HDK: Ateşkese hazır

Dünya Haberleri —

Hartum'da ordu birlikleri yolları kesti

Hartum'da ordu birlikleri yolları kesti

  • Nisan ayında başlayan ve 35. gününde süren Sudan’daki çatışmaların taraflarından Hızlı Destek Kuvvetleri’nin (HDK) komutanı Muhammed Hamdan Dagalu’nun danışmanı Yusuf İzzet, "(Dagalu) Hımidti, Sudan’da ateşkes için hazır" dedi.

Arabulucu olarak Afrika Birliğinin yetkili kıldığı Güney Sudan Cumhurbaşkanlığı Ofisinden yapılan açıklamaya göre, Güney Sudan Devlet Başkanı Salva Kiir Mayardit, HDK komutanı Dagalu’nun danışmanı İzzet’i başkent Cuba’da kabul etti. İzzet, görüşmede, "Komutan Muhammed Hamdan Dagalu, ateşkese hazır. Bu, başkent Hartum ve diğer bölgelerde insani yardım koridorlarının açılmasına imkan tanıyacak. Ordu komutanı Abdulfettah el-Burhan da aynı şekilde karşılık vermeli" ifadelerini kullandı.
Güney Sudan Cumhurbaşkanı Mayardit, Ordu ve HDK’yi Sudan halkının iyiliği ve güvenliği için tekrar ateşkes yapmaya ve çatışmalara son vermeye çağırdı. 

Uçaklar yine vurdu
Sudan’da ordu ile Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasında başkent Hartum ve çevresindeki kentlerde çatışmalar devam ediyor. Ordu, bu sabah da Hartum ile komşuları Bahri ve Umdurman’daki HDK noktalarını savaş uçaklarıyla vurdu. Hastaneler, kamu binaları ve iş yerleri de savaş uçaklarının hedefi oluyor.

Ateşkese rağmen çatışıyorlar
Sudan Silahlı Kuvvetleri ile HDK arasında insani ihtiyaçların karşılanmasını ve yardım faaliyetlerinin kolaylaştırılmasını öngören Cidde Bildirisi ve yürürlükteki ateşkese rağmen çatışmalar aralıksız sürüyor. Başkent sakinleri, zor şartlarda evlerini terk ederken, bazı mahalleler tamamen boşaldı. Kalanlar ise sürekli yaşanan elektrik ve internet kesintileri, su ve gıda kıtlığı nedeniyle zor şartlarda hayatta kalmaya çalışıyor. CUBA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.