Hanau Katliamı: Polis niye geç geldi?

Dünya Haberleri —

Hanau Katliamı

Hanau Katliamı

  • Hessen Eyalet Meclisi Araştırma Komisyonu, Hanau Katliamı’nın üzerinden 21 ay geçtikten sonra hayatını yitirenlerin ailelerini dinlemeye başladı. Komisyonla görüşen aileler, katliamda yardım çağrılarına kayıtsız kalan polisin neden görevini yapmadığını sordu.

 

Hessen Eyalet Meclisi bünyesinde kurulan araştırma komisyonu Hanau Katliamı’nın üzerinden 21 ay geçtikten sonra hayatını yitirenlerin ailelerini dinlemeye başladı. 

Almanya'nın Hanau kentinde 19 Şubat 2020'de 9 kişinin ölümüne neden olan ırkçı saldırının araştırılması için Hessen Eyalet Meclisi’nde kurulan araştırma komisyonu Temmuz ayında çalışmalarına başlamıştı. CDU, Yeşiller, SPD, FDP ve Sol Partili 15 vekilin yer aldığı komisyonun başkanlığını ise Sosyal Demokrat Partili (SPD) Marius Weiss yürütüyor. Weiss, gerçekleştirdikleri ilk toplantı ardından yaptıkları açıklamada, Hessen Eyalet Meclisi’nin buradaki görevinin eyalet hükümetinin ve alt makamların olası başarısızlıkları, idari süreçteki sorunları ve mevcut yapılardaki eksikleri araştırmak olduğunu vurgulayarak, "Bu görevi çok ciddiye alıyoruz" demişti.

Aileler 21 ay sonra dinlendi

Emniyet, yargı ve siyasetçilerin katliam karşısındaki tutumunu eleştiren aileler ise, komisyonun oluşturulması için aylardır mücadele ediyordu. Araştırma komisyonu dün ilk kez Hanau’daki ırkçı saldırıda yaşamını yitirenlerin ailelerini dinlemeye başladı.

Polis çağrılara kayıtsız kaldı

Aileleri tek tek kabul ederek taleplerini, şikayetlerini, sorularını dinleyecek olan komisyon ilk oturumda 32 yaşındaki Kaloyan Velkov’un kuzeni Vaska Zlateva’yı dinledi. Zlateva, kuzeninin nasıl öldürüldüğüyle ilgili detayları komisyonla paylaşarak, "300 metre uzaklıktaki polis merkezinden neden ancak 25 dakika sonra polis gelebildi, otopsi bilgilere neden hala bize verilmedi" diye sordu. Hanau’da katledilen gençlerden Vili Viorel Paun’un da saldırganı aracıyla takip ederken 3 kere polisi aradığı ve aramalarına yanıt verilmediği de ortaya çıkmıştı.

Komisyonun görüşmeleri dün akşam 19.00’a kadar sürdü. Dört oturumda tüm ailelerle görüşmeyi hedefleyen komisyonun bir sonraki oturumu 17 Aralık’ta gerçekleşecek.

Sorular artıyor, cevap yok!

Komisyonla görüşmeler sürerken aileler de Eyalet Meclisi’nin önünde kaybettikleri yakınlarının fotoğraflarıyla eylemdeydi. Katliamda hayatını kaybeden Ferhat’ın annesi Serpil Temiz Unvar, "Aylar geçmesine rağmen sorularımızın cevabını alamadık. Sorular her gün çoğalıyor ama cevapları yok" diyerek tepki gösterdi.

Ferhat’ın kuzeni Abdullah Unvar da ailelerin girişimi sonucu mecliste bir komisyon oluşturulduğunun altını çizerek, "19 Şubat 2020’den beri sorduğumuz soruların cevabını alamadık. Yoğun çabalarımız sonucunda bir komisyon oluşturuldu. Aileler adına umudumuz var. Bu komisyondan bir sonuç çıkacağına ve sorularımızın cevabını alacağımıza inanıyoruz" dedi.

WIESBADEN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.