Hastaneye sevk için ağız içi arama şartı

  • Espiye L Tipi Kapalı Cezaevi’ndeki tutsaklar, ağız içi arama dayatmasını kabul etmedikleri için hastaneye götürülmediklerini söyledi.

 

Giresun Espiye L Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan hasta tutsak Kerem Ayas (23) ailesiyle yaptığı haftalık telefon görüşmesinde cezaevi yönetimi tarafından kendilerine ağız içi arama dayatıldığını ve bunu kabul etmedikleri için hastaneye götürülmediklerini aktardı. Ayas, durumu ağır olan hasta tutsakların bu nedenle tedavi edilmediğini söyledi. 

Annesi Leyla Ayas, cezaevlerinin farklı arama yöntemleri gerekçesiyle çocuklarına işkence yaptığını söyleyerek, şunları paylaştı: “Oğlum 7 yıldır cezaevinde. Tutuklandığında Şırnak Cezaevi’ne götürüldü. Ardından oradan Adıyaman, Ankara, Ordu ve en son da Giresun’un Espiye L Tipi Kapalı Cezaevi’ne sevk edildi. Oğlumun durumu iyi değil ve hasta. Hastaneye gitmek istiyor ama cezaevi yönetimi tarafından  ‘ağız içi arama’ dayatması yapılıyor. Onlara, ‘ağzınızı açmazsanız sizi hastaneye götürmeyeceğiz’ diyorlar. Oğlum beni aradı ve ‘biz ağzımızı açmak istemiyoruz. Ağzımızda ne var ki açalım?’ dedi. Koğuşta bulunan birçok arkadaşının durumunun kritik olduğunu ve hastaneye götürülmesi gerektiğini söyledi ama bu uygulamayı kabul etmedikleri için hastaneye götürülmüyorlar. Durumları iyi değil.” 

Anne Ayas, çocuklarına dayatılan bu uygulamanın insanlık dışı olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Hiç kimse bu uygulamayı kabul etmez. Oğlum tutuklandığında daha 16 yaşındaydı. Hiçbir suçu yoktu. Kanunlara göre de 16 yaşında olan biri daha çocuktur ve ona göre yargılanması gerekiyor ama adalet olmadığı için tutuklandı ve üstüne de 15 yıl hapis cezası verdiler. Bu adaletsizliktir, hukuksuzluktur. Onların ağzında ne olabilir ki bu zulmü yapıyorlar?”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.