledi.

 

Türk cezaevlerindeki PKK ve PAJK’lı tutsakların, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin sonlandırılması talebiyle 27 Kasım’da başlattığı süresiz-dönüşümlü açlık grevi, 290. gününde sonlandırıldı. Tutuklu ve Hükümlü Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (TUHAY-DER) Eşbaşkanı Mehmet Emin Güzel ile Med Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuki ve Dayanışma Dernekleri Federasyonu (MED TUHAD-FED) Eşbaşkanı Emine Kaya, yakından takip ettikleri açlık grevi eylemi sürecini değerlendirdi.  

MED TUHAD-DER Eşbaşkanı Emine Kaya, tutsakların açlık grevinde amaçlarına ulaştıklarını, tecridi ciddi anlamda gündemleştirdiklerini söyledi. Kaya, hükümeti ve sivil toplum örgütlerini, üzerlerine düşen sorumlulukları yerine getirmeye çağırdı.

TUHAY-DER Eşbaşkanı Mehmet Emin Güzel ise tutsakların geçmişte de açlık grevlerine girmeleri ve cezaevlerindeki koşulların kalıcı hastalıklara neden olduğunu kaydetti. Bu süreçte özellikle mide ve böbreklerinden rahatsızlık yaşayan tutsakların sayısında artış yaşandığını aktaran Güzel, şunları söyledi: ”Tutsaklara şu an itibariyle hiçbir takviye besin verilmiyor. Rutin çıkan yemekleri yiyorlar. Açlık grevinden çıkan bir insanın düzenli bir beslenmeye alınması ve vitamin takviyelerinin yapılması gerekiyor. Bunun yanında sıvı tüketimi ve yedikleri yemeklerin daha kaliteli olması gerekiyor. Birçok tutsak tekli hücrelere atıldı. Birçoğuna açlık grevlerine girdikleri için disiplin soruşturmaları açıldı ve bu disiplin cezaları çerçevesinde görüş yasakları getirildi. Hücre ve disiplin cezaları birçok tutsağın infazının ertelenmesine sebep oluyor. Tahliye olması gereken tutsakların cezaları, açlık grevlerine girmelerinden kaynaklı Cezaevi İzleme Komisyonu’nun onayıyla uzatılıyor.”

Güzel, söz konusu ihlallerin tespiti için sivil toplum ve hak örgütlerinin cezaevlerini yerinde gözlem yapması gerektiğini vurguladı. 

Hukukun ve adaletin olmadığı bir ülkede demokrasinin olmayacağının altını çizen Güzel, şunları ekledi: ”Toplum da bu tecrit sistemini hissediyor artık. Bu şartlar düzeltilmeli ve insan onuruna yaraşır bir şekilde yaşam sürdürülmeli. Bu sorunun kökten çözümü, İmralı’da bulunan Sayın Öcalan’la görüşmelerin başlamasıyla olur. Öncelikle avukat ve aile görüşü yapılmalı.”

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.