Haklarımızı alana kadar

Esma Arık

Esma Arık

  • Bayburt Grup bünyesinde bulunan Agrobay Seracılık’ta kötü çalışma koşullarına itiraz ettikleri için işten çıkarılan işçiler, haklarını alana kadar mücadelelerini sürdüreceklerini söyledi.

İzmir Dikili-Bergama yolu üzerinde bulunan Bayburt Grup bünyesindeki Agrobay Seracılık’ta çalışan 39 işçi, Tarım İşçileri Sendikası’nda (Tarım-Sen) örgütlendikleri gerekçesiyle 23 Ağustos'ta işten çıkarıldı. 600’den fazla işçinin çalıştığı serada, kötü çalışma koşulları, düzensiz ödemeler, mobbinge karşı sendikaya üye olan işçilerin, kıdem ve ihbar tazminatları da ödenmedi. 

Agrobay Seracılık tarafından işçilere iş akdinin feshine ilişkin gönderilen mektupta, işten çıkarılan işçilerin işçi servisi önünde barikat kurup işçilerin çıkmasının engellendiğini ve diğer işçilerin korkmasına neden oldukları, işvereni tehdit ettikleri gerekçeleri yer aldı. Gönderilen dilekçede ayrıca serada yaşanan tarımsal hastalıktan kaynaklı küçülmeye gidildiği, işçilerin yaptıkları açıklamalar ve davranışların doğrulukla bağdaşmaması gerekçesiyle 252. madde öne sürüldü. 

Kadın işçiler anlattı

Agrobay Seracılık önünde 24 Ağustos’tan beri eylem yapan kadın işçiler, yaşadıkları sorunları, MA'da Delal Akyüz'e anlattı. İki çocuk annesi Tulay Gören (45), işe 2018'de girdiğini, ancak resmi olarak girişinin 2019'da yapıldığını söyledi. Gören, “Burada çalıştığım süre boyunca sürekli baskı gördüm. Çalışırken bize eldiven ya da korunmak için herhangi bir elbise verilmedi. Eldivenlerimizi kendimiz alıyorduk. Günde sadece bir kere lavaboya gidebiliyorduk. Bir ara kollarımda sinir sıkışması vardı. Bunu orada görevli mühendise söyledim ve çalışma alanımın değiştirilmesini istedim. Bana, ‘defol git’ dedi. Biz aşağılayarak çalıştırdılar. Sabah seraya girdik mi akşama kadar susuyorduk” dedi. 

İşverene karşı gelmekmiş

Çocukları nedeniyle baskılara ses çıkaramadığını dile getiren Gören, işten çıkarılma sürecine ilişkin şunları söyledi: “Sendikalı olduktan sonra bizi işten çıkarttılar. Biz de insan kaynakları ile görüşmeye gittik. Ancak orada bulunan görevli, bize ‘Defolun çıkın. Sizi burada bırakacağım. Servisleri göndereceğim, siz de ne yaparsanız yapın’ dedi. Biz de servisin önüne çıktık. Servislere ya binecektik ya da sesimizi duyuracaktık. Bizim suçumuz yüz kızartıcı suçmuş, işverene karşı gelmekmiş. Zaten işten çıkarmayı planlamışlardı. Yüz kızartıcı herhangi bir şey yapmadık. Böyle bir suçlamayı kabul etmiyorum. Şirket karalama propagandası yaptığı için diğer seralar da bizi işe almıyor. Biz çocuklarımıza yemek götürmeyecek miyiz?"

Bütün haklarımızı yediler

Agrobay Seracılık'ta 11 yıldır çalıştığını kaydeden Esma Arık (52), iki yıl boyunca sigortasız çalıştırıldığını ve işten çıkarıldıklarında da kendilerine bir bilgi verilmediğini söyledi. Arık, “Biz yemeğe gidecektik, bize ‘yemeğe gitmeyin, seranın dışına çıkın’ dediler. Bizim sırtımızdan para kazanırken iyiydi. Sendikaya üye olduk diye işten çıkarıldık. Biz başka yerde çalışmak istiyoruz ama çıkışımızı, tazminatımızı vermiyorlar. Bizim bütün haklarımızı yediler. Bırakmayacağız. Haklarımızı alana kadar burada direnmeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

9 yıl serada çalışan ve işten çıkarılan işçilerden Şirin Yıldırım (46), üç çocuğuna bakmaz zorunda olduğu için çalışmaya devam etmesi gerektiğini söyledi. Bayramlarda bile çalıştıklarını, yaşadıkları kötü çalışma koşullarına karşı sendikaya üye oldukları için işten çıkarıldıklarını dile getiren Yıldırım, “Bize desteğe gelen arkadaşlarımızı da işten çıkarıyorlar. Biz hakkımızı almada kararlıyız. Hakkımızı alana kadar da burada direneceğiz” dedi.

14 yılın 7'si sigortalı

Agrobay Seracılık’ta 14 yıl çalıştığını belirten Nuran Karabulut (57) ise sadece 7 yıl sigortasının yatırıldığını söyledi. “Sen yardım alıyorsun, sigortanı yatırırsak yardımın kesilir" denilerek kandırıldığını kaydeden Karabulut, şunları paylaştı: "Çalışırken asansörden düştüm, beni acilin önüne bıraktılar. Bana ‘Zeytin ağacından düştüm diyeceksin’ dediler. Ben de öyle dedim. Rapor istedim ama oradaki görevli, ‘Sigortan yok’ dedi. İnsan kaynaklarını aradım, ‘Yanlışlık olmuş bakıyorum’ dedi. Normalde biz PTT’den paramızı alıyorduk ama sonra elden vermeye başladılar. Bizi sürekli işten çıkarmakla tehdit ediyorlardı. Benim de paraya ihtiyacım vardı, çalışmak zorundaydım. Arkadaşlarıma destek verdim diye beni de işten çıkarmak istiyorlar.” İZMİR

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.