Hem pahalı hem yenilmiyor

Kadın Haberleri —

.

.

  • Yetiştirdikleri meyve ve sebzeleri kurutarak kışa hazırlanan Amed’in Farqîn ilçesindeki kadınlar, marketteki ürünlerin hem pahalı olduğunu hem de yenilmediğini söyleyerek hayat pahalılığına dikkat çekti.

EYLEM AKDAĞ/MA

Sonbaharın gelişiyle kış mevsiminin vazgeçilmezi olan konserve, kurutmalık, salça, turşu ve reçel gibi ürünlerinin yapımı da başladı. Amed’in Farqîn (Silvan) ilçesine bağlı Tekel Mahallesi’ndeki bahçeli evlerde kadınların kış hazırlığı tüm hızıyla sürüyor. İmece usulu çalışan kadınlar sabahın erken saatlerinde uyanıp işe koyuluyor.

En zahmetlisi makineden geçirmek

Konserve hazırlıklarını bitirip, salça yapımına başlayan kadınlardan Mensure Kurnek  tüm ürünleri kendi bahçesinden topladığını söyledi. Biber salçası yapım sürecini anlatan Kurnek şöyle dedi: “Önce, biberleri topluyoruz, salçalık ve kurutmalık olarak ayırıyoruz. Salçalık için biberleri kesiyoruz. Biberler çok acı, parmaklarımız, gözlerimiz yanıyor. Sonra en zahmetli olan aşamaya, el gücü ile çalışan makineye geçiriyoruz. Biberleri makinanın içine atıp kolundan tutup çeviriyoruz. Bu işlem saatlerce sürüyor. Makineden geçen biberleri tepsilere serip güneşte dinlenmeye bırakıyoruz.”  
Salçaya yeteri kadar tuz katıp karıştırıp yeniden güneşte dinlenmeye bıraktığını anlatan Kurnek, “Daha sonra kavanozlara koyuyoruz. Kurutmalıklarda aynı şekilde yıkıyor ve kesiyoruz. İpe diziyoruz, sonra damlara çıkarıp kurumaya bırakıyoruz” dedi. 

Paylaşım güzeldi

Kışa hazırlık yapmanın ekonomik anlamda kendilerini az da olsa rahatlattığını ifade eden Kurnek, “Eskiden bu tarz hazırlıklarda çok fazla ürün kuruturduk. Yakınlarımıza dağıtırdık. Paylaşım vardı, güzeldi. Şimdi herşey çok pahallı, mecburuz yapmaya. Marketten alınan ürünler de güzel değil” diyerek, organik ürünlerin önemine değindi.
 
Sabahın erken saatleriden beri ayaktayız

Menemen yapım sürecini anlatan Muazzez Güneş (35) de şöyle dedi: “Önce domatesleri küçük küçük doğruyoruz, sonra biberler aynı şekilde. Sonra da ateşe veriyoruz. Piştikten sonra kavanozlara boşaltıyoruz Arkadaşım da biberleri közlüyor. Tandırda ateşi yakıyoruz ve sonra da biberleri o kor ateşin içine atıyoruz. Sonrasında çıkarıyor ve poşetlere koyuyor, biraz geçtikten sonra soyuyor ve derin dondurucuya koyuyoruz. Gerçekten zahmeti çok, sabahın erken saatlerinden beri ayaktayız.”
 
Market ürünler hem pahalı hem yenilmiyor

Geçmiş yıllarda 40 kavanoz doldurduklarını kaydeden Güneş, “Fakat şimdi her şey çok pahalı istediğimiz kadar alamıyoruz. Eskiden domatese bir buçuk TL veriyorduk, şimdi kilosu 3 TL’den aşağı değil ve tadı yok. Kendi ellerimiz ve emeğimizle yapmak daha güzel market ürünleri yenilmiyor. Ben salça, reçel, turşu ve kurutmalık gibi ürünleri kendim yapıyorum, her şeyin doğalı daha güzel” şeklinde konuştu. 
 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.