Halk da esnaf da yokluk içinde

  • Van İpekyolu ilçesinde her hafta kurulan halk pazarında esnaflık yapan da alışveriş yapan tüketiciler de derinleşen ekonomik kriz ve hayat pahalılığından şikayetçi.

Van’ın İpekyolu ilçesi Şerefiye Mahallesi’nde her hafta Cuma günleri kurulan Halk Pazarı'nda tezgah açan pazarcı esnafı da pazarda alışveriş yapan yurttaşlar da yaşanan ekonomik krizden dolayı zor günler yaşadıklarını belirtti. 

İnsanların alım gücü kalmadı

Yıllardır halk pazarında tezgah açan pazarcı Mehmet Sıddık Güvener, ekonomik kriz ve pandemiden dolayı iş yapamadıkları için birikimlerini harcamak zorunda kaldığını söyledi. Pazar uygun olmasına rağmen alışverişe gelen insanların alım gücü olmadığı için çok şey almadan geri gittiğini dile getirdi. Güvener, “Pazarda eskiden günlük ciromuz 3 bin TL iken şimdi 500 TL bile değildir. Pandemiden ve ekonomik krizden önce 60 kilo döner satarken, şimdi 10 kilo ancak satabiliyorum” dedi. 

Zarardan başka bir şey kalmadı 

”İmkanımız olmadığı için her sefer borç yaparak, yaşamımızı idame ettiriyoruz” diyen Güvener şunları söyledi: ”70 tane büyükbaş hayvan besliyordum ancak şimdi sadece 2 tane kaldı. Birçoğunu satmak zorunda kaldım. Bize zarardan başka bir şey kalmadı. Evimin bu ayki elektrik faturası bin 117 TL, su faturası ise 250 TL’de geldi. Bir nefesimiz kalmıştı, onu da haraca bağladılar.”

Ay sonunu getiremiyorum 

Pazarda alışveriş yapmak için gelen emekli Resul Kuştutan, aldığı emekli maaşıyla ay sonunu getiremediğini söyledi. Aldığı bir ürünü ikinci kez almaya gittiğinde zamlandığını ifade eden Kuştutan, “Pazardan bugün 5 TL’ye aldığımı başka bir gün 7 TL’ye alıyorum. 3 TL’ye aldığım süt şimdi 4 TL olmuş. Bunun yanında faturalar da çok fazla geliyor. Hiç yakmamama rağmen her ay 400 TL doğalgaz faturası ödüyorum. 25 TL olan telefon faturası şimdi 58 TL geliyor. Her ay 250 TL elektrik faturası ödüyorum. Her şeye iki kat zam gelmiş. Ayda aldığım 2 bin 800 TL maaş ile iki kişi olmamıza rağmen zar zor geçiniyoruz” dedi.  

Alım gücü azaldı

Yaşanan onca soruna rağmen her şey güllük gülistanlık gösterilmek istendiğine dikkat çeken Ahsen Halk Pazarı Başkanı ise Mehmet Sıddık Benli, gerçeğin öyle olmadığını, salgının ardından durumların çok vahim olduğunu belirtti. Benli, “Kaderimize terk edildik. Pandemi öncesi esnaf kıt kanaat geçiniyordu, şimdi hiç çalışamıyoruz. Sınır kapılarının kapalı olması yüzünden durumlar daha da kötüye gitti. Bu şartlarda esnafın çalışma kapasitesi azalınca, yurttaşında alım gücü azaldı” dedi.  

Hayvancılık bitti 

Kentin ekonomik kaynağı olan hayvancılığın bittiğini belirten Benli, kentte birçok kişinin işsiz kaldığını söyledi. Esnaf olarak eve ekmek dahi götüremediklerini ifade eden Benli, ”Yanlış politikalar yüzünden çalışmayan insanlar perişan durumda. Eskiden 100 TL’lik alışveriş yapan insanlar, şu an da 30 TL’lik alışveriş yapıyor. Bu durumun nedeni insanlarda para olmamasıdır. Zor durumda olan esnaflarımızın ayakta kalması için desteğe ihtiyacı var. Yetkililer esnafa 6 ay ödemesiz 10-15 bin TL kredi imkanı sağlamalı. Bunu birçok kez talep ettik ama sonuç alamadık” diye konuştu.  VAN

 

TÜİK’e göre 4 milyon 236 bin kişi işsiz

TÜİK’in açıkladığı Şubat ayı işsizlik istatistiklerine göre Türkiye’de 4 milyon 236 bin kişi işsiz. İşsizlik oranı ülke genelinde 0,7 artarak yüzde 13,7’ye çıktı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Şubat ayı işsizlik istatistiklerini açıkladı. Buna göre Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsiz sayısı 2021 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre 250 bin kişi artarak 4 milyon 236 bin kişi oldu. İşsizlik oranı ise 0,7 puanlık artış ile yüzde 13,4 seviyesinde gerçekleşti.

İstihdam edilenlerin sayısı 2021 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre 22 bin kişi azalarak 27 milyon 477 bin kişi, istihdam oranı ise 0,1 puanlık azalış ile yüzde 43,4 oldu.

Genç işsizlerin sayısı arttı

İşgücü 2021 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre 226 bin kişi artarak 31 milyon 712 bin kişi, işgücüne katılma oranı ise 0,3 puanlık artış ile yüzde 50,1 olarak gerçekleşti.

15-24 yaş grubunu kapsayan genç nüfusta işsizlik oranı bir önceki aya göre 0,4 puanlık artışla yüzde 26,9, istihdam oranı 0,3 puanlık azalışla yüzde 28,1 oldu. Bu yaş grubunda işgücüne katılma oranı ise bir önceki aya göre 0,1 puan azalarak yüzde 38,5 seviyesinde gerçekleşti. Verilere göre geniş tanımlı işsizlik yüzde 28,3’e yükselirken,  tarım dışı işsizlik yüzde 15,3 olduğu ifade edildi.  ANKARA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.