Gözaltında elektrikli işkence

  • DBP çalışanı Azad Polat, Cizre Emniyet Müdürlüğü'nde elektrikli işkenceye maruz kaldığını ve çekilen çıplak fotoğraflarıyla tehdit edildiğini söyledi. 

 

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) çalışanı Azad Polat, Şırnak'ın Cizre ilçesinden Silopi ilçesine seyahat ettiği 18 Mart’ta, hakkında “yakalama kararı” olduğu gerekçesiyle gözaltına alındı. Polat, dört günlük gözaltı süresi boyunca Cizre Emniyet Müdürlüğü’nde elektrik verme dahil işkenceye maruz kaldığını; yine çıplak fotoğraflarının çekilerek tehdit edildiğini aktardı. 

Mezopotamya Ajansı’na (MA) yaşadıklarını anlatan Polat, yol kontrolü sırasında polisler tarafından gözaltına alındığını, ellerine plastik kelepçe takılarak araçtan indirildiğini ve Cizre Devlet Hastanesi'ne götürüldüğünü aktardı. Gözaltına gerekçesine dair bilgi verilmediğini dile getiren Polat, sağlık kontrolünün ardından Cizre Emniyeti Müdürlüğü’ne götürüldüğünü söyledi. Polat, polislerin telefonunun şifresini istediğini ifade ederek, sonrasında yaşadığı işkenceyi şöyle anlattı: “Telefonumum şifresini istediler onlara ‘Telefonumu açmam, telefonum benim özelim’ cevabını vermemden sonra polis yüzüme tokat attı. Ardından emniyetin birinci katındaki polisler tekme tokat vurup, diz çökertip üzerime bastılar. Burada yaklaşık 25 dakika işkence gördüm.”

 'Götürün tecavüz edin' 

İşkence gördükten sonra başka bir polis grubu tarafından götürüldüğü odada hakaretlere maruz kaldığını aktaran Polat, tekrar telefon şifresinin istendiğini, bilgi vermeyince bir polisin “Götürün tecavüz edin” demesi üzerine Emniyet’in bir alt katına götürüldüğünü söyledi. Polat, şunları ifade etti: “Üstüm çıkarıldı, gömleğim kafama kadar çekildi. Etrafımı göremiyordum. Orada da işkence devam etti. Kafamı duvara vurup üzerime basmaya devam ettiler. İşkence edenleri göremiyordum. Sonra elektrik verildi. Çok az bir şekilde sırtımdan elektrik verildi. Daha sonra çıplak fotoğraflarımın çekilip sosyal medyada paylaşılacağı tehdidinde bulundular. Sonrasında fotoğrafımı da çektiler. Yaklaşık 25 dakika orada kaldım. İşkence toplamda 2 saat sürdü. Tek sebebi de telefonumun şifresini vermemem.”

Rapor verilmedi

 İki saat süren işkencenin ardından nezarethaneye götürüldüğünü kaydeden Polat, bir sonraki gün ise kafasında ve vücudunun çeşitli yerlerinde morluklar ve şişlikler olmasına rağmen hastanedeki doktorun, “Ben bir şey görmüyorum, hissetmiyorum” diyerek darp raporu vermediğini belirtti. Tekrar Emniyet’e götürüldüğünü aktaran Polat, doktorun ikinci ve üçüncü günde de benzer tavrı sürdürdüğüne işaret etti. Polat, “Savcılığa çıkarılacağımız sabah tekrar hastaneye götürüldüm. Bu sefer farklı bir doktor ‘Herhangi bir şikayetiniz, işkence, darp var mı?’ diye sordu. Ben de yazacaksanız söyleyeceğim, dedim. Doktor da yazacağını söyledi. Ben de ayağımda, sırtımda, burnum ve gözümde var olan tüm şikayetleri söyledim. Raporumu aldıktan sonraki gün, aynı gün gözaltına alınan 5 kişiyle beraber adliyeye çıkarıldık” dedi.   

Savcı dinlemedi

 Çıkarıldığı adliyede yaşadığı işkenceyi anlatmasına rağmen savcının kendisini dinlemediğini belirten Polat, “Savcıya iki saat boyunca işkence gördüğümü, hatta rapor dahi aldığımı söylememe rağmen, beni adli kontrol ve yurt dışı yasağı talebiyle mahkemeye sevk etti. Mahkemede de yaşadıklarımı anlattım. Daha sonra adli kontrol uygulamalarının çalışmamın önünde engel olacağını söyleyerek, adli kontrol uygulamalarının kaldırılmasını istedim, mahkeme de beni direk serbest bıraktı” şeklinde konuştu.

İHD’ye başvurdu

 Polat, gözaltına maruz kaldığı işkence uygulamalarıyla ilgili İnsan Hakları Derneği (İHD) Amed Şubesi’ne başvurdu.

Cizre Devlet Hastanesi’nde Polat’a iletilen genel adli muayene raporunda, hastanın sol ve sağ el bileğinde yaklaşık 3’er santimetrelik kabuklanmış yaraların mevcut olduğu kaydedildi. Sağ diz altında morarma, sol omuz çevresinde sıyrık, ayrıca 7-8 kaburgada hassasiyet olduğuna yer verildi.   ŞIRNAK

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.