HDP şimdi daha güçlü

HDP 5. Olağan Büyük Kongresi

HDP 5. Olağan Büyük Kongresi

  • HDP’nin “Çözüm Biz’de” şiarıyla gerçekleştirdiği 5. Büyük Kongre’sine Hakkari’den Edirne’ye on binler katıldı. Mevcut Eşbaşkanlar ve yeni kurullarla devam edecek olan HDP, seçim ve mücadele stratejisi ile 3. Yol'un gerekliliği konusunda onay aldı. 
  • HDP Eşbaşkanı Buldan, çözümün yolunun demokratik uzlaşı, özgür siyaset ve evrensel hukuk temelinde diyalog ve müzakere olduğunu belirterek, adımlarını şöyle özetledi: "Eşit yurttaşlıktır, ana dilde eğitimdir, güçlü yerel demokrasidir ve yargı tahribatlarının giderilmesidir."
  • "Büyük değişimin arifesindeyiz. HDP'nin dönemi başlayacaktır" diyen Buldan'dan sonra söz alan Eşbaşkan Sancar da hem iktidarı hem de Millet İttifakı etrafındaki muhalefeti uyardı. Sancar, ortak aday ve Demokrasi İttifakı'nın aday çıkarması ile çözüm adımlarını paylaştı. 

Coşkulu ve büyük bir katılımın olduğu HDP 5. Olağan Büyük Kongresi'nin konuşan Eşbaşkan Pervin Buldan, şunların altını çizdi: “İhtiyaç; çoğulcu, katılımcı demokratik bir sistemdir. Güçlü yerel demokrasidir. Geniş yetkiye sahip, çoğulcu bir parlamentodur. Biz bu sistemin inşasını hedefliyoruz. Evet, önümüzde önemli bir seçim süreci var. Bu seçimler, kimin cumhurbaşkanı ya da başbakan olacağı seçimi değildir. Asıl mesele; kriz üreten bu sistemin değiştirilmesi ve demokratik eşitlikçi yeni bir düzenin kurulması meselesidir. HDP bu seçimlerin ve sonrasındaki sürecin temel belirleyenidir. Yeni dönemin siyasal gücüdür.  HDP, salt nehri geçmek üzere yapılan hiçbir siyasi hesapta köprü olmayacaktır. Bizler başka bir yol var diyoruz. O yol da HDP’nin kararlılıkla savunduğu 3. Yol'dur. Bu da tüm demokrasi güçleriyle birlikte yol alacağımız Demokrasi İttifakıdır."

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) 5. Büyük Olağan Kongresi, Ankara’da bulunan Arena Spor Salonu’na gerçekleştiriyor. “Çözüm Biz’de” ve “Serkeftin ya me ye” sloganıyla gerçekleştirilen kongreye, on binlerce kişi katıldı. Dersim’den, Adana’ya, İzmir’den Edirne’ye kadar önceki günden yola çıkan on binlerce kişi sabahın erken saatlerinde kongrenin gerçekleştirildiği Arena Spor Salonu’nu önünde bir araya geldi. Kimisi 20, kimisi 15 saatlik yoldan gelen on binlerce kişi, birçok aramadan geçtikten sonra salon önünde halayda buluştu. Talepler ve irade, sabahın ilk saatlerinde kitlenin ağzından dökülen sloganlarla verildi. Saat 08.00’den itibaren girişlerin yapıldığı salonda saat 10.00 gibi tek boş yer kalmadı. Salonda yerini alan on binlerce kişinin yanı sıra on binlerce kişi de dışarıda kurulan sahnenin önünde kongreyi takip etti. Salonun içinde dışarıdakini aratmayan bir hava vardı. “Bijî Serok Apo”, “Bijî berxwedana zindana”, “HDP halktır halk burada” sloganları dinmedi. 

Dimdik ve onurlu

HDP Eşbaşkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar’ı alkış ve zılgıtlarla karşılayan on binler, uzun süre “HDP halktır, halk burada” sloganları attı. Buldan ve Sancar, salon boyunca dolaşarak katılımcıları selamladı. HDP'nin Örgütleme Komisyonu Eşsözcüsü Mahfuz Güleryüz, katılımcıları selamlayarak, “Herkesin gözleri bizlerin üzerinde. Biri çok merak ediyor. Demişti ya ‘mecalleri kalmadı’. Bayraklarımızı sallayalım, biz buradayız. Halkımızla birlikte dimdik ve onurlu bir şekilde buradayız. Ankara’yı, faşizmin merkezini demokrasinin merkezi yapmaya ant içtik” dedi. Güleryüz’ün konuşması sırasında “HDP halktır, halk burada”, “Kürdistan faşizme mezar olacak” sloganları attı. 

Kongre Divan Kurulu’na HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, milletvekilleri Dilan Dirayet Taşdemir, Dersim Dağ, Serpil Kemalbay ve Necdet İpekyüz seçildi. Saruhan Oluç, “İyiki varsınız, iyi ki birlikte mücadele ediyoruz. Mazlumların sesi, sözü ve kürsüsü oluyoruz. Bu salon, dosta da düşmana da gerçeği bir kez daha gösteriyor. Kürt halkı ve Türkiye demokrasi güçleri buradayız, varız, var olacağız. Mücadele ediyoruz, kazanacağız, çünkü haklıyız. Umut buraca, cesaret burada, çözüm burada. HDP halktır, halk burada” şeklinde konuştu. 

Buldan: Bu salona iyi bakın!

Kongre, on binlerin saygı duruşu ve eşliğinde başladı. HDP Eşbaşkanı Pervin Buldan, salonun alkış ve zılgıtları arasında kürsüye geçti. “8 Mart’ın, Newroz’un ve 1 Mayıs’ın coşkusunu bu salona taşıdınız" diyen Buldan, şöyle devam etti: "Herkes bu salondaki büyük değişim iradesine iyi baksın. Geleceği kuracak güç, işte burada, bu salondadır. Bu ses, ‘gümbür gümbür geliyorum’ diyen halkların değişim sesidir. Herkes bu salondaki halkların rengine iyi baksın. Buradaki irade, Kürt’ün de Türk’ün de Alevi’nin de Ermeni’nin de Arap’ın da Çerkez’in de Süryani’nin de Êzîdî’nin de Rum’un da Laz’ın da Hristiyan’ın da Musevi’nin de Roman’ın da Pomak’ın da eşitçe birlikte yaşam sözleşmesidir."

Bugünlere kolay gelinmediğini hatırlatan Buldan, şunları altın ıçizdi: "Bir an bile mücadelemizden vazgeçmedik, kimsenin önünde diz çökmedik, boyun eğmedik. Bunca direniş ve mücadelemize dayanarak diyoruz ki; evet sözümüz var, çözüm biziz, değişim gücü biziz. İşte o güç sizlersiniz. Gücümüz, ülkenin her sorununda söz söyleme ve çözüm üretme fikriyatımızdır. Umudu ve cesareti nasıl ayakta tutmayı başardıysak yeni yaşamı da inşa etmeyi mutlaka ama mutlaka başaracağız. Büyüyen Demokrasi ittifakımız ve Kürdistani İttifakımız, umudu daha da büyütmektedir. Bunun için demokratik siyasetteki çözüm rolümüzü, en güçlü şekilde oynayacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın. Bu final dönemini halklarımızın demokratik zaferine mutlaka ama mutlaka dönüştüreceğiz."

 Tarih de rüzgar da bizden yana

Tecritte ısrarın, İmralı sistemiyle Türkiye’yi siyasi ve ekonomik olarak her yönüyle kontrol altında tutan uluslararası çözümsüzlük ve komplo aklına hizmet olduğunu; bu yanlış yoldan bir an önce dönülerek, tecridin sonlandırılması gerektiğini kaydeden Buldan, şunları dile getirdi: "Savaş ve ilhak politikalarınızla, Kürt karşıtı dış politikanızla, Kürt sorunu gerçeğini ve Kürt halkının kazanımlarını ortadan kaldıramayacaksınız. Ortadoğu ve Suriye sizin Kürt düşmanlığı zihniyetinizle değil, Kürt halkının birlik iradesiyle ve bir arada yaşadığı halklarla kurduğu demokratik ittifakla şekillenmeye devam edecektir. Kürt halkının demokratik siyasetteki kararlılığı ve Türkiye demokrasi güçleriyle omuz omuza yürüttüğü büyük demokrasi mücadelesi bu ülkenin ortak geleceğinde kesinlikle belirleyici olmaya devam edecektir. Tarih de rüzgar da bizden yanadır. Çözümün yolu; demokratik uzlaşı, özgür siyaset ve evrensel hukuk temelinde diyalog ve demokratik müzakeredir. Çözümün adımları, eşit yurttaşlıktır, ana dilde eğitimdir, güçlü yerel demokrasidir ve yargı sisteminin yarattığı tüm tahribatların giderilmesidir. Çözüm yeri; diyalog ve siyasal mutabakat zemini olan Meclis'tir. Gerçek çözüm fikriyatı bizdedir, HDP’dedir. Çözmeyen siyasetlerin dönemi kesinlikle kapatılacaktır ve HDP'nin dönemi başlayacaktır.

 

Büyük değişimin arifesi 
 
Büyük değişimin arifesindeyiz. İhtiyaç; çoğulcu, katılımcı demokratik bir sistemdir. Güçlü yerel demokrasidir. Geniş yetkiye sahip, çoğulcu bir parlamentodur. Biz bu sistemin inşasını hedefliyoruz. Evet, önümüzde önemli bir seçim süreci var. Bu seçimler, kimin cumhurbaşkanı ya da başbakan olacağı seçimi değildir. Asıl mesele; kriz üreten bu sistemin değiştirilmesi ve demokratik eşitlikçi yeni bir düzenin kurulması meselesidir. HDP bu seçimlerin ve sonrasındaki sürecin temel belirleyenidir. Yeni dönemin siyasal gücüdür. 

Mahkum değiliz; 3. Yol var
 
Halklarımız, kriz iktidarına da restorasyon siyasetine de asla mahkum ve muhtaç değildir. Herkes şunu çok iyi bilmelidir ki; HDP, salt nehri geçmek üzere yapılan hiçbir siyasi hesapta köprü olmayacaktır. Bizler başka bir yol var diyoruz. O yol da HDP’nin kararlılıkla savunduğu 3. Yol'dur. Bu da tüm demokrasi güçleriyle birlikte yol alacağımız Demokrasi İttifakıdır."

Sancar: Milyonlar cevap veriyor

HDP Eşbaşkanı Mithat Sancar ise on binleri Kürtçenin Kurmancî ve Kirmançkî lehçeleri ile Arapça, Türkçe, İngilizce ve Almanca selamlayarak konuşmakına başladı. "Partimize, yoldaşlarımıza yapılan bütün kumpaslara bu coşkulu kalabalık, gözü ve gönlü bizimle olan milyonlar çok net cevap veriyor. Başka söze gerek yok" diyen Sancar, bu kongre, kararlılık, cesaret ve adanmışlığın, saraylarda oturanlara şunu şöylediğini kaydetti: "Bizi bu yoldan vazgeçiremezsiniz, bize engel olamazsınız. Çünkü fikriyatımız güçlüdür, davamız haklıdır. Bu davaya ve fikriyata bütün benliğimizle bağlıyız, o yüzden mutlaka kazanacağız." 
 
Direniş ve inşa hareketi
 
HDP'nin 10 yıl önce kurulduğunu; eşitlik, özgürlük, adalet ve barış mücadelesini daha da ileri taşıyacağına dair söz vererek yola çıktığını hatırlatan Sancar, şöyle devam etti: "Halkımıza verdiğimiz sözü yerine getirmeyi büyük ölçüde başarmışız. Evet eksiklerimiz var, hatalar yapıyoruz ama verdiğimiz sözümüzün özüne bağlığımızdan asla şaşmamışız ki halkımız bu yürüyüşe tam destek veriyor. İşte bu bizim için onur ve gurur kaynadığı. Bizler bu yürüyüşü devam ettirmeye kararlıyız. İnanılmaz bir direniş geleneğinden geliyoruz ama biz yalnızca bir direniş hareketi değiliz. Aynı zamanda bu direnişin üzerine yeniyi inşa etmeyi hedefleyen hareketiyiz. Direniş ve inşa birbirinden ayrılmaz hedeflerimiz. Şimdi inşa zamanıdır. Bu kongre bunu gerçekleştirmektir. İnşa etmek istediğimiz 'yeni yaşam', yüz yıllık sorunlardan orta ve kısa vadeli sorunlara kadar her türlü meseleye kapsamlı, köklü ve kalıcı çözümler içeriyor."

Atılması gereken adımlar

Toplumsal mutabakatla hayata geçirilecek ve Meclis'in merkezde olacağı bir barış süreci önerdiklerini söyleyen Sancar, böyle bir yolun açılması için atılması gereken ve zor olmayan adımlarla ilgili birkaç başlık saydı:

* Hak temelli eşit yurttaşlığın güvence altına alınması, 
* Ana dilinde eğitim başta olmak üzere kimlik haklarının tanınması, 
* Yerel demokrasinin kabul ve inşa edilmesi, 
* Yargı aracılığıyla yaratılan bütün tahribatların onarılması, daha açık söyleyeyim tüm siyasi mahkumiyetlerin ve davaların sonuçlarıyla birlikte ortadan kaldırılması, 
* Siyasi irade ve kazanımlara yönelik gasplara, başta belediyeler olmak üzere her alandaki kayyum rejimine son verilmesi, 
* Bunların müzakere edilip hayata geçirileceği yer en başta Meclis olmalıdır. Bunları topluma mal etmek için güçlü bir barış ve çözüm iradesi hayata geçirilmelidir. 
 
HDP'nin rolü
 
HDP bu konuda temel aktör ve kurucu güçtür. Üzerine düşen her türlü görevi ve sorumluluğu yerine getirmeye hazırdır. Demokrasi için attığımız her adım, çözümü de güçlendirecektir. 
 
Hükümete İmralı uyarısı
 
Hükümeti buradan uyarıyoruz; tecrit üzerinden oyun oynamayın, tüm ülkeyi ve bölgeyi ilgilendiren bu denli önemli ve hassas bir meseleyi siyasi ikbal ve iktidar hedeflerinize alet etmeyin. İmralı adına söz kurmayın, halkı yanıltmaya çalışarak afaki gündemler yaratmayın. Tecride son verin, Abdullah Öcalan’ın ne düşündüğünü kamuoyunun öğrenmesini sağlayacak ve esasen hakkı olan bütün imkanları sağlayın. 

Diğer muhalefete 

Diğer muhalefet partilerine de buradan seslenmek istiyorum. Tecrit meselesi, iktidarın tekeline ve manipülasyonlarına terk edilemeyecek kadar ciddidir ve önemlidir. Barış konusunda belirleyici katkı sağlayacağı geçmişte defalarca kanıtlanmış bir aktörün şimdi de bu rolünü oynamasını mümkün kılacak şartların yaratılmasını muhalefetin ve demokrasi güçlerinin de talep etmesi lazım. Tecrit üzerine tecrit, çözümsüzlüğü derinleştirir. 
 
Çözümsüzlük esir almasın
 
Kürt sorunu seçim dönemlerinde hatırlanacak ve araçsallaştırılacak bir sorun değildir. Demokratik kamuoyu da dolaşıma sokulan sahte tartışmalara itibar etmemelidir. Çözüm ve barış için ilke, ciddiyet, kararlılık ve irade buradadır, bizdedir, HDP’dedir, sizdedir, halklardadır. O nedenle diyoruz ki çözüm biziz ve çözüm için de halklara sözümüz var. Çözümsüzlüğün bu ülkeyi bir yüzyıl daha esir almasına izin vermeyeceğiz. Çözümün yolunu, barışın yoluyla mutlaka buluşturacağız. 

Demokrasi İttifakı ile aday

Final yılı olarak adlandırdığımız ve ülkenin kaderini gerçek anlamda belirleyecek olan seçimlere dair sözlerimiz var elbette. Bir kez daha hatırlatayım: Kürtler başta olmak üzere HDP tabanını, seçim hesaplarında bir sayı olarak görenler ne siyasetten anlıyorlar ne de tarih biliyorlar. Bu ülkenin siyasal bilinci ve örgütlülüğü en yüksek kesimini oluşturan bu milyonlar, demokrasi ve barış mücadelesinin en dinamik gücüdür. Bu güç hesaba katılmadan, ülkeye ne demokrasi, ne adalet ne de barış gelir.
Demokrasi İttifakını bu ülkenin kurucu gücü haline getireceğiz. Cumhurbaşkanlığı seçimde ise tutumumuz nettir. Kamuoyu önünde açık şeffaf görüşmeler yapılması halinde tutum belgemizde de belirttiğimiz gibi müzakerelere ve ortak aday fikrine açığız. Bu olmazsa hakkımız olan adayımızla seçimlere girme seçeneği de güçlü bir seçenek olarak durmaktadır. Bu durumda tabanımızla, bileşenlerle, ulaşabileceğimiz bütün kesimlerle istişare ederek aday belirleyeceğiz. Hedefimiz de en az ikinci tura kalmak olacaktır."

Faaliyet raporları okundu

Gönderilen mesajların okunmasından sonra faaliyet roprları ile mali rapor okunarak oylamaya sunuldu ve kabul edildi.
Bin 50 delegenin oy kullandı kongrede, 100 kişilik asil, 50 kişilik yedek ve 30 kişilik fahri Parti Meclisi (PM) üye listeleri ve Eşbaşkanlar seçildi. Mevcut eşbaşkanlar ile devam kararının teyit edildiği kongrede farklı çevrelerden yazar, aydın, sanatçı, siyasetçinin yer alacağı geniş bir Danışma Kurulu da açıklandı. Ayrıca Merkezi Disiplin Kurulu ve Uzlaşma Komisyonu’nda yer alacak isimlerde belirlendi.

PM üyeleri belirlendi

Daha sonra ki yıl görev alacak Parti Meclisi’nin asil ve yedek üyeleri ile Merkezi Disiplin Kurulu ve Uzlaşma Kurulu belirlendi. 
İki yıl görev alacak Parti Meclisi’ne şu isimler seçildi: Abdullah Zeydan, Ahmet Saymadi, Aleddin Erdoğan, Ali Kenanoğlu, Ali Özkan, Alişan Şahin, Aydın Çetinkaya, Aylin Onursev, Ayşe Elif Ela Hasanoğlu, Berkat Kar, Besriye Tekgür, Bülent Uyguner, Cemalettin Yüksel, Cengiz Topbaşlı, Cihan Aydın, Çiçek Arıç, Dersim Dağ, Doğan Erbaş, Ebru Günay, Elif Bulut, Emine İnan, Emirali Türkmen, Eylem Arzu Kayaoğlu, Fatma Çelik, Feleknas Uca, Feray Mertoğlu, Fırat Keser, Fikret Melih Çolakoğulları, Gülistan Ataş, Gültekin Koçdemir, Gülüstan Kılıç Koçyiğit, Hacay Yılmaz, Hacer Elçin, Hacı Bayram Kızartıcı, Hakkı Saruhan Oluç, Halime Bayram, Hanım Binici, Hasret Alp, Hatice Akdağ, Hatice Betül Çelebi, Hişyar Özsoy, Hividar Özdemir, Işık Arcan, İbrahim Sungur, İdil Uğurlu, Kemal Bülbül, Latife Demirci Kahya, Leman Kiraz, Leyla Atsak, Livan Orman, Mahfuz Güleryüz, Mediha Azra Güllüpınar, Mehmet Raci Bilici, Mehmet Rüştü Tiryaki, Mehmet Saltoğlu, Mehtap Sert, Menekşe Kızıldere, Metin Uğurtepe, Muhammed Ayten, Murat Çepni, Musa Piroğlu, Mustafa Güler, Naci Sönmez, Nazım Karakurt, Nazile Tursun, Nuray Özdoğan, Nuray Türkmen, Oya Ersoy, Ömer Öcalan, Özcan Ay, Özcan Teker, Özgül Saki, Özgür Zeydanoğlu, Özlem Gündüz, Perihan Ağaoğlu, Pero Dundar, Rıdvan Turan, Sait Taycı, Samet Mengüç, Sedat Şenoğlu, Semiha Şahin, Serhat Eren, Serpil Kemalbay Pekgözegü, Servin Karakoç, Seval Çadırcı, Sevda Çelik Özbingöl, Sevgi Kişin Sazan, Sidar Karaçelik, Songül Tunçdemir, Sultan Özcan, Şaziye Köse, Şerife Yıldırım, Tayip Temel, Tevfik Kaçar, Tulay Hatimoğulları Oruç, Tuncer Bakırhan, Turgut Öker, Turkut Çatar, Zeki Koç ve Zeynep Nilgün Salmaner. 
 
Merkez Disiplin Kurulu
 
Partinin yeni dönem Merkezi Disiplin Kurulu’nda Adalet Aydın Sözkesen, Gülistan Koç, Gülseren Pusatlıoğlu Kaçaroğlu, Gülseren Tural, Hüseyin Gözen, Mehmet Karayılan, Mehmet Öner, Ahmet Eken ve Ömer Aşkara yer aldı. 
 
Uzlaşma Kurulu
 
Uzlaşma Kurulu’nda ise şu isimler yer aldı: Deniz Yıldırım, Diba Keskin, Mustafa Yıldız, Necdet İpekyüz, Nusret Doğruak, Yıldız Bahçeci ve Yüksel Akgün.

43 kişilik Danışma Kurulu

Yazar, siyasetçi, akademisyen ve sanatçıların da aralarında olduğu teklif götürülen 43 isimden Danışma Kurulu oluşturuldu. HDP’nin kurulduğu ilk dönemlerde aktif olarak kullanılan fakat sonradan atıl kalan Danışma Kurulu için güçlü bir liste oluşturuldu. Bu kurul eşbaşkanlarla zaman zaman toplanarak, çeşitli konularda parti politikalarını tartışacak, eleştiri ve önerilerde bulunacak. Danışma Kurulu’nda yer alan isimler şöyle: Şair Ahmet Telli, Kürt siyasetçi Ahmet Türk, İnsan Hakları Derneği (İHD) Onursal Başkanı Akın Birdal, Dev-Yol Davası’ndan Ali Alfatlı, Gazeteci Ali Bayramoğlu, Ayşe Erzen, Ayşegül Devecioğlu, Sosyolog Bülent Küçük, Akademisyen Celil Kaya, Mehmet Sincar’ın eşi Cihan Sincar, Gazeteci Erdoğan Aydın, HDP kurucu Eşbaşkanı Fatma Gök, yazar Ferda Koç, Barış Akademisyeni Gençay Gürsoy, Kürt siyasetçiler Halil Aksoy, Hamit Geylani, gazeteci-yazar Hasan Cemal, yazar Kenan Kalyon, oyuncu Kerem Fırtına, akademisyen Levent Köker, Mahmut Demiralp, gazeteci Mehmet Altan, akademisyenler Meral Camcı, Mustafa Kemal Coşkun, Muzaffer Kaya, 49’lar Davası’nda yargılanan Naci Kutlay, Kürt siyasetçi Nizamettin Toğuç, Nurettin Sözmez, aktivist Nurten Ertuğrul, HDK eski Eş Sözcüsü Onur Hamzaoğlu, ekonomist Özgür Müftüoğlu, eski AİHM yargıcı  Rıza Türmen, avukat Several Ballıkaya, akademisyen Sevilay Çelenk, eski siyasetçi Seyfi Öngider, Kürt siyasetçi Sırrı Sakık, İmralı Heyeti üyesi Sırrı Süreyya Önder, tiyatrocu Süreyya Karacabey, akademisyen Şebnem Oğuz, tarihçi Tarık Ziya Ekinci, Kürt siyasetçi Veli Büyükşahin, HDP kurucu Eşbaşkanı Yavuz Önen ve akademisyen Zerrin Şahin Kurtoğlu. 
HDP Sözcüsü Ebru Günay, HDP’nin konferans kararlarını açıkladı. Delegelerin oylamasına sunulan kararlar, kabul edildi. Haber hazırlanırken kongre devam ediyordu. ANKARA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.