Hem öğreniyor hem eğleniyorlar

Kadın Haberleri —

UTAMARA anne-çocuk dil kampı

UTAMARA anne-çocuk dil kampı

  • Anne ve çocukları arasındaki bağı ana dil üzerinden güçlendirmeyi amaçlayan ve 5 gün sürecek olan UTAMARA Kürtçe dil kampı 25 Temmuz’da başladı.

BERDAN DOĞAN/FRANKFURT

Yaklaşık 16 yıldır kadın ve çocuklar için çeşitli çalışmalara imza atan UTAMARA Kadın Buluşma Merkezi’nin düzenlediği kampa Almanya’dan 20 çocuk katılırken, 8 anne de kampa çocuklarıyla katıldı. Bir yandan Kürt kültürü, dili ve tarihine ilişkin derslerin verildiği kamp, çocukların yaşlarına uygun kültürel ve sosyal etkinlikleriyle de zengin bir programa sahip. 

İlk ders annelere

Kampın ilk dersi annelere verildi. Kürt kültürü, tarihi ve  Kürt dilinin tarihsel gelişimi hakkında bilgilendirilen annelere,  Kürtçenin dünya dilleri içindeki yeri ve ana dilin önemi üzerine seminer verildi. İnkar ve imha politikalarının bir parçası olarak Kürt dilinin inkarı ve ortaya çıkan asimilasyona karşı Kürtçeye sahip çıkma, koruma ve geliştirme için annelere düşen rolün önemine de vurgu yapıldı. 

Kendi dilinde doğa keşfi

Yaşları 3 ile 14 arasında değişen çocuklar ise kampın ilk gününde doğa gezisi yaptı. Ormanlık ve dağlık alanda dolaşan çocuklar ağaç, yaprak, kuş, sincap gibi doğa ve hayvanlar dünyasına ait terimlerin Kürtçe karşılıklarını öğrendi. Her çocuk, bu terimlerden en az üç tanesini aklında tutarak, geziden sonra döndükleri kamp yerinde tekrarladı. Kampın ilk gününün sonunda anne ve çocuklar hep beraber Kürtçe şarkılar söyledi.

Şehir ve ülke isimleri Kürtçe

Kampın ikinci gününde annelere Kürtçe gramer dersi verildi. Çocuklara ise harita üzerinde şehir ve ülke isimleri öğretildi. Kürtçe hayvan isimlerinin öğretildiği ders ise gruplar halinde yarışma şekilde yapıldı. 

Kürtçe iletişim dili

Çocukların Kürtçe kullanımını yaygınlaştırmak için de kamp süresi boyunca konulmuş kimi kurallar var. Beş gün boyunca çocukların cep telefonu kullanması yasak. Böylece kendi aralarında daha fazla iletişim kurmaları öngörülen çocukların ortak dillerinin de Kürtçe olması hedefleniyor. Çocuklar kendi aralarında sohbet ederken, oyun oynarken veya anneleriyle iletişim kurarken sadece Kürtçe konuşmaya yönlendiriliyor. 

Dil kampı 30 Temmuz Cumartesi gününe kadar anne ve çocuklara ilişkin farklı etkinliklerle devam edecek.

 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.