Hayvanlar yetkililerin umurunda değil

Toplum/Yaşam Haberleri —

Depremden etkilenen hayvanlar

Depremden etkilenen hayvanlar

  • Depremden insanlar kadar hayvanlar da etkilendi. Köylerde on binlerce büyük ve küçük baş hayvan üzerlerine çöken enkaz altında can verirken günler sonra enkazdan sağ çıkarılan kimi hayvanlar da kurtarma çalışmalarının sembolüne dönüştü.

Depremden insanlar kadar hayvanlar da etkilendi. Köylerde on binlerce büyük ve küçük baş hayvan üzerlerine çöken enkaz altında can verirken günler sonra enkazdan sağ çıkarılan kimi hayvanlar da kurtarma çalışmalarının sembolüne dönüştü. Yine de hayvanları kurtarma çalışmaları neredeyse hiç yok. Enkaz altında hayata tutunabilme süresi insanlara göre çok daha uzun olan hayvanların hayatını kurtarmak için herhangi bir girişim olmadığını söylemek mümkün. Amed’de yıkılan Galeria enkazında kalan hayvanlar için de durum böyle.

Depremin ilk gününden beri kurtarılmayı bekleyen 12 kedi, bir köpek ve bir de kuş için hayvanseverlerin tüm girişim ve çağrılarına rağmen herhangi bir adım atılmıyor, hayvanlar ölüme terk ediliyor.

Hayvanların kurtarılması için hem AFAD hem de ilgili kurumlarla yapılan görüşmelerden de bir sonuç çıkmadı. Yetkililer, enkaza dışarıdan yapılacak herhangi bir müdahalenin oldukça riskli olduğunu öne sürerek hayvanları kurtarma çalışmalarına müsaade etmiyor. Gönüllüler ise kimsenin sorumluluk almak istemediğini, ilgili tüm kurumların sorumluluğu birbirinin üzerine attığını söylüyor. Yetkililerin kendilerine “Enkaz altında insan varsa müdahale ederiz” dediğini ancak hayvanlar için herhangi bir adım atmadıklarını belirten hayvanseverler, gerekirse kurtarma çalışmalarına kendilerinin gönüllü olacağını ancak çalışmaya başlayabilmek için izin gerektiğini vurguluyor. Depremin ilk gününden bu yana açlık, susuzluk ve korkuyla mücadele eden hayvanlara ilişkin Amed Barosu Hayvan Hakları Merkezi üyesi Naz Eren ise “Kimse hayvanlar için risk almak istemiyor. Ne Valilik ne AFAD ne de diğer kurumlar enkazda çalışma yapılmasına izin veriyor. Ulaştığımız tüm kurumlar ve yetkili kişiler bina çok riskli olduğu için izin veremeyeceklerini söylüyorlar” diyerek hayvanları umursayan hiçbir kurumun olmadığını vurguladı. AMED

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.