Hedef etnik temizlik

QSD Genel Komutanlığı Üyesi Newroz Ehmed

QSD Genel Komutanlığı Üyesi Newroz Ehmed

  • QSD Genel Komutanlığı Üyesi Newroz Ehmed, Türk devletinin Kuzey-Doğu Suriye’ye yönelik saldırılarına ilişkin 50’nin üzerinde uluslararası gazetecinin sorularını yanıtladı. 

Türkiye, 20 Kasım’dan bu yana Kuzey-Doğu Suriye’ye yönelik savaş uçakları, SİHA ve topçular eşliğinde geniş çaplı bir hava saldırısı düzenliyor. Taksim’deki saldırıyı bahane eden Türk devleti özellikle de Kobanê, Minbic ve Til Rifat’ı işgalle tehdit ediyor. Sahada durum nasıl? Türkiye'nin son saldırılarının ve yeni bir işgal planının arka planı nedir? Uluslararası Koalisyon ve Rusya'nın pozisyonu nedir? Türkiye'nin saldırıları DAİŞ’in yenilgiye uğratılması için ne gibi riskler oluşturuyor? Türkiye'nin saldırıları bölgenin istikrarı açısından ne gibi riskler doğuruyor? Demokratik Suriye Güçleri (QSD) Genel Komutanlık Üyesi Newroz Ehmed, Kongra Star ve YPJ Basın Ofisi tarafından önceki akşam düzenlenen Zoom oturumunda onlarca gazetecinin sorularına yanıt verdi. Moderatörlüğünü gazeteci Benedetta Argentieri’nin yaptığı oturuma ABD’li yazar ve gazeteci Hadeel Oueis ile Londra Kraliyet Holloway Üniversitesi’nden Iida Käyhkö de kısa yorumlarıyla eşlik etti. 

Türk devletinin bu seferki saldırısının geçmiştekilerden farklı olduğunu belirten Newroz Ehmed, “Uluslararası krizden faydalanarak bir seçim yatırımı yapıyor. Bir etnik temizlik hedefleniyor” uyarısında bulundu. Türkiye’nin iddia ettiğinin aksine sadece askeri hedefleri değil, özellikle halkı ve sivil alt yapıyı hedef aldığını belirten Ehmed, onlarca yerleşim yerinin bombalandığını hatırlattı. 

Türk devletinin bir yandan da kara saldırısına hazırlık yaptığına dikkat çeken Ehmed, “İnsanlar, ‘Erdoğan daha önce de tehdit etti bir şey yapmayacak’ diyorlar ama bu sefer yapacağını düşünüyoruz. Çünkü Dünya, Ukrayna ile meşgul ve seçim kampanyası için de buna ihtiyacı var. Garantör devletler de meşgul ve Erdoğan’ı caydıracak bir tutum ortaya koymuyorlar” diye konuştu. 

Rusya'nın tutumu

Ehmed, “Rusya’nın QSD’den Suriye ordusunun sınırın 30 km derinliğine kadar konuşlanmasına izin vermesini talep ettiği doğru mu?” sorusuna “Evet. Rusya ve Suriye rejimi bize Türkiye’nin daha fazla gerilimi yükseltmesine karşı olduklarını söylediler” yanıtını verdi. “Ruslar, Suriye’nin Kobanê ve Til Rifet’ın kontrolünü almasını ve saldırıyla Suriye hükümetinin ilgilenmesini mi istiyor” sorusuna ise şu yanıtı verdi: “Suriye güçleri halihazırda konuşlu zaten sınır bölgelerinde. Yani dediğiniz gibi bir durum yok. Rusya’nın pozisyonu Ukrayna’dan önceki gibi güçlü değil. Ruslar herhangi bir şey önermiyor ama Türklerin tehditlerini kullanarak Suriye rejimini güçlendirip QSD’yi zayıflatmak istiyor.”

Koalisyon'da karşı duruş yok

ABD ile ilişkilere ilişkin ise “İş birliği devam ediyor. Tüm göstergeler bunun devamına işaret ediyor. Hem özel hem kamuya açık açıklamalar, bu bağlılığın devam ettiğini gösteriyor” ifadelerini kullandı. Uluslararası Koalisyon'a tepki gösteren Ehmed, “Türkiye’nin saldırması için hiçbir gerekçe yok ama Koalisyon ülkelerinden şu ana dek sağlam bir duruş görmedik. Sadece beyanlar var. Erdoğan operasyon için izine ihtiyacı olmadığını söylüyor ama var” dedi. 

Saldırılara hazırız

“Askeri olarak Türk saldırılarına hazırız. Kara saldırısına da. DAİŞ’dir, cihatcılardır, diğer saldırılara karşı da” diyen Ehmed, destek verilmesinin öneminin altını çizdi: “Türkiye, hastanelerimizi, okullarımızı, altyapı hizmetlerimizi vuruyor. Ukrayna’da elektrikler kesilince tüm ülkeler destek oldu. Bize de insani yardım ve kamplar ile cezaevleri için destek gerekiyor. Yeniden inşa için yardımcı olabilirler.” QAMIŞLO

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.