Hamburg’da Kürt film zamanı

Kültür/Sanat Haberleri —

Hamburg 14. Kürt Film Festivali

Hamburg 14. Kürt Film Festivali

  • 14. Hamburg Kürt Film Festivali 22-26 Kasım tarihleri arasında düzenleniyor. Bu yılki mottosu “Welatî Nû-Yeni bir ülke” olan festival, muhalif duruşları nedeniyle sürgüne çıkmak zorunda kalan Kürt sanatçı, aydınlara adanıyor. 

M. ZAHİT EKİNCİ/HAMBURG

Hamburg Kürt Film Festivali’nde uzun ve kısa film ve belgesel olmak üzere 16 seçki sinemaseverlerle buluşacak. Tertip Komitesi’nden Bilal Bulut, “Bu seneki festivalimizi muhalif duruşları ve siyasal düşüncelerinden dolayı Türkiye'den çıkıp Avrupa'nın değişik ülkelerinde sürgün bir hayat yaşayan Kürt aydın ve sanatçılarla dayanışma amaçlı yapacağız. Hem dayanışmayı hem de ortak çalışmalar yapmayı hedefliyoruz. Türkiye'de sanat yapma imkanı bulamayan insanlar için Avrupa yeni bir ülke oldu” dedi. 

 

Bilal Bulut

 

Festivale birçok sanatçının davet edildiğini belirten Bulut, “Film gösterimlerinin yanı sıra panel ve atölye çalışmaları da olacak. Her yıl olduğu gibi festivalin son gününde de başarılı filmelere jüri tarafından ödül verilecek” diye ekledi. Cengiz Akgün, Ekrem Heydo ve Antonia Killion’un bu yıl ki jüride yer alacağını söyleyen Bulut, “Ayşe Polat, Fırat Yücel, Aylin Karyel, Derya Uygurlu gibi çok sayıda yönetmen, sanatçı da festivale davet edildi” bilgisini paylaştı.

22 Kasım’da başlıyor

Festival 22 Kasım akşamı sanatçı Cemile&Friends'ın müzik dinletisi ile başlayacak. Aynı akşam yönetmenliğini Rêger Azad'ın yaptıgı “Gava Şitil Mezin Dibin” filmi gösterilecek. Yönetmen Sahim Omar Kalifa’nın “Baghdad Messi”, genç yönetmen Kurdwin Ayub’un “Sonne” filmleri, Gökhan Çetin ve Çimen Sevişoğlu Çetin’in Cizre’de 10 yaşında öldürülen Cemile Çağırca’yı anlattığı “Ronahiya Male” gösterilecek filmler arasında. Festivalin kapanışı ise Ankara Film Festivali’nde en iyi yönetmen, senaryo ve en iyi oyuncu ödülünü alan yönetmen Ayşe Polat’ın “Kör Nokta” filmiyle yapılacak. 

Atölye ve paneller

Festival kapsamında Amerika'da yaşayan Kürt ressam ve grafiker Luqman Ehmed’in, Kürt motifleri üzerine bir atölye çalışması olacak. Kürt dilbilimci Kawa Nemir Kürt dili üzerine yapılacak panele katılacak. Her iki etkinlik de Mut Tiyatrosu’nda yapılacak. Festivalin açılış ve kapanış günlerindeki etkinlikler  Zeiss Kino’da yapılacak. Diğer etkinliklerin adresi ise Sternschanze’deki Kino 3001 olacak. 

Festivalin içeriğiyle ilgili daha geniş bilgiye şu adresten ulaşmak mümkün: http://hkff.info/

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.