Günlük 50 TIR’ı aştı

.

.

  • Orman kıyımının durdurulması için yaptıkları başvurulara karşılık kesimin arttığına dikkat çeken Şırnak Barosu Çevre ve Kent Komisyonu Eşsözcüsü Fadıl Tay, talana karşı çıkmak için Cudi Yürüyüşü’ne çağrı yaptı.

Orman kıyımının durdurulması için yaptıkları başvurulara karşılık kesimin arttığına dikkat çeken Şırnak Barosu Çevre ve Kent Komisyonu Eşsözcüsü Fadıl Tay, talana karşı çıkmak için Cudi Yürüyüşü’ne çağrı yaptı. 

Şırnak'ta 2019'da yeni kalekol ve askeri üs bölgeleri için yapılan yolların kenarlarında başlatılan ağaç kıyımı sürüyor. Korucular, Cudi Dağı'nın ardından Besta bölgesinde bugüne kadar on binlerce ağacı "güvenlik" gerekçesiyle kesti. "Özel güvenlik bölgesi" adı altında yasaklı olan Cinîwer (Bilecik), Xerbigê Bestin (Dedeören), Navyan (Güneyçam), Bêlûzer (Küllüce), Şereevan (Şerevan) ve Rîsor (Risor) köyleri ile Kaniyamîr, Birateto, Birapeşo, Deyndarok, Serêrû, Tîkera, Qûrteka Pêşya, Girê Derîncê alanlarında kıyım devam ediyor. Ağaç kıyımının durdurulması için resmi makamlara yapılan tüm çağrı ve başvurulara ise herhangi bir olumlu dönüş yapılmadı. 

Şırnak Barosu Çevre ve Kent Komisyonu Eşsözcüsü avukat Fadıl Tay, “Trilyonlarca paranın döndüğü bir alandır. Bu rant alanı sisteme yakın kişiler tarafından sürdürülüyor. Cudi’den Besta’ya, Besta’dan Başûrê Kurdistan’a kadar olan bölgede kirli bir savaş yürütülüyor. Bu savaşı doğa üzerinde yürütüyorlar. Rant için yapılan kirli bir savaştır. Onun için ağaç kıyımı, maden ocakları, tarihi eserlerin kaçak yollarla satılması gibi büyük bir rant sağlanıyor” dedi. 

Tay, kış mevsiminin zorlu koşulları başlamadan kesimin arttırıldığını sözlerine ekleyerek, “Daha önce günde 20-30 TIR ağaç kesilirken şimdi ise günde 50 TIR’dan fazla bir sayıya çıkmış durumda” diye konuştu. 

Ağaç kıyımı ve maden sahalarının birbiri ile ilişkili olduğunu kaydeden Tay, doğayı tahrip ederek halkın sağlığıyla oynadıklarını söyledi. Şırnak’ta devam eden doğa talanının bir diğer amacının ise insanları göçertip bölgeyi insansızlaştırma olduğuna dikkat çeken Tay, “Yıllardır köylerin yolları yapılmazken bu ağaç kıyımının başlamasıyla birlikte o köylere asfaltlı yollar yapılmaya başlandı. Bu yollar halk için değil, kendi rantlarını rahat geçirmek için yapılıyor” dedi. ŞIRNAK

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.