Guterres, Konseyi göreve çağırdı

Dünya Haberleri —

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres

  • BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Gazze’deki savaşın ikinci ayı tamamlanırken kritik görülen hamlesi ile Güvenlik Konseyi’ni (BMGK) ateşkes kararı alması için göreve çağırdı. Guterres, BM Şartı’nın 15’inci bölümünde yer alan 99’uncu maddenin kendisine verdiği yetkiyi ilk kez kullandı. 

Gazze’nin ikinci en büyük kenti Han Yunus’a dönük İsrail saldırısında can kayıpları hızla yükselirken, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, nadiren kullanılan bir yetkisini devreye sokarak Güvenlik Konseyi’ni yaklaşan insani kriz konusunda uyardı ve BM Şartı’nın 99. maddesine atıfta bulunarak üyelerden ateşkes talep etmelerini istedi. Guterres, Konsey’e kaleme aldığı mektupta, "İnsani ateşkes ilan edilmesine yönelik çağrımı yineliyorum. Bu acil bir durumdur. Sivil halkın daha fazla acı çekmesine mahal verilmemelidir" ifadelerini kullandı. BM’nin 99. maddeye dayanan yetkisi, Genel Sekretere, Konsey üyelerini kendi izlenimine dayanarak uluslararası barışı ve güvenliği tehlikeye sokabilecek durumlara karşı bilgilendirme ve toplanma çağrısı hakkı veriyor.

Önemli çağrı
BM Sözcüsü Stephane Dujarric gazetecilere yaptığı açıklamada, Guterres'in 2017'de göreve gelmesinden bu yana ilk kez 99’uncu maddeyi devreye sokmak zorunda kaldığını söyledi. Dujarric, BM Genel Sekreteri’nin, Gazze ile İsrail'de bu kadar kısa bir zamanda kaybedilen insan kaybının boyutunu dikkate alarak bu adımı attığını açıkladı.
Sözcü Dujarric, Guterres'in bu yetkisini kullanmayı, savaşan taraflar arasında ateşkes talep edilmesi konusunda Güvenlik Konseyi’ne ve genel olarak uluslararası toplum üzerinde daha fazla baskı oluşturacağını umduğu bir hamle olarak nitelendirdiğini kaydetti. Dujarric, “Bunun tartışmasız en önemli çağrı olduğunu düşünüyorum. Bence Genel Sekreter sahip olduğu en güçlü aracı kullandı” dedi.

Kıyamet gibi
BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk de Çarşamba günü Cenevre’de yaptığı açıklamada Gazze’deki insani krize dikkat çekti. Filistinlilerin Gazze'de "giderek derinleşen bir dehşetin içinde yaşadığını" belirten Türk, insani yardım çalışanlarının durumu 'kıyamet gibi' şeklinde tanımladığına dikkat çekti. Bölgedeki Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre İsrail’in saldırılarında şu ana kadar çoğu kadın ve çocuk 16 bin 200’den fazla kişi öldürüldü; 42 binden fazla kişi ise yaralandı. Bombardımanlarda yıkılan binaların enkazında da çok sayıda kişinin olabileceği belirtiliyor.

İran ve Katar destekliyor
İran ile Katar'ın Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres'in Gazze’deki insani felaketin önlenmesi için BM Güvenlik Konseyine (BMGK) sunduğu önerileri desteklediği bildirildi. İran Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, Abdullahiyan, Katar Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdurrahman Al Sani ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde İsrail'in Filistin'e saldırılarını ve Gazze ve Batı Şeria'daki son durumu ele aldı. Abdullahiyan, İsrail'in saldırılarına şu ana kadar direniş güçlerinin güçlü bir şekilde karşılık verdiğini ve "ilerleyen günlerin İsrail açısından çok korkunç olacağını" ifade etti. NEW YORK

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.