‘Gül’e Ağıt’

Kadın Haberleri —

Güldünya Tören

Güldünya Tören

  • Tecavüze uğradığı için ailesi tarafından hakkında ölüm kararı alınan ve 2004 yılında kardeşi Ferit Tören tarafından katledilen Güldünya’nın yaşamı tiyatroya uyarlandı. İlk gösteri 23 Şubat’ta Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde sahnelecek. 

Güldünya Tören’in hayatı tiyatroya uyarlandı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Şehir Tiyatroları, 2004 yılında kardeşi Ferit Tören tarafından katledilen Güldünya’nın hayatını sahneye taşıyor.

Senaryosu Deniz Altun’un tarafından yazılan ‘Gül’e Ağıt’ adlı oyunun yönetmenliğini ise Özgür Kaymak üstlendi.

Bugün Türkiye saatiyle 20:30’da Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde ilk kez sahnelenecek olan ‘Gül’e Ağıt’, Güldünya’nın hikâyesi ekseninde ‘namus, töre ve ahlak’ kavramlarını sorguluyor.

Oyuncular

Gazete Karınca’da geçen habere göre, oyunda Aslı Nimet Altaylar, Ayşem Yağmur Ulusoy, Can Tarakçı, Cüneyt Arda Pamuk, Çağrı Büyüksayar, Fahri Kıncır, Gülsün Odabaş, Hikmet Körmükçü, İskender Bağcılar, Murat Üzen, Tarık Köksal, Tarık Şerbetçioğlu, Uğur Dilbaz, Uğurtan Atakan, Yasemin Güvenç rol alıyor.

Sesizliğin gölgesinde kalan kadınlar

Oyunun tanıtım metninde ise şöyle deniliyor: Oyun, “sessizliğin” gölgesinde kalan bütün kadınların ortak yazgısına da bir çığlık atıyor. Yakın akrabası tarafından tecavüze uğrayan ve çocuğunu doğurduktan sonra ailesi tarafından öldürülen Güldünya, bir genç kızın düşleriyle, sevecenliği ve hayat doluluğuyla sahnede yeniden hayat buluyor. Beyaz bir gelinlik hayal ederken, beyaz bir kefenle hayattan koparılan Güldünya, çeyizini ve ağabeyine yazdığı mektubu emanet bırakıyor geriye…

Güldünya Tören kimdi?

Bitlis’in Güroymak ilçesine bağlı Budaklı Köyü’nde 1982 yılında doğan Güldünya, teyzesinin oğlu Servet Taş tarafından tecavüze uğradı.

Tecavüz sonucu hamile kalan Güldünya, baskılar sonucu failin Taş olduğunu söyledi. Ailesi önce Güldünya’yı intihara zorladı, ardından da İstanbul’a amcasının yanına yolladı.

Bir süre sonra Güldünya’nın erkek kardeşleri İrfan ve Ferit Tören, Güldünya’yı öldürmeleri için aile tarafından İstanbul’a gönderildi.

Ferit Tören, burada Güldünya’yı silahla vurarak yaraladı. Bakırköy Devlet Hastanesi’ne kaldırılan Güldünya, ameliyata alındı.

Güldünya’nın faillerinin yakalanmadığı bilindiği halde polis hastanede hiçbir koruma önlemi almadı. Hastaneye giden Ferit Tören, burada Güldünya’yı öldürdü.

Sembol bir isim Güldünya

Güldünya, Türkiye’de aile içi şiddet, tecavüz ve kadın cinayeti konularında sık sık anımsanan, sembol bir isim oldu.

Aylin Aslım, Güldünya isminde bir şarkı yaptı ve Gülyabani albümünde bu şarkıya yer verdi. 2008 yılında Kadına Yönelik Şiddete hazırlanan “Güldünya Şarkıları” albümünde Sezen Aksu, Ajda Pekkan, Nazan Öncel, Emel Müftüoğlu, Zuhal Olcay, Aylin Aslım, Nilüfer, Şebnem Ferah, Şevval Sam, Rojin, Ayten Alpman, Funda Arar yer aldı.

“Güldünya” ismi şiddet gören kadınlara dair bir diziye, Bitlis’te kurulan bir kadın derneğine, kadına dair eserler basan bir yayınevine verildi.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.