Günlerce aç susuz kaldılar

6 Şubat 2023 Depremi / Maraş

6 Şubat 2023 Depremi / Maraş

  • Elbistan’da neredeyse ev ve ahırların büyük bir bölümünün yıkıldığı Atmalı Kaşanlı Mahallesi’nde, depremden kurtulanlar günlerce aç ve susuz bir şekilde yardım bekledi.

Elbistan ilçesinde depremin yaşandığı gün, ilçenin tüm mahallelerde dış dünyayla bağlantı kesildi. İlçeye yakın mahalleler depremden iki gün sonra da olsa feryatlarını duyururken, uzak mahalleler ise günlerce seslerini duyuramadı. Depremden günler sonra yolları açılan mahallelerin birçoğunda enkazdan kurtulan insanlar, açlık ve susuzlukla karşı karşıya kaldı. Hem kendileri hem hayvanları için mücadele eden insanlara günler sonra ulaşıldı. Bu mahallelerden biri de ilçeye en uzak ve Meletî sınırında olan Atmalı Kaşanlı. Depremde evleri ve ahırları yıkılan insanlar, dört günü aç ve susuz bir şekilde geçirdi. Bir yandan kendi canının telaşına düşen insanlar, diğer yandan enkazdan hayvanlarını kurtarmaya çalıştı. 

“Depremden kurtulduk ama açlıktan ölmemek için 4 gün boyunca neler çektik” diyen Hatice Karadağ, “Deprem olduğunda evimizi yıkıldı, taşların arasından beni zorla çıkardılar. Ne yiyebilecek bir şey kaldı ne su ne başka bir şey. Canımızı zor kurtardık. Şu an halen kolumdan yaralıyım ve her deprem olduğunda korkuyla dışarıya çıkıyorum. Korkudan birkaç gün dilim tutuldu. Yardımlar bize depremden dört gün sonra geldi. Burada aç susuz bir şekilde birinin gelmesini bekledik. Neredeyse açlık ve susuzluktan ölecektik. Depremden kurtulduk ama açlıktan ölebilirdik” dedi. Neredeyse her köy gibi Atmalı Kaşanlı Mahallesi’nin de yollarının kar nedeniyle kapalı olduğunu aktaran Karadağ, “Yollarımız kapalıydı ve kar yağıyordu. Sürekli deprem oluyordu ve içeriye giremiyorduk. Herkes kendi derdine düştü. Ben ve yaşlı eşim kendimizden vazgeçtik, sadece iki çocuğumuzun açlıktan ölmemesi için uğraştık” diye konuştu.

Bir barakada kalıyorlar

Yaşadıkları barakayı gösteren Besime Karadağ ise şunları söyledi: “Bir barakada 5 kişi kalıyoruz. Depremden sonra günlerce su ve ekmek bulamadık. Donmamak için büyük bir çaba verdik. Çok kötüyüz. Bu şartlarda yaşamamız mümkün değil.”

Yani devlet gelmedi

Hüseyin Gülmez de çadır konusunda halen sıkıntıları olduğunu aktardı. Şükrü Dudu ise şunları paylaştı: “Köyümüzün yolu kapalıydı, bir şahıs bizim yolumuzu açtı. Yani buraya devlet gelmedi.”

Köylerinde tüm evlerin artık kullanılamaz hale geldiğini ifade eden Elif Taşar da “Günlerce birilerinin gelmesini bekledik. Gönüllüler olmasa halimiz perişandı ve açlıktan ölecektik. Gönüller sayesinde ayakta kaldık” dedi.

ADNAN BİLEN - MA/MARAŞ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.