Savaş ekonomisinde emekliye ‘müjde’

.

.

  • Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Meclis Grup Başkanvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, Meclis’te basın toplantısı düzenledi. Ekonomik krize dikkat çeken Koçyiğit, AKP imzası ile Plan ve Bütçe Komisyonu’na yeni bir torba kanun geleceğini ve yandaşlara İşsizlik Fonu’ndan kaynak aktarılacağını, böylece işçilere ait olanın yağmalandığını söyledi.

Açığı yüzde 864 artarak kara deliğe dönüşen bütçesini savaşa ve iktidarının devamına harcayan Türk Cumhurbaşkanı Recep T. Erdoğan, 18 bine varan açlık sınırı ve 50 bine ulaşan yoksulluk sınırına rağmen emekli maaşına yüzde 5 zammı ‘müjde’ olarak sundu.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Meclis Grup Başkanvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, Meclis’te basın toplantısı düzenledi. Ekonomik krize dikkat çeken Koçyiğit, AKP imzası ile Plan ve Bütçe Komisyonu’na yeni bir torba kanun geleceğini ve yandaşlara İşsizlik Fonu’ndan kaynak aktarılacağını, böylece işçilere ait olanın yağmalandığını söyledi.

Sermaye sahiplerinin karlarının yüzde 400-500’e çıktığını, işçi ve emekçilerin ise gün geçtikçe yoksullaştığına dikkat çeken Koçyiğit, artan vergi oranları nedeniyle milyonların ezildiğini ve inim inim inlediğini dile getirdi. Bütçe açığının ‘mili gelir’ oranına işaret eden Koçyiğit, 2023 bütçe açığının 2022’ye göre yüzde 864 artığını paylaştı. Bu rakamı, “korkunç” olarak nitelendiren Koçyiğit, bütçenin kara deliğe dönüştüğünü kaydetti.

Savaş, rant ve israf

Bütçe milyonlara harcanmadığını, bunun yerine savaşa harcandığını vurgulayan Koçyiğit, “Tank, top, İHA, SİHA için harcandığını, lüks ve şatafat için harcandığını çok iyi biliyoruz. Bu bütçe açığının, temel gerekçesi de budur. Yani rant ekonomisi, israf ekonomisi, savaş ekonomisi bu bütçe açığının temel nedenlerini oluşturuyor. Enflasyon deseniz, gerçeklikten uzak, ihracat hedefleri deseniz maalesef aynı şekilde. Tüm bunların da maliyetini ne AKP ne de onun sermayesi değil, yoksul ve milyonlar ödüyor. Bu anlamıyla Temmuz’da çıkarılan ek bütçeyle artırılan vergi yükü de dahil edildiğinde bütçe hedefine göre vergi gelirindeki gerçek oranına baktığımızda bu oranın da hedefin yüzde 105 üzerinde olduğunu görüyoruz. Bir taraftan sürekli yoksuldan, dar gelirlinin kaynağından vergi kesen diğer taraftan da savaş ekonomisiyle bütçe açığını büyüten bir iktidar var” diye konuştu. 

Sefaleti müjde diye pazarlıyor

Emeklilere yapılan zam düzenlemesine tepki gösteren Koçyiğit, yüzde 5 zam ile en düşük emekli maşanın 10 bin lira olarak güncellendiğini ve bu hal ile zam oranının yüzde 42’ye çıkarıldığını, ancak yılık enflasyonun ise yüzde 136 olduğunu hatırlattı. Koçyiğit, şöyle devam etti: “Erdoğan, 10 bin TL’lik bir maaşı kalkıp milyonlarca emekliye ‘müjde’ diye duyurabiliyor. Bu 10 bin TL neye tekabül ediyor? Bakın; açlık sınırının bile çok çok altında olan bir sefalet ücretini konuşuyoruz ama bunu bir müjde gibi topluma ilan ettiler! Yetmedi bir de 2024 yılının emekliler yılı ilan ettiler. Buradan söyleyelim; 2024 yılı emekliler yılı değil ama emeklilerin açlık ve sefalet yılı olabilir!”

Erdoğan’ın açıklamaları

Erdoğan, dünkü kabine toplantısı sonrası açıklamasında, “Nispeten daha düşük artış alan SSK ve Bağ-Kur emeklisi aylıklarına ilave yüzde 5 daha artış yapacağımızın müjdesini vermek istiyorum. SSK ve Bağ-Kur emeklilerimizin Ocak 2024'ten itibaren 6 aylık artış oranı yüzde 42,6'ya yükseliyor. Memur, SSK ve Bağ-Kur ayrımı yapmadan tüm emeklilerimizin yıllık maaş artış oranları önümüzdeki temmuzda eşitlenecektir. Emekli maaşı alt sınırını 7 bin 500 liradan 10 bin liraya çıkarıyoruz. 2024'ü emekliler yılı olarak ilan ediyoruz” dedi. ANKARA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.