Helallik isterken kendini tutamadı

Bahçeli, Erdoğan

Bahçeli, Erdoğan

  • AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün yanına MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'yi de alarak gittiği Semsûr'da (Adıyaman) önce hızlı bir çalışma yürütemedikleri için helallik istedi, ardından da Kızılay ve AFAD'ı eleştirenleri 'dalkavuklukla' suçladı. 

Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, incelemelerde bulunmak üzere gittikleri Adıyaman'daki konteyner kentte açıklamalarda bulundu. İlk sözü alan Bahçeli, Türkiye'nin deprem felaketinin ardından 'ayağa kalkmak üzere' olduğunu iddia etti. Her şart altında Erdoğan'ın yanında olduğunu söyleyen Bahçeli, "Sayın Cumhurbaşkanımız ve çalışma arkadaşları ülkeyi bu felaketten kurtaracaktır" dedi. 

Bahçeli'nin ardından söz alan AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan ise sözlerine 'helallik' isteyerek başladı. Erdoğan, "Dünyada eşi benzeri görülmedik şekilde yaşadığımız güçlü depremlerin en çok etkilediği şehirlerden biri Adıyaman'dır. Sarsıntıların yıkıcı etkisi, olumsuz hava nedeniyle ilk birkaç gün Adıyaman'da arzu ettiğimiz etkinlikte çalışma yürütemedik. Bunun için helallik istiyorum. Her şeyin farkındayız ve gereğini yaptığımızdan, yapacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın" dedi. Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

"Depremin 22. günündeyiz. 10 bin artçı deprem yaşadık. Deprem bölgesinin tamamında 44 bin 374 vatandaşımız vefat ederken, 115 bini aşkın vatandaşımız yaralı olarak yıkıntıların altından kurtarıldı.

Adıyaman’da da çoğunluğu şehir merkezinde olmak üzere milletvekilimiz Yakup Taşın da aralarında bulunduğu 6 bin 13 vatandaşımız hayatını kaybetti. 17 bin 499 vatandaşımız da yaralandı. Depremin ardından 62 bin 500 Adıyamanlı vatandaşımız yarısı İstanbul’a olmak üzere hava ve kara yolu ile diğer şehirlerimize tahliye edildi. Kendi imkanları ile başka yerlere gidenlere de her türlü kolaylığı gösterdik.

185 bin bina 

Depremin bölgesinin tamamında 185 bin 345 binadaki 553 bin 415 bağımsız bölümün yıkık, acil yıkılacak ve ağır hasarlı olduğu görüldü. Adıyaman’da ise 24 bin 497 binadaki 64 bin 349 bağımsız bölümün yıkık, acil yıkılacak ve ağır hasarlı olduğu tespit edildi.

Arama kurtarma çalışmalarının bitmesiyle birlikte enkaz kaldırma işleri hızlandı. Aynı şekilde zarar tespit işlemleri de tamamlanmak üzeredir. Çadır kentlerdeki yaklaşık 4 bin 600 çadırda 14 bine yakın vatandaşımız hayatını sürdürüyor. Ayrıca 44 binden fazla vatandaşımıza da kendi evlerine yakın yerlerde kalabilmeleri için çadır dağıttık. Yurtlarımızda ve Milli Eğitim Bakanlığımıza bağlı okullarımızda yaklaşık 4 bin kişi barınıyor. Konteyner ve prefabrik yapılardan oluşan geçici barınma merkezlerinin kurulumuna da başladık.

Kira yardımı

Adıyaman’da 16 bine yakın konteyner kurmayı planlıyoruz. İlk konteyner yerleşimlerinin faaliyete geçmeye başladığını görüyoruz. Konteyner veya kira yardımı talep eden 70 bin Adıyamanlı kardeşimizden hiçbirinin mağduriyetine izin vermeyeceğiz. Kira yardımlarının alt tutarını 2 bin liradan 3 bin liraya çıkardık.

15 bin lira taşınma

Ayrıca hiçbir ayrım yapmaksızın herkese 15 bin lira taşınma yardımında bulunuyoruz. 

Yakınlarına 100 bin lira

Depremde vefat eden vatandaşlarımızın yakınlarına da acil ihtiyaçları için 100 bin lira veriyoruz.

Kendini yine tutamadı

Erdoğan, konuşmasında, AFAD ve Kızılay'a yönelik eleştirileri de hedef aldı. Erdoğan, "Bir tarafta AFAD’a saldıran, bir taraftan Kızılay’ımıza saldıran bu dalkavuklara asla kulak asmayın" dedi. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.