Halk enkaz başında

Toplum/Yaşam Haberleri —

6 Şubat 2023 Depremi / Maraş - Foto:AFP

6 Şubat 2023 Depremi / Maraş - Foto:AFP

  • Depremin ağır hasar verdiği Pazarcık’ta bazı köyler haritadan neredeyse silindi. Geç başlayan arama çalışmalarına tepki gösteren kadınlar, cenazeleri kendilerinin çıkardıklarını ve çocukların günlerce aç kaldığını belirtti.

İlk depremin merkezi olan Pazarcık merkezde enkaz arama kurtarma çalışmaları sona erdi. Merkezin yerle bir olduğu ilçede köylerin durumu çok farklı değil. İlçeye bağlı köylerde iki katlı evlerin hepsi enkaza dönerken tek katlı evlerin birçoğu da ağır hasarlı. Valilik açıklamasına göre kentte 872 enkazın içinden 41 yurttaş canlı olarak kurtarıldı ve 413'ün üzerinde yurttaş da yaşamını yitirdi. Yaşamını yitirenlerin sayısı da günden güne artıyor.

Köylerde evlerin yarısı yıkıldı

İlçe merkezinin yanı sıra kırsal mahallelerinde de yıkılmayan evin kalmadığı köylerde yurttaşlar, ilk üç gün büyük zorluk çektiklerini ifade etti. Osmandede ve Ördekdede köylerinde yaşayan yurttaşlar, cenazelerini kendi çabalarıyla çıkardıklarını belirterek, üç gün boyunca çocukların aç ve soğukta kaldıklarını ifade ediyor.

Yaşanan yıkıma dair konuştuğumuz Fatma Yıldırım, ilk üç gün boyunca ne AFAD ne de başka bir yetkilinin gelmediğini söyledi. Enkaz altında kalan cenazelerini kendi çabalarıyla çıkardıklarını söyleyen Fatma Yıldırım, “Burada bir çalışma yoktu, AFAD gelmedi kimse gelmedi. Kaynanam burada enkaz altında kaldı. Bizler 112’yi arayıp yardım istedik, 'Bizler Narlı’dayız buradaki insanları bırakıp gelemeyiz' dediler. En son benim eşim arkadaşından rica edip bir kepçe getirdi. O şekilde gelen kepçeyle kaynanamı çıkardık. Biz de Antep’te deprem olunca buraya geldik. Benim evimin de her tarafı yarık kötü. Biz kaynanamı çıkardık ama o burada üç gün bekledi. Ambulans yok hiç kimse yok. Ne yaptıysak kendi imkânlarımızla yaptık. Biz kendi kaybımızı yine de erken çıkardık. Yıkadık kefenledik götürüp mezarına koyduk” şeklinde konuştu.

Cenazeleri enkazla alıp atacaklar

Hem ilçe merkezi hem de diğer şehirlerde yaşayan yakınlarının cenazelerinin halen enkaz altında olduğu bilgisini veren Fatma Yıldırım, “Çoğu cenaze kokuyor. Kızımın eşinin bütün akrabalarını daha dün enkaz altından çıkardılar. İnsanları çöp poşetlerine koyup öyle toprağa verdiler. Bir hafta olacak ama daha bir sürü akrabamız enkaz altında. Daha onları çıkaramadılar. Çıkaramıyor, yapamıyorlar. Belki de bu insanları enkazla alıp atacaklar” dedi.

İki katlı binalar yıkıldı

Filiz Çankaya ise 99 İstanbul depremine de şahit olduğunu ancak son yaşanan depremin o günkü depremden çok daha şiddetli olduğunu aktardı. İnsanların halen enkaz altında olduğunu belirten Çankaya, “Depremler arka arkaya devam etti. Ayakkabısız üstümüzde hiçbir şey yokken dışarı çıktık. Çok kötü bir durumdu. Siz de köyün halini görüyorsunuz. Köyde hasar görmeyen ev yok. İki katlı bütün binaların hepsi yıkıldı. Çalışmalar varmış ama arkadaşlarımız günler sonra ortaya çıktı. Burada iki çift enkaz altındaydı birinden ses geliyor diye onu çıkardılar, diğerinden ses gelmedi diye günler sonra gelip onu arayıp çıkardılar. Ben İstanbul depremini de yaşadım. O günler aklıma geliyor o zaman da çok kötüydü ama bu depremle alakası yok. Burada ki deprem her şeyden daha kötüydü o günlerden daha kötü” diye konuştu.

Böyle bir tufan görmedim

Son olarak konuşan Hatice Yıldırım ise depremin ilk iki günü çocukları ile birlikte dışarıda aç yattıklarını kaydetti. Köyde yaşamını yitiren dört insanın da günler sonra enkaz altından çıkarıldığına dikkat çeken Hatice Yıldırım, “O gün depremde çok kötü sallandık. Bir gürültü patırtı çocuklarımız çığlık çığlığa dışarı çıktı. Biz o iki gün dışarıda bekledik eve giremedik. İki gün boyunca aç kaldık daha sonra yardım geldi. Bizden biri vefat etti onu da kendi imkânlarımızla çıkardık. Ben bu yaşıma geldim daha böyle bir tufan görmedim. Onun dışında bir Suriyeli çocuk vardı iki kız kardeşini kaybetti. Kepçe onu da çıkarmaya çalıştı ama olmadı. Başka bir evde de bir kadın bir erkek kalmıştı kadını çıkardılar ama erkeği çıkaramadılar. Dört gün sonra gidip o insanın cenazesini çıkardılar” dedi.

MEDİNE MAMEDOĞLU - JİNHA/MARAŞ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.