Havada Lukaşenko terörü

Dünya Haberleri —

foto: AFP/Minsk

foto: AFP/Minsk

  • Lukaşenko hükümeti, Litvanya'nın başkenti Vilnius'a giden Ryanair'e ait bir yolcu uçağını başkent Minsk'e iniş yapmaya zorladı ve muhalif gazeteci Raman Protaseviç’i gözaltına aldı.

 

Seçimlerde yaptığı hile ve usulüzlük nedeniyle ülkesinde aylarca süren protestoların odağındaki isim Aleksander Lukaşenko’nun muhaliflere karşı ‘avı’ sürüyor. Lukaşenko hükümeti, Litvanya'nın başkenti Vilnius'a giden Ryanair'e ait bir yolcu uçağını başkent Minsk'e iniş yapmaya zorladı ve muhalif gazeteci Raman Protaseviç’i gözaltına aldı.

Belarus’taki son seçimlerde yaptığı hile ve usulüzlük nedeniyle yoğun protestolarla karşılaşan 26 yıllık iktidar sahibi Cumhurbaşkanı Lukaşenko’nın muhaliflere yönelik baskıları sürüyor. Lukaşenko hükümeti, Yunanistan'ın başkenti Atina'dan kalkarak Litvanya'nın başkenti Vilnius'a giden Ryanair'e ait bir yolcu uçağını başkent Minsk'e iniş yapmaya zorladı ve uçakta bulunan muhalif gazeteci Raman Protasevich'i (27) tutukladı.

Belarus yönetiminin bu korsanvari tutumu nedeniyle sert açıklamalar yapıldı. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, bu girişimin muhalif sesleri susturmak için yapıldığını belirterek Protaseviç'in derhal bırakılmasını istedi. Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, "Sivil yolcu uçağını kaçırmak benzeri görülmemiş bir devlet terörüdür, bu eylem cezasız kalmamalıdır" ifadelerini kullandı. Litvanya Devlet Başkanı Gitanas Nausėda olay için “iğrenç eylem” dedi. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Belarus yönetimini "güçlü şekilde kınadıklarını" belirtti. Olaya ilişkin açıklama yapan NATO ise uluslararası soruşturma istedi.

MİNSK

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.