Hasarsız mahalleyi boşaltıyor

Cemal Gürsel Mahallesi / Malatya

Cemal Gürsel Mahallesi / Malatya

  • Meletî’nin en az hasar gören ve çoğunluğu Alevi Kürt yurttaşların yaşadığı Cemal Gürsel Mahallesi, hasarsız evlere “ağır hasarlı” raporu verilerek rant için boşaltılmak isteniyor.  

Mereş merkezli depremlerin etkilediği Meletî ve ilçelerinde depremden sonra 350-400 bin kişinin göç ettiği tahmin ediliyor. Meletî’nin Beydağı eteklerinde bulunan merkez Yeşilyurt ilçesine bağlı ve çoğunluğu Alevi Kürt yurttaşların yaşadığı Cemal Gürsel Mahallesi de depremden en az etkilenen yerlerden biri. Evlerin genelde tek katlı olduğu mahallede, yıkılan ev bulunmuyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı ekiplerince birçok eve ağır hasarlı raporları verildi. Mahalle sakinleri, zarar görmeyen evlerine verilen ağır hasarlı raporlarla göçe zorlandıklarını aktardı.

Evde bir çizik bile yok

Mahalle sakinlerinden Ayhan Yıldırmaz, deprem esnasında ve sonrasında evlerinde yaşamayı sürdüklerini ifade ederek, evde tek bir çizik bulunmamasına ve bütün taşıyıcılar sağlam olmasına rağmen gelen hasar tespit heyetinin evlerine “ağır hasarlı” raporunu verdiğini söyledi. Alevi ve Kürt halkının yoğun yaşadığı bir mahalle olduğuna dikkat çeken Ayhan, depremden birkaç yıl önce de Cemal Gürsel Mahallesi için TOKİ’nin başvuru yaptığını söyledi. Ayhan, “Mahalleliyi buradan çıkartıp TOKİ yapmak istediler. Arsalar tapulu olduğu için mahalleli vermedi. Ancak adamlar böyle bir süreçte buraya gelip bir fotoğrafla karar verdiler. Eğer gerçekten ev hasarlıysa zaten bizler oturmayız” dedi. 

Tek fotoğrafla tespit

Mahalleye gelen ekiplerin önce evlerin fotoğraflarını çektiğini, iki gün sonra da birçok eve “ağır hasarlı” raporu verdiğini kaydeden Yıldırmaz, “Tek çizgi dahi olmayan eve de ağır hasarlı raporu verildi. Depremden üç gün sonra da gelen kişiler mahallenin doğalgazını kesmeye çalıştı. Bizler karşı çıkarak izin vermedik. Böyle bir mantık olamaz. Önce bu insanlara sağlam bir barınma alanı oluşturmanız lazım. Ardından da evleri güzelce inceleyip gerçek anlamda varsa bir sıkıntı insanlara bunu anlatmanız gerekir” diye konuştu. 

Depremi fırsata çevirdiler

Evlerine de ağır hasarlı raporunun verildiğini kaydeden Abuzer Sarıtaş, şunları söyledi: “Evimde tek bir çizik dahi yok ama evime ağır hasarlı raporu vermişler. Yetkililerden davacıyım. Böyle bir şey yokken nasıl karar verebiliyorlar. Depremde ve sonrasında da evimizden hiç dışarı çıkmadık. Evimiz hasarlı ve arızalı olsaydı içinde bir saniye duramazdık. 15 kişiye yakın insan bu evde yaşıyoruz. Olmayan şeye neden ağır hasarlı vermişler. Zaten buranın peşindelerdi. TOKİ girecek diye daha önce istediler ama bizler de davacı olup vermedik. Şimdi de depremi fırsat bilip faydalanmak istiyorlar.”

Yine rant peşindeler

Hasan Sarıtaş isimli yurttaş ise evleri için verilen kararın ardından bir rant projesinin olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu: “25 yıldır toplulaştıracağız diye diye benim arazimi 340 metrekareden kese kese 130 metre kareye düşürdüler. Bunlar yine rant peşindeler. Tek bir çatlağın olmadığı eve ağır hasarlı raporunun verilmesi ya da kolunu patlamış eve de az hasarlı raporunun verilmesi şüphe uyandırıyor. Deprem gününden bu yana evimizde oturuyoruz. Verilen kararın askıya çıkmasından sonra hukuki yollara başvuracağız. Durumu böyle kabullenmeyeceğiz. Mahallemizin yukarısında TOKİ yaptılar. Şimdi de evlerimizi yıkıp ya TOKİ ya da kentsel dönüşüm deyip burayı üç beş tane müteahhittin eline verip para kazanacaklardır. Meletî’nin en sağlam zemini burasıdır. Burada 45 yıllık binada çatlak yok, ancak yeni yapılan binalar yerle bir olmuş. Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığının kendisi gelsin baksın.”

DİLGEŞ RUVANAS - MA/MALATYA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.